DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi 'siyasi casusluktan' gözaltına alındı

DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Metin Gürcan, siyasi casusluk suçlamasıyla gözaltına alındığını duyurdu.

DEVA Partisi Kurucular Kurulu üyesi Metin Gürcan gözaltına alındığını açıkladı.

Gözaltı gerekçesinin "siyasi casusluk" olduğunu paylaşan Gürcan şu ifadeleri kullandı:

"Siyasi casusluk suçlaması ile göz altına alınıyorum. Polisler evde…Arama yapıyorlar . Şok oldum. Desteğiniz istiyorum"

İDRİS SÖZCÜ18'E KONUŞTU

Konuyla ilgili olarak kendisine ulaştığımız DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin; "Olayla ilgili yeni bilgimiz oldu. Avukat arkadaşlarımız takipteler. Dosyada gizlilik kararı var. İlerleyen saatlerde açıklama yapabiliriz" derken, "Arkadaşımız asker kökenli. Attığı tweetler ve yaptığı yorumlar da dış politikamızla ilgili. Kamuoyunun yakından bildiği bir isim." demekle yetindi.

CİHAT YAYCI İLE POLEMİK

Metin Gürcan, Emekli Tümgeneral Cihat Yaycı ile  16 Eylül'de yaşadığı polemikle gündeme gelmişti. Yaycı'nın "15 Temmuz'da, Yunanistan Türkiye'nin batısını Megola İdea çerçevesinde FETÖ'cülerle birlikte işgal edecekti." sözlerini eleştiren Gürcan, "Dinledikçe TSK adına kaygılanıyorum! Biz koskoca orduyu kimlere emanet etmişiz? Statü sahibi böyle kişilerden böylesine saçma yorumlar geldikçe, 15 Temmuz’un asıl nedenleri, nasıl olduğu ve sonuçlarına dair rasyonel akıl yürütme zorlaşıyor. Yazık!" diye yazmıştı.

Tartışmaya Yaycı'nın başkanlığını yaptığı TÜRKDEGS de katılmış ve sosyal medya hesabından Gürcan'ı kastederek, “Süleymaniye’de Türk karargahını basan Amerikalı askerlere bir Çay Partisi verdiği için Özel Kuvvetler'den uzaklaştırılıp, Amerikalıların ödül olarak kendisine yüksek lisans bursu verdiği, şimdi bir siyasi partide olan eski asker kimdir?” paylaşımı yapmıştı.

Tartışmanın büyümesinin ardından Odatv 17 Eylül'de Emekli Tümgeneral Cihat Yaycı'yla konuşmuştu. Türkiye'de hala kripto FETÖ'cülerin olduğunu, bu kriptoların görevlerinin devam ettiğini, medya ve sosyal medya aracılığıyla algı operasyonu yaptıklarını iddia eden Yaycı, "Yurt içinde FETÖ söylemleri ile paralel söylemlerde bulunan, açıklamaları FETÖ’ye hizmet eden kişiler mutlaka araştırılmalı, FETÖ ile iltisaklı olup olmadıkları tespit edilmektedir. Bilinmektedir ki bir sürahi suya atılan bir ufak damla zehir dahi maalesef tüm suyu kirletecektir" ifadelerini kullanmıştı.

SON TWEETLERİNDE NE VAR

Gürcan son tweetlerinde ise Cumhurbaşkanı Danışmanı Oktay Saral'ı eleştirmiş ve BAE ile imzalanan anlaşmalara değinmişti. Saral'ın "Bilumum muhalefet; Hepinizin canı cehenneme..! Siz asla ve kat'a bu ülkeye ait değilsiniz ve olamazsınız. Bu kadar mı ülkesinin bekasına kastedilir..! Siz hükümete değil ülkeye muhalefet ediyorsunuz, yazıklar olsun..! Siz mi ülkeyi yönetmeyi talipsiniz... Hadiyin ordan müptezeller..!" sözlerini alıntılayan Gürcan şu tepkiyi verdi: 

"Bu kafa Venezuela, Türkmenistan, Kuzey Kore kafası. Türkiye hala bir diktatörlük değilse, bu AKP genel başkanının diktatör olmak istememesinden değil; Türkiye'de her şeye rağmen muhalefetin hala çok güçlü ve çoğulcu olmasından, sivil toplumun demokrasi bilincinin gücündendir."

