bugün (17 Nisan 2010) akşam saatlerinde düzenlediği basın toplantısında, İzlanda'daki yanardağ patlamasından sonra oluşan kül bulutunun Salı gününden itibaren ülkenin Kuzeybatı kesimlerini etkileyebileceğini belirtti.
İzlanda'daki yanardağ patlamasından sonra oluşan kül bulutu Türkiye'yi az da olsa etkileyebilecek.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, İzlanda'daki yanardağ patlamasından sonra oluşan kül bulutunun bugün ve yarın Türkiye'yi etkilemesini beklemediklerini bildirdi.
SALI GÜNÜNDEN İTİBAREN ÜLKEMİZ ETKİLENEBİLİR!
Çağlar, Genel Müdürlükte düzenlediği basın toplantısında, yanardağ patlamasının Türkiye'ye olası etkileri hakkında bilgi verdi.
İzlanda'daki patlamanın ardından oluşan küllerin 15 Nisandan itibaren Orta Avrupa'ya doğru yayılma eğilimi gösterdiğini anlatan Çağlar, bu kül bulutunun içinde sülfür dioksit gibi kimyasalların da olduğunu, bunun astım ve benzeri solunum yolu hastaları için tehlike arz ettiğini söyledi.
Çağlar, kül bulutunun izleyeceği muhtemel yollar hakkında bilgi verirken, rüzgar etkisine bağlı olarak bu yolların farklılıklar gösterebileceğini belirtti.
Eldeki verilere göre, kül bulutunun Balkanlar'a kadar etkili olacağını ifade eden Çağlar, şöyle konuştu:
''Altı saatte bir gelen meteorolojik verilere göre, kül bulutunun bugün ve yarın ülkemizi etkilememesini bekliyoruz. Kül bulutu, Pazartesi gecesinden itibaren Türkiye'ye yönelmeye başlıyor. Rüzgar akışı bu şekilde devam ederse, 20 Nisan Salı gününden itibaren kül bulutunun Türkiye'nin kuzeybatı kesimlerini az da olsa etkileyeceğini tahmin ediyoruz.''
Çağlar, meteorolojik olayların beklentileri doğrultusunda gelişmesi halinde bu sonuçların gerçekleşeceğini bildirerek, verilerin değişmesi durumunda kamuoyunu yeniden bilgilendireceklerini kaydetti.
SALI GÜNÜ DURUM
Toz bulutunun az da olsa etkili olmasının beklendiği 20 Nisan Salı günü ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Doğu Karadeniz hariç ülke genelinde yağış olacağını tahmin ettiklerini belirten Çağlar, yağışların toz bulutunu yere indirmede etkili olduğunu, bunun toz bulutunun solunum hastaları için taşıdığı olumsuz etkiyi ortadan kaldırabileceğini kaydetti. Çağlar, 21 Nisanda da ülke genelinde yağış beklendiğini bildirdi.
Bir gazetecinin, "Çeşitli meteoroloji uzmanlarının toz bulutunun bugün ve yarın Türkiye'de etkili olacağı yorumlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Çağlar, "Biz, bunu modellere, rüzgar durumuna göre söylüyoruz. Onlar da model çıktılarıyla konuşuyorsa, görmek isteriz. Göndersinler, karşılaştıralım" dedi.
Çağlar, Salı günü gerçekleşecek yağışların asit yağmuruna neden olup olmayacağı, bunun sağlık açısından yaratacağı sıkıntılara ilişkin soru üzerine de, “Toz bulutunun asılı kalması daha kötü. Ama bunu solunum yolu hastaları için söylüyoruz. Asit yağmurlarına dikkat edilmeli” karşılığını verdi.
SAĞLIK BAKANLIĞININ DA AÇIKLAMA YAPMASI BEKLENİYOR!
Toz bulutunun içindeki sülfür dioksitin sülfürik asite dönüşebileceği uyarısında da bulunan Çağlar, ''Bununla temas edilmemesi gerekir. Zannediyorum Sağlık Bakanlığı da bu konuda detaylı bilgiyi verecektir'' diye konuştu.
Çağlar, Salı günü Türkiye'de hava ulaşımının etkilenip etkilenmeyeceği yönündeki soru üzerine de, böyle bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti.
Genel Müdür Çağlar'ın verdiği bilgiler doğrultusunda ülkemizin kuzeybatı bölgesi başta Adapazarı, Bolu, Düzce, Zonguldak, Karabük, Çankırı ve Kastamonu'yu kapsayan iller yer almakta. Yağmur ile birlikte yere düşecek kül bulutunun, özellikle ekili arazi üzerinde olumsuz etkiler yaratması beklenebilir. Bunun yanı sıra, Sağlık Bakanlığının da önümüzdeki 48 saat içerisinde yaşanabilecek olası senaryolar ile ilgili olarak açıklama yapmasının da beklendiğini söyleyebiliriz.