şebekeye yönelik operasyonun ardından ilginç bir gelişme yaşandı
Milas’ta 10 kişilik tarihi eser kaçakçısının bir yıldır sürdürdüğü tünel kazısından Bodrum Antik Kenti’ndeki tiyatroyu ve Halikarnas Mozolesini yaptıran Maussollos’un 2 bin 400 yıllık lahdi çıktı.
Muğla’nın Milas ilçesinde tarihi eser kaçakçılarına yönelik düzenlenen operasyonda, 2 bin 400 yıllık geçmişe sahip tarihi eserler ele geçirildi, 10 kişi gözaltına alındı. Hisarönü sokakta 3 kişinin kaçak kazı yaptığı bilgisini alan jandarma ekipleri, adli makamlardan alınan izinle şüphelilere ait ev ve eklentilerine operasyon düzenledi.
Aramada ev ile evin eklentisi şeklindeki barakada ilk olarak kazı amacıyla hazırlanmış 6 ve 8 metre uzunluğunda 2 tünele rastlandı. Çalışmalarını genişleten jandarma ekipleri, tünellerin sonunda 2 bin 400 yıllık geçmişi olduğu düşünülen mezar odası, lahit ve duvar süslemelerine ulaştı.
100 YILIN ESERİNİ BULDULAR
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, kaçak kazı yapan kişilerce ortaya çıkartılan lahit ve içindeki anıt mezarda incelemelerde bulundu. Süslü, Milas’taki Zeus tapınağının üzerindeki Menandros Anıtı’nın alt kısmındaki noktaya denk gelen ve 2 bin 400 yıllık olduğu düşünülen mezar odasının, Bodrum’daki Mausoleus’un (Mozoles) babasına ait olduğu düşündüklerini söyledi. Lahitin 2.75 metre uzunluğunda, 2.15 eninde ve 1.85 boyunda olduğunu belirten Süslü, “Arkeoloji tarihi açısından son yüzyılın eseri diyebileceğimiz nitelikte tarihi bir eser. Kaçak kazı yapanlar, lahitin duvarlarındaki 2 bin 400 yıllık süslemelere zarar vermişler” dedi. Kaynaklarda, M.Ö. 4 yüzyılda yaşamış Pers Valisi Maussollos’un, yetkileri fazla olduğu için Karia bölgesinde kral gibi davrandığı yer alıyor. Kendi döneminde Bodrum Antik Tiyatro’yu yaptıran Maussollos’un, kendi adına Halikarnas Mozelesi’nin yapımını başlattığı, bir çok kamusal alan ve surlar yaptırdığı belirtiliyor.
LAHİTTEKİ ASLAN AVI
Maussollos, döneminde Karia bölgesi en büyük sınırlarına ulaştığı kaydediliyor. 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahdin bulunduğu 10 metre kteki tarihi eserler zarar gördü. Lahdin üzerindeki kabartmalarda M.Ö 4. yüzyılın ilk yarısına ait “Aslan Avı” sahnesi yer alıyor. Arkeolog Süslü, bulunan tarihi eserlerin arkeoloji tarihi açısından son 100 yılın en önemli tarihi eserlerinden birisi olduğuna işaret ederek, “Bulunan eser, Hekatomnos sülalesinden çok önemli bir kişiye ait olup arkeolojik anlamda bazı bilgileri değiştirebilecek niteliktedir. Mezar odasının çevresindeki foseptik çukurundan sızan atık sular bin 2400 yıllık duvar resimleri ve mezar odasına zarar vermiş. Öncelikle, duvar resimlerinin kurtarılması planlanmaktadır.” dedi. Hırsızlar mezar odasının çevresinde başka odalar aramak için yeni tüneller açarak mezar odasını tahrip etmişler. Tarihi eser kaçakçıları 1 yıl boyunca geceleri bölgede çalışmışlar. Zanlılar, mezar odasındaki lahdi pazarlamaya çalıştıkları esnada yakalandı.
BİR YIL BOYUNCA TÜNEL KAZDILAR
Tarihi eser kaçakçılarının mezar odasının bulunduğu noktaya ulaşmak için 2 metre kalınlığındaki mermerleri özel ekipmanlarla deldiklerine işaret eden Eskici, “Zanlılar, yerin altındaki mezar odasına ulaşmak için ise mermerleri delerek 80 santimetre genişliğinde ve 10 metre uzunluğunda bir tünel kazmışlar. Mezara ulaşınca, ilk olarak mezarın odasında ve lahit içinde yer alan mezar hediyelerini almışlar. Bu eserler henüz ele geçirilemedi.“ (Kaynak: gazetevatan.com.tr)