Karar duruşması Silivri Cezaevi karşısında bulunan duruşma salonunda İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yapıldı. Duruşmaya davanın tek tutuklu sanığı iş insanı Osman kavala cezaevinden getirilerek hazır edildi. Diğer tutuksuz 8 sanık da avukatlarıyla birlikte duruşmada hazır bulundu.
Aralarında CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, Muharrem Erkek, Orhan Sarıbal, Gökçe Gökçen, Gamze Akkuş İlgezdi, Onursal Adıgüzel, Aykut Erdoğdu ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve çok sayıda CHP’li milletvekili de duruşmayı izlemek için sabahın erken saatlerinde Silivri’ye geldi ve duruşma salonuna girdi.
DURUŞMADA NELER YAŞANDI?
Duruşmada, Osman Kavala'nın son savunmasını yapmasını isteyen mahkeme heyetine sanık avukatları itiraz etti. Duruşma savcısının dosyaya sunulan dilekçelerin davayı uzatmaya yönelik olduğunu söyleyerek reddedilmesini istedi. Mahkeme heyeti, avukatların taleplerini almaya karar verdi.
AVUKATLAR: DELİLLER TARTIŞILMADI… TANIKLARIMIZ DİNLENMEDİ
Taleplerini sıralayan avukatlar mahkemeden tanıkların dinlenmesini istedi. Avukat Evren İşler, “Dinletmek istediğimiz tanıklar şu an salonda. Yargılamayı uzatmaya yönelik bir durum yok” dedi. Avukat Aynur Tuncel Yazgan da, “Toplanmasını istediğimiz delillere ilişkin bir karar vermediniz. Biz de tanığımızı getirdik. Kanuna göre tanık hazır edilmişse, mahkeme kabul etmek zorundadır. Tanığımızın dinlenmesini talep ediyorum” ifadelerini kullandı.
Avukat Bahri Belen de şunları söyledi: “Bu iddianame ve delillere göre, sanıkların sorgusunu aldınız. Bu tamamlandı. Ondan sonra sanıkların savunmasına yönelik deliller nerede? Bunlar toplandı mı?. Bize göre deliller yok. Biz de mecbur bırakıldığımız için savunma delillerini sunmak istiyoruz.”
Avukat İlkan Koyuncu da “Deliller tartışılmadığı için biz savunma yapmayacağız. Bir önceki celse heyeti reddederek salonu terk ettik.”
Avukat Emel Ataktürk Sevimli de “Tanıkların usulüne uygun olarak dinlenmesi, ispat araçlarının toplanmış olması, delillerin tartışılması gerekirdi. Şu ana kadar bu yapılmadı. Savunma açısından toplanması gerekli delilleri henüz dile getirdik. Mahkemenin tutumu, hızla yargılamanın karara götürüldüğü endişesi yaratmaktadır” ifadelerini kullandı
OSMAN KAVALA SON SAVUNMA İÇİN SÜRE TALEP ETTİ
Mahkeme heyeti avukatların taleplerini reddetti. Osman Kavala’nın son savunmasını yapmasını istedi. Osman Kavala ise son savunması için süre talep edeceğini ancak tutukluluğuna yönelik konuşmak istediğini söyledi.
Sanık Kavala, hakkında hazırlanan iddianamenin komplo teorisi olduğunu vurgulayarak, “Bu iddialar sadece internette çıkan bir yazı kullanarak ortaya atılmıştır. İddia makamının ve heyetinizin olayları ve olguları nesnel bir şekilde değerlendirilmemektedir. Davanın adil bir şekilde yürütüldüğünün anlaşılması için usül kurallarına ve temel hukuk normlarına uyulmalıdır. Her ne kadar geç olsa da mahkemeniz siyasi söylemlerin etkisinde değil, hukuk normlarıyla davaya bakmaya davet ediyorum” dedi.
MÜCELLA YAPICI: DAHA ÖNCE BERAAT ETTİM, SAVUNMA YAPMAYACAĞIM
Sanık Mücella Yapıcı da daha önce Gezi davasında yargılanarak beraat ettiğini hatırlatarak, “Ben daha önce beraat ettim. Savunma yapmayacağım. Ama arkadaşlarımın savunması için süre talep ediyorum” diye konuştu.
Sanıklardan, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden de son savunmalar için süre talep etti. Çiğdem Mater, “Kişisel olarak aleyhime hiçbir tanık beyanı olmaksızın son derece ağır şekilde suçlanıyorum” diye konuştu.
Can Atalay da “Benim artık sizin heyetinizden bir talebim yok” dedi. FETÖ'cü polislerin topladığı delillerle dava açıldığını hatırlatan Atalay, “Gezi direnişi bu toplumun yüz akıdır” ifadelerini kullandı.
Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi de süre talep ettiklerini söyledi.
MAHKEME HEYETİ SÜRE TALEBİNİ REDDETTİ
Mahkeme heyeti, sanıkların son savunma için süre taleplerine ilişkin ara kararını açıkladı. Heyet, bu taleplerin davayı uzatmaya yönelik olduğunu ifade ederek reddetti.
SON SÖZLER
Mahkeme heyeti sanıkların son sözlerini sordu. Osman Kavala, “Deliller incelendikten ve tanıklar dinlendikten sonra son sözümü söyleyeceğim” dedi. Mücella Yapıcı da “Son sözüm, mahkemenin bundan sonra biraz daha hukuk kurallarına uygun sağduyulu olması” diye konuştu. Çiğdem Mater, Mine Özerden, Tayfun kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi de son sözlerinde “Beraat” verilmesini istedi.
KARAR VE TAHLİYE
Dava sonunda kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater, Mine Özerden, Tayfun Kahraman, Can Atalay'ın "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs", “Yağma”, "mala zarar verme", "kasten yaralama", suçlarından ayrı ayrı beraatine hükmetti. Heyet, kararında suçlamaların "somut ve kesin delile" dayanmadığını ifade etti.
Kararla birlikte Osman Kavala'nın tahliyesine hükmedildi.
FİRARİ SANIKLARIN DOSYASI AYRILDI
Mahkeme heyeti ayrıca, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Gökçe Tüylüoğlu, Handar Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi ve Mehmet Ali Alabora hakkındaki tutuklamaya yönelik yakalama kararları kaldırılarak, ifadelerinin alınması için yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi ve dosyayı ayırdı.
AİHM “KAVALA'YI TAHLİYE EDİN” DEDİ
Anadolu Kültür A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala yaklaşık 28 aydır tutuklu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kavala'nın derhal tahliye edilmesini talep etmişti. 16 Kasım 2018'de gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Bernard van Leer Vakfı Türkiye Temsilcisi Yiğit Aksakoğlu, 221 gün sonra tahliye edilmişti.
İMAMOĞLU'DAN VE YAVAŞ'TAN AÇIKLAMA
Konuyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da sosyal medya hesabından açıklama yaptı. İmamoğlu açıklamasında, "Gezi Parkı ile ilgili davada herkese beraat çıkması çok sevindirici ve yargıya olan güvenin tazelendiği bir karar oldu. İstanbul'da yaşayan herkes adına bu şehrin tarihini, kültürünü, yeşilini, doğasını savunan herkese selam olsun" dedi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise, "Gezi davasında çıkan karar umut vermekle birlikte cezaya dönüşen uzun süreli tutuklulukların ne denli haksızlıklar doğurduğunu göstermiştir. Masumiyet karinesinin esas alındığı, hoşgörü ve kardeşlik hukukunun hakim olduğu bir Türkiye özlemiyle kararın hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde tweet attı.