Eski Sanayi ve Ticaret Bakanı, Deva Partisi Teşkilat İşleri Başkanı Nihat Ergün ‘Ortak Akıl’da, Taha Akyol ve Mustafa Karaalioğlu’nun konuğu oldu. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, Ayasofya tartışması, 'çoklu baro' düzenlemesi hukuk ve yönetim sorunları ve teşkilatlanma çalışmalarıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yapan Nihat Ergün "İktidarın güç kullanma biçimi zayıf zamanların adeti" dedi. Ergün, 'eski partinin altını oyacaklar' eleştirilerine de "AK Parti'den gelecek oylar bizim değil onların sorunu. Çözüm üretmiyorlar" karşılığını verdi.
Ergün ve yazarlarımızın değerlendirmelerinden öne çıkan başlıklar şöyle:
NİHAT ERGÜN:
Ayasofya kararını desteklemek tarihi açıdan doğru. Ama bunun politik malzeme yapılmaması lazım. Asla kiliseye dönme imkanı yoktur. Yabancı devletler de buna böyle bakmalı
TAHA AKYOL:
Ayasofya kararına hayırlı olsun demek gerekir. Evet politik bir karardır ama bunun, manevi yönüne gölge düşürmemesi gerekir. Ayasofya siyasete kapatılmalıdır.
NİHAT ERGÜN:
Baroların tabi ki düzenlemeye ihtiyacı vardır. Ancak bu düzenleme Türkiye'yi geri götürür... Böyle yargısı olan bir ülkenin iddiası olamaz
Ayak üstü fikirler hemen kararnameye dönüşüyor. En tehlikeli fikirler ayak üstü alınan parlak fikirlerdir. Türkiye'nin karar alma mekanizması başkanlık sistemiyle tarumar edildi. Türkiye'nin sistem sorunu derinleşti.
Eyhiyet ve liyakata dayalı sisteminiz yok, hukukun üstünlüğü diye bir kavram tanımıyorsunuz, kurumlar dağılmış, siz güçlüsünüz. Dünya sizi güçlü görür mü? İstediğiniz kadar tecrübeniz olsun...
TAHA AKYOL:
Nihat Ergün'ün 'Adım Adım Siyaset' kitabını herkese tavsiye ediyorum. Ergün diyor ki "Partiler iyi niyetle kuruluyor ama bir süre sonra siyasi cemaate veya siyasi şirkete dönüşüyor.
NİHAT ERGÜN:
Siyasetnamelerin konusu hukuk, kuramlar kurumlar vs. değildir, sultana tavsiyelerdir. Ömür boyu iktidarda olacak birine ne desinler O günün hukukçuları da bugünün hukukçuları da doğru bir mücadele vermediler. Kur'an'ın ve Peygamber'in yaklaşımlarına baksalar...
Üç kişiyle yazacağımız tüzüğü 300 kişi ile yazdık. Teşkilatları ortak akıl mekanizması ile yürütüyoruz. Bunu kurumsal hale getirme çabasındayız.
DEVA Partisi'ne risklere rağmen 100 başvuru oldu. Türkiye'nin 81 vilayetine dağılan bir ilgi var.
Değişim algısını İstanbul'dan Van'a hissettik, gördük. Kimsenin beklemediği büyük bir değişim gerçekleşecek.
Biz belli bir partinin tabanını hedef almıyoruz.
Şu partinin altını oymak, onla uğraşmak gibi bir derdimiz yok.
Gelecek oylar bizim değil, onların sorunu Nerede yanlış yapıyoruz demiyorlar. Üfürükçülerden medet uman insanlar gibiler.