e-ihalede geri sayım başladı!

Kamu ihalelerinin elektronik ortamda yapılmasını öngören

e-ihale için geri sayım başladı.

İhale yolsuzlukları, rüşvet, adam kayırma gibi uygulamaları bitirmesi hedeflenen e-ihalenin ilk uygulaması 2010 yılı başında yapılacak. Yılda ortalama 100 milyar liralık kamu alımı yapılırken, e-ihaleye ilk olarak tıbbi cihazlar ve sarf malzemeleri alımlarında geçilecek.

Yüzde 20 tasarruf
e-ihalenin her bir alımda klasik ihale yöntemine göre yüzde 20 tasarruf sağladığı vurgulanıyor. Bu durumda yılda ortalama 100 milyar liralık kamu alımının yapıldığı Türkiye’de, e-ihale sistemine tam olarak geçilmesi halinde kamu 20 milyar liralık tasarruf edecek.

Pilot uygulama!
Elektronik İhalenin ilk aşaması, bu yılın Aralık ayında tamamlanacak ve E-Teklif gönderme öncesi işlemler bütün sektörler için sayısallaştırılmış olacak. Ancak e-ihale uygulaması ilk olarak “Tıbbi Cihazlar ve Sarf Malzemeleri” alımları için tamamlanmış olacak.

Böylece, bir devlet hastanesi tıbbi cihaz ve sarf malzemesi alımı için elektronik ihale açtığında, şartnameler elektronik ortamda verilecek. Satın alma kalemleri ihale ilanına otomatik olarak eklenecek. Teklifler elektronik ortamda gönderilecek. En avantajlı teklif elektronik ortamda seçilecek ve karara bağlanacak. İhale sonuçları elektronik ortamda duyurulacak ve e-sözleşme imzalanacak.

İhale sonuçları Elektronik Kayıt Platformuna aktarılarak yaklaşık maliyet veri tabanına eklenmiş olacak. Böylece SGK, ödeme kuralları oluştururken bu verilerden yararlanacak ve kuruluşların alım miktar ve fiyatlarını yakından izleme fırsatı bulacak.

Tüm alımlar için hedef 2011
11 öncelikli e-devlet projesi içinde yer alan e-ihale sistemini kurabilmek için uzun süredir çalışan Kamu İhale Kurumu (KİK),  bu çalışmalarında sona geldi. KİK Başkanı Hasan Gül, kamu ihalesi denildiğinde ihale eşittir, yolsuzluk artı usulsüzlük olarak algılandığını anımsattı. Elektronik ihalenin bu algıyı yaratan nedenleri ortadan kaldıracağını vurgulayan Gül, dünya örneklerinden hareketle Türkiye’de uygulanabilir bir model tasarladıklarını söyledi.

Elektronik ihalenin Elektronik Kamu Alımları Platformu üzerinden yapılacağını belirten Gül, 2010 yılı başında pilot uygulamanın başlayacağını söyledi. Gül, “2011 yılı Ocak ayından itibaren idarelerin tüm alımlarında elektronik ihale sürecini kullanabilmelerini hedefliyoruz” dedi.

Hazırlıklar ne durumda?
Elektronik ihalenin sağlıklı bir alt yapıya ve güvenli bir veri akışına sahip olabilmesi için, ihale sürecinde gerekli olan belgelerin elektronik ortamda sağlanmasına yönelik olarak ilgili tüm kurumlarla işbirliği protokolleri imzalanıyor.

Elektronik ihale sürecinde vergi borcu ve İstekli Veri Tabanı İyileştirmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı; sigorta borcu için Sosyal Güvenlik Kurumu ile nüfus bilgileri için MERNİS ile, geçici teminat mektubu için Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile idare kayıtları için Muhasebat Genel Müdürlüğü ile,  e-Devlet Kapısı için TÜRKSAT ile ve satın alma kalemleri için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası ile entegrasyon halinde olunacak.

İhale nasıl yapılacak?
Elektronik ihale, Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinden yürütülecek. Bu platform, İdare, İstekli ve Satın Alma Kalemleri olmak üzere üç veri tabanından oluşuyor. İdare Veritabanı, satın alma birimlerinin, idari yapısı, adresi, bütçe ve diğer bilgilerinin tutulduğu bir veritabanı.

İstekli veritabanı, isteklilerin adresi, temsile yetkili kişileri ve diğer gerekli bilgilerinin, ihalelere katılan tüm isteklilerin kaydının tutulduğu veritabanı.

Satın Alma Kalemleri Veri Tabanı; branş kodları çerçevesinde alım yapılacak kalemlerin yer aldığı  veri tabanı.

Elektronik İhale, Elektronik İhale Dokümanı, Elektronik teklif, Elektronik Teklif Değerlendirme, Elektronik Sözleşme Yönetimi gibi bölümlerden oluşacak.

Elektronik İhale Dokümanı bölümünde, İdari şartnameler, sözleşme tasarıları ve standart formlar ile diğer dokümanlar web tabanlı olarak oluşturulabilecek. Teknik şartname havuzu yer alacak ve ihale ilanları ihale dokümanının özeti olarak otomatik oluşturulabilecek.

Elektronik Teklif bölümünde, teklif dokümanlarının ihale dokümanları ile uyumlu ve hatasız bir şekilde hazırlanması kolaylaştırılacak. Teklifler elektronik imza ile imzalanarak yollanabilecek. Tekliflerin gönderildiği gün ve saat bilgisi Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı (ESHS)’larla entegrasyon kapsamında zaman damgası ile kayıt altına alınacak. Tekliflerin ihale günü ve saatine kadar güvenli (şifrelenmiş) bir şekilde saklanması ve şifreleme için güvenilir bir yöntemin uygulanması sağlanacak.

Elektronik Teklif Değerlendirme bölümünde, son teklif verme tarih ve saatinden sonra gönderilen tekliflerin doğrudan reddedilmesi, tekliflerin ihale tarih ve saatinde güvenli bir şekilde açılması, teklif dokümanına esas bilgilerin diğer sistemlere entegrasyon ile (katılım ve yeterlik koşulları) kaynağından temin edilerek değerlendirilmesi, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin otomatik olarak belirlenmesi ve ihale komisyonu tutanaklarının otomatik olarak oluşturulması sağlanacak.

kaynak: hurriyet.com.tr/aysel alp

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.

Ekonomi Haberleri