Baba mesleği tuhafiye dükkanını aralıksız 60 yıl boyunca açık tutan "Kestilin Ahmet"le Sözcü18.com haber merkezi olarak görüştük.
Ilgaz'da 3 kuşak tuhafiye mesleğini icra eden ve yöre insanı tarafından "Kestilin Ahmet" olarak tanınan Ahmet Gür, 84 yaşına gelmiş olmasına karşın, bugün hala dükkandaki tezgahının arkasında müşterilerini memnun etmek için tam gün mesai veriyor.
-Esnaflığa ne zaman başladınız?
-Dedem Mehmet Efendi esnafmış. Amcam Necati (Gür) okumuş ve maliyede memurluk etmiş. Babam İsmail Efendi ise babasının yanında ırak durmuş ve dükkanını dedem ölmeden babama bırakmış.
Askerlik bittikten sonra ilk iş olarak babam bana iki adet eşek aldı ve çerçiliğe başladım. Biraz sermaye ve mal vererek biz de olduk esnaf. Eşeklere yüklediğimiz patiska, kaput, divitin, tığ, iğne, şiş, iplik gibi ürünler ile yiyecek olaraktan üzüm, fıstık, leblemi satardık köylerde.
- Ne zamandır vergi mükellefisiniz?
- 60 yılı geçti ama, Maliye bana verdiği teşekkür belgesinde kayıt girişi olarak 1961 yılını göstermiş!
-84 yaşındasınız ve gördüğümüz kadarı ile hala tezgahın arkasında müşteri kabul ediyorsunuz?
- Evet, esnaflığa devam. Gücümün yettiği, ömrümün bittiği yere kadar. Ancak bu işi parası için değilş, alışmışız oğlum! Şu garip oğlanla ikimiz gelip gidiyoruz işte ne yapalım!
- "Kestil" lakabı nereden geliyor?
- Anamdan duyduğuma göre büyük nenemiz çok doğum yapmış. Ben yumurtayı kestim demiş sonraları ise bizim sülaleye nenemin o sözü ile anmışlar. "Kestilgil" derler.