göç alan iller arasına sokuyor.
TÜİK kayıtları iller arasındaki "göç trafiğini" ortaya koydu. Kayıtlara göre Çankırı'nın son yıllarda önemli oranda göç aldığına işaret ediyor. Alınan göç rakamlarının büyük bir bölümü, nüfusu iki binden düşük beldelerde, belediye yönetimlerinin gelirlerini artırmaya yönelik "zorlama hemşeri" göçü olduğu da aşikar. Böylesi çalışmalara verilebilecek önemli örneklerden bir tanesi de Çerkeş ilçesine bağlı Saçak beldesinin nüfusunun yapılan çalışma ile 2000'in üzerine çıkartılması. Yine Saçak benzeri başka bir çalışmaya Orta'nın Kalfat beldesi gösterilebilir.
Beldelerdeki belediye gelirlerini artırmaya yönelik özellikle Ankara ve İstanbul'dan Çankırı'ya "göç" çalışmalarının altında yatan en temel neden. Mevcut belde belediye başkanlarının bu şehirlerdeki hemşerilerine yaptıkları "rica" yönlü baskılar TÜİK kayıtları üzerinde Çankırı'yı "göç alan iller" arasına sokmuş oluyor.
Bunun yanısıra Çankırı'ya yapılan "göç"ün nedenleri arasında son yıllarda yapılan yatırımların ihtiyacı olan "istihdam" olabilir. Ancak bu rakamın Çankırı'ya "göç edenler" sayısı içerisinde oldukça küçük bir orana tekabül edebileceği düşünülmekte.
TÜİK'in son kayıtlarına göre Çankırı'nın nüfusu 185.019. Bu rakam içerisinde verilen göç sayısı 11.831 iken, alınan göç 20.166 olarak açıklandı.
Bu rakamlardan sonra; "Öyle ya da böyle, Çankırı, 'göç veren iller' skalasından sıyrılıraka 'göç alan iller' grubuna girerek son yıllarda önemli bir gerçeğe imzasını atmış oluyor" demenin vakti geldi mi demek lazım, bunu da okuyucunun yorumlarına bırakmakta fayda olsa gerek.
Ne dersiniz?