Kasada temmuz alarmı

Maliye'nin yeni uygulamasıyla yazarkasa-POS'lar tarih olacak, yerini GİB'e anında bildirim yapan cihazlar alacak.

3 milyon esnafı Temmuz ayında şok bir dönüşüm bekliyor. Maliye'nin yeni uygulamasıyla yazarkasa-POS'lar tarih olacak, yerini GİB'e anında bildirim yapan cihazlar alacak. Henüz sisteme 100 esnaf bile geçmedi

Türkiye, kayıt dışı ile mücadele kapsamında tarihinin en büyük dönüşümüne hazırlanıyor. 3 milyona yakın esnaf ve KOBİ'yi ilgilendiren dönüşüm kapsamında halihazırdaki tüm yazarkasa ve POS cihazları tarih olacak. Bunların yerini 'Yeni Nesil Ödeme Kayıt Sistemi' adı verilen, yazarkasa ile POS'u tek bir alette toplayan cihazlar alacak. Ancak esnafın henüz uygulamadan haberi yok. Resmi verilere göre yeni nesil yazarkasaya geçenlerin oranı henüz yüzlerle ifade ediliyor. Hal böyle olunca 3 ay gibi kısa bir sürede dönüşümün nasıl gerçekleşeceği de merak konusu oldu. Esnaf odaları "Temmuzda kaos olur" uyarısı yapıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ise daha önce ertelediği uygulamadan geri adım atmayı düşünmüyor. 
 
KAYIT DIŞINA KÖKTEN ÇÖZÜM 
İnternete bağlı yeni nesil akıllı kasalar Maliye Bakanlığı'na anında bildirim yapacak. Vergi denetim müfettişleri de masa başından tek bir tuşla denetim yapabilecek. Yeni sistemle fiş de tarih oluyor. Gelirini düşük gösterip vergi kaçırma dönemi bitecek. Başta avukat ve doktorlar olmak üzere birçok serbest meslek sahibine sıkı denetim gelecek. Yeni sistem, POS üreticilerini heyacanlandırdı. Yabancıların yanı sıra yeni nesil yazarkasaları yerli firmalar da üretmeyi başardı. Vera firması Türkiye'de ilk kez Maliye Bakanlığı'nın istediği özelliklere sahip olan cihazı üretiyor. 
 
Gökhan Sun: 3 yıldır çalışıyoruz
Yeni sisteme ilk ayak uyduran finans kurumu Denizbank oldu. Bankanın Tarım ve KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun, "Bu konuda çalışma yapan ilk bankayız. 3 yıllık çalışmanın ardından altyapımızı hazırladık. Çok sayıda kampanya yaptık. Yeni cihazlara 36 ay vade uyguluyoruz. Ayrıca ciro taahhüdü ve komisyona göre cihazı bedavaya almak da mümkün" dedi.
 
Kaan Gür: Özel projelerimiz olacak
Konuya ilişkin çalışma yürüten bir diğer banka ise Akbank. Bankanın Ticari ve KOBİ Bankacılığı'ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür "Konuya ilişkin özel çalışma ve projelerimiz bulunuyor" dedi.
 
Faik Yılmaz: Kaos yaşanır
İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Faik Yılmaz ise esnafın henüz konudan haberdar olmadığını söyledi. Yasanın hayata geçirilmesinde aceleci davranıldığını belirten Yavuz,"Bu haliyle temmuzda büyük kaos yaşanır. Ayrıca bu dönüşümün esnafa milyarlarca dolarlık bir maliyeti var. Bu cihazlar esnafa 2 bin 500 liradan satılıyor" diye konuştu.
 
Uygulama için geri sayım başladı
Konuyla ilgili yasal düzenlemenin temelleri 2010'da atıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın "Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Stratejisi Eylem Planı" çerçevesinde başlatılan çalışmalar 2011'de yasalaştı. Hazırlanan 3100 Sayılı Kanun'un 69 ve 70 No'lu tebliğlerinde konuya ilişkin düzenlemeler hayata geçirildi. Yasanın uygulamaya geçiş tarihi ise 1 Temmuz 2013 olarak belirlendi. İlk etapta seyyar-POS cihazı kullanan mükellefler yeni sisteme geçiş yapacak. Aşamalı olarak tüm işletmelerin yeni cihaza geçmesi planlanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.

Ekonomi Haberleri