Çankırı’ya Türk- Japon ortaklığıyla kurulacak olan lastik üretim fabrikasının çevreye etkileri konusunda, çevresel etki değerlendirmesi sürecinde halkı bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Tüney köyünde gerçekleştirilen toplantıya Vali Vahdettin Özcan, Milletvekili Hüseyin Filiz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hasan Yıldız, Abdulkadir Özcan Otomotiv Lastik San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özcan, Sumitomo Rubber Türkiye İnşaat Sorumlu Müdürü Takashi Teraguchi, Tüney Köyü, Eldivan İlçesi Hisarcık Kayı Köyü, Büyükhacıbey Köyü, Hisarcık Köyü muhtarları ve vatandaşlar katıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bölge halkına yönelik yapılan bilgilendirme toplantısı öncesi OSB alanında incelemelerde bulunan Vali Özcan, “Devlet kurumlarının ortaklaşa işbirliği ile bölgede güzel bir iş gerçekleştiriliyor. Yakınkent OSB Çankırı’ya 30 km, Ankara’ya ise 100 km uzaklıkta. 6 bin dönümlük bir arazinin şu anda bin dönümünde kurulacak lastik fabrikası için çalışmalar hızla devam ediyor. Alt yapı çalışmaları, harita etüt hali hazır harita ihale edildi ve parselasyon çalışmaları yapılıyor. 2013 Temmuz-Ağustos aylarında yatırımcı firmalar için tahsislere başlayacağız. Bu alanı bütün yatırımcıların hizmetine sunduk. Tüm Çankırı’ya hayırlı olsun” dedi.
ÖN RAPOR HAKKINDA BİLGİLENDİRME YAPILDI
Toplantıda ilk olarak proje sahibi Sumıtomo Rubber Ako Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu hazırlayan Di Mühendislik Firmasından Çevre Mühendisi Dr. Ayla Bilgin tarafından Çankırı iline kurulması planlanan lastik fabrikasının inşaat ve işletme açısından oluşabilecek çevre etkileri konusunda sunum eşliğinde bilgiler verildi. Lastik üretim süreçlerine değinen Bilgin, fabrikanın kurulma aşamasında karşılaşılabilecek sorunlar ve alınacak önlemler konusunda vatandaşları bilgilendirdi.
FABRİKA YETKİLİSİ: ÜRETİMDE EN YENİ MAKİNALAR KULLANILACAK
Bilgin’in sunumunun ardından Türkçe bir konuşma yapan proje sahibi Japon Firması Sumıtomo Rubber Ako Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. nin Türkiye İnşaat Sorumlu Müdürü Takashi Teraguchi, Çankırı’da en yeni makineleri kullanarak güzel bir lastik fabrikası kuracakları için çok mutlu olduğunu, temennisinin Çankırı’da yaşayanların saadeti ve istihdamı ile Türkiye’nin gelişmesi ve istikrarı olduğunu belirterek, katılanlara teşekkürlerini iletti.
VALİ ÖZCAN: SAĞLIĞIMIZDAN VAZGEÇEMEYİZ
Vali Vahdettin Özcan, "Bölgeye Yakınkent OSB adı altında bir Organize Sanayi Bölgesi kuruyoruz. Bu bölgeye 500 milyon dolarlık bir yatırımı Tüney’e ve diğer köylerimize kavuşturacaklar. Bu oluşumda emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bizler gelip geçiciyiz ama biz bu eseri yol üzerinde yapmaktan ve yol üzerinde fabrika bacaları görmekten şeref duyarız. Ama bir nokta bizim için çok önemli. Tabi ki biz gelişeceğiz, kalkınacağız derken çevremizden, sağlığımızdan ve çevre düzenimizden asla vazgeçemeyiz. Bunun için gerekli tedbirler mutlaka alınacaktır.” dedi.
MUSTAFA ÖZCAN: ÜRETİMİN YÜZDE 80'İ İHRAÇ EDİLECEK
Abdulkadir Özcan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özcan ise buraya birkaç senelik değil, ebedi bir yatırım geleceğini, kuracakları fabrikanın önünün açık olduğunu, ilk aşamada 2 bin kişinin çalışacağını, üretiminin %80’inin dünyaya ihracat yapılacağı bir fabrika olacağını belirterek “Bu fabrika sayesinde Çankırı’yı dünyada tanımayan ülke kalmayacak. Hem ülke ekonomisine hem de Çankırı ekonomisine katma değer sağlayacaktır. Çocuğunuzun çocuğu da inşallah bu fabrikada çalışacak” dedi.
Konuşmaların ardından Vali Özcan, yol üzerinde Yakınkent OSB’yi tanıtıcı bir tabela olmadığını ve bunun eksikliğini en kısa zamanda gidereceklerini belirterek 2015 yılı Temmuz- Ağustos itibariyle ilk lastik üretiminin yapılacağını da ifade etti.
Vali Özcan’ın konuşmasından sonra katılımcıların soruları yetkililerce cevaplandırıldı ve bilgilendirme toplantısı sona erdi.
VE RAPORDAN BAZI KARELER