Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil, Suriye’nin yıkımında muhalefete yardımcı olan ülkelerden tazminat isteyeceklerini, konuyu Cenevre’de ikincisi planlanan uluslararası konferansta gündeme getireceklerini söyledi.
Arapça yayın yapan Rus televizyonu RT’ye konuşan Cemil, "Cenevre’de tazminat konusunun müzakere edilmesi önceliklerimiz arasında. Suriye’nin yıkılmasına neden olanlar bundan sorumlu olmalı. Bunda ısrarcı olacağız. Bu bizim hakkımız…" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’yi örnek gösteren Cemil, "Türkiye sanayi bölgesi Halep’i yağmaladı. Tüm sanayi tesisleri söküldü ve Türkiye’ye taşındı. Bu nasıl tazmin edilecek?" iddiasında bulundu. Cemil’e göre herhangi bir bağımsız uluslar arası mahkemenin bölgede inceleme yapmasının ardından Suriye lehine karar verebileceğini savundu.
Muhalif Değişim ve Liberalleşme için Halk Cephesi’nin liderliğini de yapan Cemil, uluslararası forumlarda yer alan dış muhalif güçlerin de rüşvet ve yolsuzluğa bulaştığını, ülkedeki yıkımdan sorumlu olduklarını söyledi.
Suriye krizinin çözümü için Cenevre’de Kasım sonunda uluslararası bir konferans toplanması, ABD ve Rusya’nın yanı sıra Türkiye’nin de konferansa davet edilmesi planlanıyor. Suriye yönetimi konferansa katılım için olumlu cevap verirken, henüz muhalefet adına katılım netleşmiş değil.
KAYIP 100 MİLYAR DOLAR
Suriye Başbakan Yardımcısı Cemil Mart 2011’den bu yana devam eden iç savaşın ülkeye maliyetinin 100 milyar doları geçtiğini söylemişti. Rus devlet televizyonu Rossiya 24’e açıklamada bulunan Cemil, “Yaklaşık olarak 100 milyar dolar zarar hesaplıyoruz. Yüzde 10 artı eksi olabilir. 2013’de gayri safi milli hasıladaki kayıp da en az yüzde 30’u bulacak…” ifadelerini kullanmıştı.
Ülkede yaşanan ekonomik felaketin üstesinden gelebilmek için iç savaşın barışçıl yollarla çözülmesinin zorunlu olduğuna değinen Cemil, “Kriz sona ererse, ülke ekonomisinin belini kıran ambargo kalkar. Güvenlik için yol ve ulaşımda alınan tedbirler de ekonomiyi olumsuz etkiliyor.” değerlendirmesinde bulunmuştu.