81 il içinde en fazla göç alan ve ilk sırada olan Çankırı acaba başka hangi sıralarda birinciliğe yerleşmiş veya birinciliği hangi il/illerle paylaşıyor?
Bir defa nüfus artışı yapay. Seçimler nedeniyle yapılan bir manipülasyon.
Çankırı’ya sanayi mi geldi, yeni fabrikalar mı açıldı?
Tarım mı gelişti, verim rekor düzeyde mi?
Turistten geçilmiyor mu ki? Nüfus artışında ilk sırada!
Saydıklarımın hiç biri yok. Sanayi, tarım ve turizm nüfusu arttıran etmenler. Gün itibariyle bunların hiç biri yok. Bu iş manipülasyon değil de nedir?
Hakkını yememek lazım 2002'den bu tarafa büyük sadakat içinde yüzde 75'lerin üzerinde topluma hiçbir şey vermeyen, sadece poşet veren siyasi partiyi desteklemekte de Türkiye birincileri içinde Çankırı bulunuyor.
Bunlar muhalefet etmek için değil, yıllardır gösterilen desteğe karşı Çankırı ne kazandı?
İşsizlik mi arttı?
Sanayinin bacaları mı tütüyor?
Tarımda yeni ürünler üretilerek verim artışı ve rekolte mi sağlanıyor?
Ve diğer illerden kaç kişi Çankırı’ya gelerek para harcıyor?
Sanatkarın ve esnafın yüzü gülüyor. Yazdıklarımın hepsi boş ve yanlış mı sizce?
Ekteki harita 81 il içinde kitabevi olan illerin listesini içeriyor. Çankırı kitabevi olmayan iller içinde ilk sırada, yanında Kırıkkale, arkasında güneydoğuda birkaç il. Şunu da diyebilirsiniz AVM içinde bir kitapçı var diyeceksiniz, eğer kitabevi kriterlerini taşıyorsa, kaç kişi varlığından haber? İller kitabevi sayısına göre renklendirilmiş. Siyah renk kitabevi olmayan, Gri en az olan, Lacivert orta, açık mavi en çok kitabevi olan illeri gösteriyor. İl olarak 216.362, Kent merkezi 96.025. bir önceki yıla nazaran % 16 artış göstermiş. Nedenini yukarda anlattım.
Yaklaşık 96 bin kişinin yaşadığı bir kentçikte (!) kültürü ortaya koyan, gelişmişliğin simgesi olan okuma alışkanlığı ne düzeyde derseniz, sanırım en son sıralarda. Herhalde huri ve hurafelerle uğraşmaktan halk okumaya, kitap almaya vakit bulamıyor, her ne kadar koyu ve çoğunluklu iktidar destekçisi de olsa kitap alacak para bulamıyor mu dersiniz?
Çankırı kültürü için bir elin parmağını geçmeyen bir kaç arkadaş var. Onlar da ellerindeki çalışmayı kitap haline getirecek desteği, sponsoru bulamıyor. Eğer elinizde dini içerikli yayın var ise valilik ve belediye size yardımcı oluyor, kitabınızı bastırıyor. Onun dışında en ufak destek almanız mümkün değil.
Bu arada şunu da belirtmek isterim; Çankırı’nın tamamı kültürden yoksun değil. İlgilenen, geçmişini merak edenler zaman zaman beni buluyor ve kitap talep ediyorlar. Maalesef elimde kalmadığı için kendilerine yardımcı olamıyorum. Halk kütüphanesine başvurmalarını istiyorum, orada da olmadığını bildiriyorlar. Fotokopi olarak talep ediyorlar. Kitap parasından da daha pahalıya gelmesine rağmen taleplerinde ısrar ediyorlar.
İnternetten arama yaptığınızda kaç tane Çankırı konulu kitabımın olduğunu görebilirsiniz. Her kitabımın baskısı sonrası Çankırı kütüphanesine en az her baskıdan 300 adet bedelsiz olarak verdim ve kütüphanede kitaplarımı bulamayanların olmasından hicap duyuyorum.
Amerika’da bulunan öğretim üyesi hemşehrimiz 12 kitabımın da fotokopisini rica etti. Bilim insanı talep edecek, yerine getirmeyeceğim olacak iş değil tabi. Severek fotokopi ve spiral yaptırdım kendilerine gönderdim. Teşekkürün dışında, gösterdiği jest beni çok duygulandırdı. Çankırı insanı içinde yazarın, kitabın değerini bilenlerin olması insana umut veriyor.
Bir başka okuyucum ise aynen şunları yazmış "ÜSTADIM HAKKINI ÖDEYEMEYİZ VE MAALESEF KIYMETİNİDE BİLEMİYORUZ. HAKKINI HELAL ET. ÇOK ÇOK TEBRİK EDİYORUM."
Kendisine teşekkür ettim. Daha bunun gibi çok sayıda mesaj aldım. Derler ya "İyilik et denize at, balık bilmezse Halik bilir".
Bu arada , www.acedemia.edu, Bahattin Ayhan blogspot.com sitelerinde kitaplarımın bir kısmını yükledim. Merak edenler oradan faydalanabilirler.
Bu arada yeni çıkan
1. Çingeneler Dünyanın Ötekileri
2. Türkiye'nin Etnik Yapısı Azınlıklar Gerçeği isimli kitaplarım Dorlion Yayınları arasında çıkmıştır.
Ek-1: Harita