Has Parti Çankırı İl Başkanı Şevket Koç yaptığı yazılı açıklama ile "Germece'deki araziyi satın aldıktan sonra elektrik enerjisi yerine tuz fabrikası yapmaya kalkışan Lozan Elektrik A.Ş., Ak Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin'in de ortağı olduğu Safir Tuz A.Ş. ortaklarına aittir. Fabrikanın Germece'ye yapılmasına karşıyız" dedi. Has Parti İl Başkanı Koç'un yazılı açıklaması şöyle:
ÖNCE HAYIR DENİLİYOR SONRA İZİN VERİLİYOR
"Öncelikle tüm basın çalışanlarımızın, işçilerimizin, emekçilerimizin ve bunlar için çalışan kuruluşlarımızın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü Has Parti Çankırı Teşkilatları adına kutluyorum.
Çankırı Germece'de kurulma aşamasına getirilen tuz fabrikasını kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz. Çankırı Kızılırmak yolu üzerinde Germece'de bölgede tarımla uğraşan kişilerden doğalgazdan elektrik enerjisi üretimi vaadiyle satın alınan 284 - 285 ve 288 no'lu parsellerde tuz fabrikası yapılmak istenmektedir.
Araziyi satın aldıktan sonra elektrik enerjisi yerine tuz fabrikası yapmaya kalkışan Lozan Elektrik A.Ş., Ak Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin'in de ortağı olduğu Safir Tuz A.Ş. ortaklarına aittir.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, bölgeye tuz fabrikası yapacak olan yatırımcıya önce olumsuz cevap veriyor ardından gerekli izinleri veriyor. DSİ, yapılmak istenen tesis için 'bölge sulama alanı projesi içinde' olduğu gerekçesiyle reddediyor ardından ne hikmetse izin veriyor.
Tamamen siyasi baskılar sonucu alındığına inandığımız izinler hakkında ilgili kurumların açıklama yapmasını bekliyoruz.
GERMECE'DE 15 MİLYON METREKARE ARAZİ
YAPILAN YATIRIMDAN OLUMSUZ ETKİLENECEK
YAPILAN YATIRIMDAN OLUMSUZ ETKİLENECEK
Toprak Koruma Kurulu, 5403 Sayılı Toprak Koruma Kanunu 'Kamu Yararı' nedeniyle izin alındığı, kanunun delinmesini sağlamak amacıyla konulan 'ancak' kelimesinden sonra yazılanlar yüzünden Germece'de 15 milyon metrekare araziyi olumsuz etkileyebilecek fabrika için hiçbir engel
kalmamıştır.
Benzer bir uygulama da Afyon'da yapılmak istendi. Afyonkarahisar İdare Mahkemesi, Ziraat Mühendisleri Odası'nın açtığı dava üzerine Afyon'da termal turizm merkezi yapılması amacıyla 434 hektar arazinin tarım dışına çıkartılmasına yönelik işlemi 25.11.2011 tarihinde iptal ettiğini öğrendik.
Karatekin Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanlığı'nın 5/4/2012 tarihinde hazırladığı 'Tuz Fabrikasının Zararları' hakkındaki yazıda 'tuz fabrikasının çevre etkileri sonucu tarımsal bitkiler zarar görürler' denmektedir. Yine bağımsız bir laboratuvarda 28/03/2012 tarihinde hazırlatılan rapor ile tuz fabrikalarının ekilebilir alanlarda yaptığı yapacağı etkiler gözler önüne serilmektedir.
BEN YAPTIM OLDU MANTIĞI TERKEDİLMELİ
Çankırı'mız, Konya ve benzeri şehirler gibi geniş tarım alanlarına sahip bir il değildir. Çankırı'nın en önemli tarım alanlarından olan Germece'ye yapılacak olan tuz fabrikasına karşıyız. Tuz Fabrikası yeri için çorak, ekim dışı alanlar Çankırı'mızda mevcuttur. Ben yaptım oldu mantığını bir kenara bırakınız.
Bu konuda ilgilileri açıklama yapmaya davet ediyoruz.
ORG.İSMAİL HAKKI KARADAYI BULVARI'NIN
ADI DEĞİŞTİRİLMELİ
ADI DEĞİŞTİRİLMELİ
Ayrıca 28 Şubat 2012 tarihinde, Org. İsmail Hakkı Karadayı Bulvarının adının, vefatının 50. yılında andığımız Astarlızade Hilmi Efendi Bulvarı olarak değiştirilmesi ile ilgili Çankırı Belediye Başkanlığına teklif vermiş idik. Bu konuda belediyece tarafımıza herhangi bir cevap verilmemiştir. Çankırı Belediyesine isteğimiz, 28 Şubat'ta adı post modern darbeye karışmışların isimlerinin Çankırı'dan silinmesidir."