BAE İLE ANLAŞMAYA ELEŞTİRİ

BAE ile imzalanan anlaşmaya dün değinen Gürcan iktidarın dış mihrakları söylemlerini eleştirdi. Gürcan'ın ifadeleri şöyle: 

"Geldiler. En Dış Mihraktılar. Şimdi 'Ekonomik Kurtuluş Savaşımızın' sponsoru oldular. Batan geminin kelepir malları için 10 milyar $ ateşleyecekler(miş). Bakalım ne kadarını ateşleyecekler? Neleri aldılar? Hangi imtiyazlarla aldılar? Neler ileride UA tahkime gidecek? Göreceğiz." 

BABACAN'IN PROGRAMI

DEVA lideri Babacan'ın, resmi programında DEVA Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen ile Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu ile ‘Kadın için Adalet’ raporunu DEVA Partisi İstanbul İl Başkanlığı'nda 10.30'da kamuoyu ile paylaşacağı duyurulmuştu. Edinilen bilgilere göre Babacan'ın saat 10.30'da İl başkanlığı önünde konuyla ilgili açıklama yapması bekleniyor. Öte yandan DEVA Partili avukatların Gürcan'ın evine gittikleri öğrenildi. 

METİN GÜRCAN KİMDİR?

DEVA Partisi'nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre Gürcan1976 yılında Bilecik'in Bozöyük ilçesinde doğduç Metin Gürcan, 1998 yılında Kara Harp Okulu’ndan Sistem Mühendisi Piyade Teğmen olarak derece ile mezun oldu.

1998-2014 yılları arası Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nın değişik birimlerinde çalışan Gürcan, akademik çalışmalarına devam edebilmek maksadıyla zorunlu hizmetini bitirmeyi müteakip 2015 yılı Ocak ayında kendi isteği ile emekli oldu. Gürcan’ın meslek hayatının yaklaşık 8 yıllık bölümü Güneydoğu Anadolu bölgesi, Irak, Afganistan, Kazakistan ve Kırgızistan’da çeşitli operasyonel faaliyetler, irtibat ve eğitim görevlerinde geçti.

Özel Kuvvetler bünyesinde yetişen Gürcan, 2008-2010 yılları arasında ABD Deniz Kuvvetleri Enstitüsü’nde ‘Bölgesel Kürt Yönetimi ile Bağdat merkezi yönetimi arasındaki çevre-merkez ilişkisi’ adlı teziyle Güvenlik Çalışmaları alanında master derecesi aldı.

Gürcan, Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi  Bölümü’nde TSK’nın kurumsal dönüşüm kapasite ve isteği konusunda yazdığı doktora tezini Nisan 2016’da savunarak doktorasını tamamlamıştır. Gürcan bu çalışmasını 2018 yılında ‘Opening the Blackbox: Turkish Military Before and After July 15’ adıyla kitap olarak bastı.

İngilizce (çok iyi) ve Rusca (orta) bilen Gürcan, 2009 yılında Solomon Asch Conflict Center/ Bryn Mawr College’de ve 2014 ile 2015 yıllarında yılında Oxford Üniversitesi Savaşın Değişen Karakteri (Changing Character of War-CCW) programında misafir araştırmacı olarak çalıştı.

Gürcan’ın Turkish Studies, Small Wars Journal, Dynamics of Asymmetric Conflict, Perceptions gibi uluslararası hakemli dergiler ve ulusal hakemli dergilerde; çatışmanın değişen doğası, terörizm, ayaklanma ve ayaklanmaya karşı koyma, sivil-asker ilişkileri, dış politika ve askeri strateji konularında yayımlanan 22 akademik makalesi (3’ü SSCI) bulunmaktadır. Ayrıca Gürcan’ın çeşitli Türk ve yabancı haber sitelerinde güvenlik konularında yazıları periyodik olarak yayınlanmaktadır.

Metin Gürcan’ın Oxford Universitesinden Prof. Robert Johnson ile beraber editörlüğünü üstlendiği The Gallipoli Campaign: The Turkish Perspective (Çanakkale Savaşı: Türk Perspektifi)” adlı İngilizce kitabı Nisan 2016’da basılmıştır. Yine ‘What went wrong in Afghanistan?: Understanding Counterinsurgency in Tribalized, Rural, Muslim Environments (Afganistan’da Ne yanlış Gitti? Aşiret Yapılı Kırsal Müslüman Bölgelerde Ayaklanmaya Karşı Koymayı Anlamak)” adlı İngilizce kitabı Mayıs 2016’da basılmıştır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.

Türkiye Gündemi Haberleri