Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Çankırı'da alınan önlemler açıklandı. Vatandaşın daha rahat kurban alımı ve de sağlıklı kesim gerçekleştirebilmesi yönünde alınan kararlara uymayanlar para cezası ile cezalandırılacak. Çankırı Valiliği bünyesi içerisinde oluşturulan "Kurban Hizmetleri Komisyonu" bayram öncesi uygulanacak kriterleri belirledi. İşte o kriterler:
“Bakanlıklararası Kurban Hizmetleri Kurulu kararlarını uygulamak ve İlimizde kurban hizmetlerine dair görevleri yerine getirmek, Kurban Bayramı ile ilgili çalışmaları yapmak amacıyla, Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik ve 28 Ağustos 2011-2 tarihli ve 28395 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2012 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ, komisyonumuzca değerlendirilmiş olup, 25 Ekim 2012 tarihinde idrak edilecek olan Kurban Bayramında uygulanmak üzere:
Komisyonumuzun 24/09/2012 tarihli ve 01 sayılı Kararı ile belirlenip Valilik Makamınca onaylanan kararı gereğince;
1- İlimiz Mimar Sinan Mahallesindeki halk arasında Büyük Cami olarak bilinen yerin ön tarafında bulunan köy minibüslerinin kalktığı boş alan, Buğday Pazarı Mahallesinde bulunan eski şehirlerarası otobüs terminalinin ön tarafı ile Çankırı Belediyesi Mezbahanesi kurban kesim yeri olarak belirlenmiştir.
2- Kurbanlık hayvanların satışları sadece İlimiz hayvan satış yerinde yapılacaktır. Hayvan satış yerine getirilen kurbanlık hayvanlardan kulak küpesi ile büyükbaş hayvanlar için pasaportları ve küçükbaş hayvanlar için nakil belgeleri olmayan hayvanların satışına izin verilmeyecektir.
3- Kurban kesim yerleri dışında vatandaşlarımızın özel mülkiyetinde olup, kurban kesimine dini ve hijyenik şartlar bakımından müsait olan yerlerde vatandaşlarımız kurbanlarını kesebileceklerdir. Bunun dışında yol, meydan, cadde gibi umuma mahsus yerlerde kurban kesilemeyecektir.
Aykırı hareket edenlere 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 12. Maddesi;
a) 1.fıkrasına göre; Hayvanların kesilmesi sırasında, dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılması, hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılmasının sağlanması, bu hükümlere aykırı hareket edenlere hayvan başına 813.-TL idari para cezası,
b) 2. fıkrasına göre; Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenlere hayvan başına 2037.-TL idari para cezası,
c) 5199 sayılı Kanun’un 14/a maddesine göre; hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasak olup, bu hükme aykırı davrananlara 406.-TL idari para cezası,
d) 5199 sayılı Kanun’un 14/e maddesine göre; kesin olarak öldüğü anlaşılmadan hayvanların vücutlarına müdahalede bulunmak yasak olup, bu hükme aykırı davrananlara ise 406.-TL para cezası uygulanacaktır.
4- 2011 yılı Kurban Bayramında uygulanmak üzere Komisyonumuzca belirlenen kurban kesim yerinde kurbanlarını kestirmek isteyen vatandaşlarımız ile kurban kesimini yapacak kasaplar arasındaki pazarlığa esas olmak üzere;
a-Küçükbaş hayvan kesimi için hayvan başına: 15.00.-TL.
b-Büyükbaş hayvan kesimi için hayvan başına: 75.00.-TL.
Hayvan kesim ücreti olarak belirlenmiştir.
(Komisyonumuzca belirlenen fiyat dahilinde yapılacak olan pazarlık mahalli örf ve teamüllere göre Kurbanın kesimi, derisinin yüzülmesi ve özellikle büyükbaş kurbanların kesiminde hisselere bölünmeyi kolaylaştıracak ve büyük parçalara ayrılmayı ihtiva edecek şekilde yapılacaktır. Komisyonumuzca belirlenen Kurban Kesim Yerinde Kurbanlarını kestirecek olan vatandaşlarımız ihtiyaç duydukları kasapları kendileri temin edeceklerdir.)
5- Kurban kesim yeri ile vatandaşlarımızın özel mülkiyetinde olup, kurban kesimine dini ve hijyenik şartlar bakımından müsait olan yerlerde kurbanlarını kestiren vatandaşlarımız, kurbanlara ait kulak küpe ve pasaportunu; Üreticiler, satıcılar, kasaplar, veterinerler, muhtarlar, Belediye zabıta görevlileri, vekaletle kurban kesim organizasyonu yapanlar ve din görevlileri vasıtasıyla 16 Kasım 2012 tarihine kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerine teslim edilmesini sağlayacaklardır.
6- Hijyenik olmayan koşullarda, ticari amaçlı ya da kasaplık ruhsatı olmayan yerlerde kurban etlerinin kıyma yapılmasına izin verilmeyecektir. Aksi davranışta bulunanlara ise genel mevzuat uyarınca cezai müeyyideler uygulanacaktır.
7- Kurban Bayramı günlerinde, kurban kesim yerlerinde dini, sağlık ve hijyenik şartların korunması, hayvan alım-satım ve kesimi ile ilgili işlemlerin usulüne uygun bir şekilde yürütülmesi ve çevre sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek uygulamalara müdahale edilebilmesi amacıyla; İl Müftülüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı personelinden yeterli miktarda görevlendirme yapılarak denetim hizmetleri ilgili kurumlarca yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre yürütülecektir.”