İstanbul Ticaret Odası (İTO), Mülk Edinme Rehberi hazırladı. Rehberde buna göre yabancılara İstanbul’a yatırım yapma çağrısında bulunulurken Türkiye’deki işgücünün nitelikli ama ucuz işgücü olduğu belirtildi. İşçi maliyetlerinin Almanya’nın yaklaşık 9 kat altında olduğu belirtilen raporda ucuz yabancı yatırımcıya cazibe olarak gösterildi, “İmalatta saatlik işçi maliyeti Türkiye’de 5,6 Amerikan dolarıyken, Almanya’da bu maliyet 47,2 Amerikan dolarıdır” denildi.
Raporda şu ifadeler yer aldı:
“Türkiye 10 puan üzerinden 7,35 puan ile nitelikli mühendis bulunabilirliğinde Polonya, Romanya, Çekya gibi ülkeleri geride bırakmıştır. ‘İmalatta saatlik işçi maliyeti’ Türkiye’de 5,6 Amerikan Doları’yken, Almanya’da bu maliyet 47,2 Amerikan Doları’dır.”
İTO yabancıların İstanbul’dan konut alması durumunda Türk vatandaşı da olabileceğini kaydederken, yabancılardan alınan verginin ucuz olduğunu da “Türkiye’de yurtdışı alıcılara özel olarak KDV’siz gayrimenkul satın alma fırsatı sunulmaktadır” diyerek anlatıldı.
İŞÇİ ASGARİ ÜCRETE BİLE ERİŞEMİYOR
İTO’nun raporunda açlık sınırının altında ve güvencesiz çalışan milyonlar, yabancı yatırımcı için bir cazibe olarak sunuldu.
Ülkede açlık sınırının altında olan asgari ücret ise giderek ortalama ücret haline geliyor, ortalama ücret asgari ücret düzeyine düşüyor. Öte yandan DİSK’in ‘Asgari Ücret Gerçeği Raporu’na göre bütün ücretli çalışanların yüzde 17’si, yaklaşık 3,3 milyon işçi asgari ücretin altında bir ücretle çalışıyor. Asgari ücretin yarısından daha az ücretle çalışan işçi sayısı da 1 milyona yakın. Bütün ücretli çalışanların yüzde 38,3’ünü oluşturan 7,5 milyon kişi asgari ücret ve altında bir ücretle yaşamını sürdürmek zorunda kalıyor.
Tüm ücretli çalışanların yüzde 64’ü olan 12,5 milyon işçi asgari ücretin altı ile asgari ücretin bir buçuk katı arasında bir ücret elde ediyor.
AÇLIK SINIRININ ALTINDA ÇALIŞILIYOR
DİSK-AR’ın açlık ve yoksulluk sınırı raporuna göre ülkede açlık sınırı 2 bin 439 lira, yoksulluk sınırı ise 8 bin 437 lira. Ülkede 2 bin 324 lira olan asgari ücretle geçinen 7,5 milyon açlık sınırının altında çalışıyor. Başka bir ifadeyle ucuz işgücü açlık sınırın altında çalıştırılıyor.
ASGARİ ÜCRETİN DAHA HIZLI ERİDİĞİ BAŞKA ÜLKE YOK
Avrupa’nın resmi istatistik bülteni Eurostat verilerine göre Türkiye, asgari ücret uygulaması olan 27 Avrupa ülkesi içinde en yüksek asgari ücret veren 23’üncü ülke konumunda. Öte yandan toplam ücretli istihdamı içinde asgari ücretli çalışanların oranının en yüksek olduğu ülke de açık ara farkla Türkiye. Başka bir ifadeyle Türkiye’de hem asgari ücretlilerin istihdam içindeki payı çok fazla, hem de asgari ücret seviyesi son derece düşük. Durum böyle olunca, yabancı yatırımcılar için Türkiye ucuz bir işgücü cenneti haline geliyor. Son yıllarda ülkenin bu özelliği güçlenmiş durumda. Zira 2016’nın ikinci çeyreğinden 2020’nin ikinci çeyreğine kadar geçen sürede asgari ücret avro cinsinden yüzde 25 ucuzladı. 27 Avrupa ülkesi içinde asgari ücretin daha fazla ucuzladığı başka bir ülke yok. 2016’nın ikinci çeyreğinde Türkiye’de asgari ücret 513 avroyken, bu yılın ikinci çeyreğinde 383 avroya kadar düştü. Bugün itibariyle asgari ücret 319 dolara kadar düşmüş durumda. Üstelik bu tutarlar brüt yani henüz kesintiler yapılmadan önceki tutarlar. Net asgari ücret ise bugün itibariyle 252 avro.
2016’dan 2020’ye kadar asgari ücretin en çok arttığı ülke ise yüzde 66,7’lik artışla Romanya. Bu ülkede 2016’da 276 avro olan asgari ücret, 2020’de 461 avroya kadar yükseldi. İlgili dönemde asgari ücretteki değişik ise aşağıdaki tabloda.