İstanbul başta olmak üzere 4 ayrı ilde düzenlenen operasyonda çökertilen hayali ihracat şebekesinin yasadışı işlemlerini yaptırmak için kamu görevlilerine hayat kadını temin ettiği öne sürüldü. İstanbul Mali Şube tarafından yürütülen operasyon kapsamında adliyeye sevk edilen 48 şüpheli içinde Hey Group Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Sıtkı Bektaş’ın da olduğu ortaya çıktı. Hey Group bünyesinde tekstil başta olmak üzere turizm ve dış ticaret şirketleri bulunuyor.
Konu ile ilgili gazetecilerin ulaşmaya çalıştığı Süreyya Sıtkı Bektaş’ın eşi Hey Group CEO’su Aynur Bektaş ise telefon aramalarına yanıt vermedi.
Büyükçekmece Savcılığı tarafından yürütülen 'Sahte bankalı hayali ihracat soruşturması'nda gözaltına alınan 60 kişi adliyeye sevk edildi. Adliyeye sevk edilenler asında Aynur Bektaş'ın eşi Hey Group Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Sıtkı Bektaş da var. Şüpheliler hayali ihracat, rüşvet vermek, resmi evrakta sahtecilikle suçlanıyorlar. Grubun İstanbul ve Batman'da kurulu bulunan fabrikalarında yüzlerce işçi alacaklarını isteyince işten atılmıştı.
'Hayali ihracat' yaparak haksız kazanç elde etmek suçlamasıyla salı günü yapılan operasyonda gözaltına alınanlardan birinin Hey Group Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Sıtkı Bektaş olduğu anlaşıldı. Hey bünyesinde tekstil başta olmak üzere turizm ve dış ticaret şirketleri bulunuyor.
1 Mayıs günü İstanbul Mali Şube ekiplerinin yaptığı operasyon kapsamında başlangıçta 50 kişi gözaltına alındı. Operasyon kapsamında dün de 10 kişi daha gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerin Emniyetteki sorgu işlemleri sabaha doğru tamamlandı. Şüpheliler Büyükçekmece Adliyesine götürüldü.
Adliye'ye sevk edilen isimler arasında yer alan Süreyya Sıtkı Bektaş'ın başkanı olduğu Hey Group özellikle tekstilde adından çok söz ettirmişti. 2000’li yıllarda öne çıkan grup, özellikle Anadolu’da kurduğu tekstil fabrikalarıyla TBMM'den ödül almıştı. Grubun sadece tekstil sektöründe çalışan işçi sayısı bir ara 2 bin 500 kişiye kadar ulaşmıştı.
10 AY ÖNCE BAŞLADI
Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kemal Gül’ün geçtiğimiz yılın ortasında başlattığı soruşturma 10 aya yakın bir süre devam etti. Şüpheliler, hayali ihracat, rüşvet almak vermek ve resmi evrakta sahtecilik iddiaları ile suçlanıyor.
HEY İŞÇİLERİ DİRENİŞTE
Hey Tekstil son aylarda işten attığı işçilerle de sık sık gündeme gelmişti. Çerkeş ve Batman’da bulunan fabrikasında ücretlerini isteyen yüzlerce işçiyi işten atan Hey Tekstil, son olarak İstanbul’da 3 aylık ücretlerini isteyen 420 işçiyi işten atmıştı. İşçiler bunun üzerine fabrika önünde direnişe başlamış, birçok eylem ve etkinlik düzenlemiş, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel'le mecliste basın açıklamaları düzenlemişti.
İŞÇİLERİN DİRENİŞİ BUGÜN DE SÜRDÜ
Hey Tekstil işçileri direnişlerini eylemlerle sürdürüyor. Direnişlerinin 86. gününe giren Hey Tekstil işçileri bugün Tesco’nun Altunizade’de bulunan merkezi önünde eylemdeydi.
"Serveti 77 sülalesine yetiyor ama bizim haklarımızı vermiyor"
Hey tekstil işçileri adına firma yetkilileri ile görüşme yapan Hakan Oğuz taleplerinin geri çevrildiğini ve bu nedenle, Unkapanı’ndaki Çalışma Bakanlığı bürosuna gideceklerini basına duyurdu.
Hey Teksil işçilerinden Ayla Algaz, burada yaptığı konuşmada, 15 yıllık Hey Tekstil işçisi olduğunu ve büyük haksızlıklara uğradıklarını söyledi.
5 Şubat 2012 günü patronları Süreyya Bektaş’ın kendilerine, “benim servetim 7 değil 77 sülaleme yetecek kadardır, korkmayın birikmiş bütün haklarınızı vereceğim” dediğini ama aradan geçen sürede hiçbir haklarının ödenmediğini söyledi.
İşçilerin hepsinin kötü durumda olduğunu belirten Algaz, 3 aydır sokaklardayız. 3 yıl önce çıkmış ve şirkete mahkeme açmış arkadaşlarımızda henüz hiçbir hakkını alamadı. Patronumuz Aynur hanıma ihracat ödülü verildi. Ama bize 2008 den bu yana ne zam ne de ikramiye verilmişti” diye konuştu.