İTÜ Meteoroloji’den Prof.Dr. Orhan Şen, iki ay daha mevsim normallerinin üzerinde sıcaklık görüleceğini belirterek, “Gündüz 20 derecelerde sıcaklık söz konusu olacak” dedi. Barajların doluluk oranı yüzde 44’e indi.
Ülkemiz ve çevresinde Kasım ayına başlarken mevsim normallerinin altında yağış görülmesi ve sıcaklık artışı kuraklık kaygısı yarattı. Sadece İstanbul’da günlük yaklaşık 2 buçuk milyon metreküp su tüketiminin olması ancak Ağustos ayında doluluk oranı yüzde 60 olan barajlardaki rakamın yüzde 44’e düşmesi , kış aylarında su sıkıntısı mı ortaya çıkaracak sorularını akla getirdi. İSKİ’nin yayınladığı rakamlara göre, şu anda İstanbul’daki barajlarda toplam 384 milyon metreküp su var iken, su miktarı Havuçludere’de yüzde 8 ve Kazandere’de de yüzde 3’e kadar geriledi. İstanbul’un su ihtiyacının ise yüzde 55 doluluk oranıyla Ömerli ve Terkos barajlarından sağlandığı kaydedildi.
Yağışların azalmasını ve sıcaklık artışını değerlendiren İTÜ Meteoroloji Bölümü’nden Prof.Dr. Orhan Şen, Ocak ayına kadar mevsim normallerinin üzerinde sıcaklık görüleceğini kaydederek şunları kaydetti, “Atlantik Okyanusu’nda Portekiz’in karşı kıyılarında yer alan Azor adaların olduğu bölgede okyanus yüzeyi sıcaklıklarında aşırı bir ısınma söz konusu.
Okyanustan geçemiyor
Normalde kuzey ABD’den gelen nemli hava Akdeniz’e girer ve yağış bırakır, ama okyanus yüzeyindeki sıcaklık Akdeniz’e girmesi gereken nemli hava kütlelerini yukarıya Batı Avrupa’ya doğru gönderiyor. İzlanda’dan bölgemize gelecek soğuk hava engellenmiş oluyor. Şu anda ülkemizde görülen sıcaklıklar bu yüzden yaşanıyor. Gündüz 20 derece civarında sıcaklık söz konusu ama normalde yılın bu zamanında 15 derece sıcaklık olur. Bu sıcaklık net olarak 10-12 gün daha devam edecek. Halk için güzel ama altında kuraklık ve susuzluk yatıyor. Su takviminin başlangıcı Eylül ayıdır. Ama Kasım ayına sarkmasına rağmen halen normalleşmedi. Yılbaşına kadar mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar ve az yağışlar devam edecek. Tüm bu yaşananlar küresel ısınmaya bağlı.” (VATAN)