Yardımcısı Ali Babacan vergi ve prim affıyla ilgili açıklamalar yaptı. İşte o açıklamanın bazı satır başları:
"Küresel ekonomik krizin ülkemiz üzerinde de olumsuz etkileri oldu. Sağlam makroekonomik temelleri ve kriz sürecinde aldığı önlemler sayesinde Türkiye ekonomisi pozitif yönden ayrışarak hızlı bir toparlanma sürecine girdi, yükselen istihdamı da görmeye başladık."
GENİŞ KAPSAMLI ÇALIŞMA
"Hazırlanan tasarının kapsamı geniş tutuldu. Parça parça çalışmaktansa derli toplu bir çerçevede bir çalışma yapmak istedik. Biraz zaman almasının sebebi de bu. Yapılacak ödemelerde finansman sıkıntısıyla karşılaşmamak için uzun süreli taksit imkânını da sağlıyoruz. İyi niyetli olduğu halde ödeme yapmamış vatandaşlarımız var. İki muhatap kurum Maliye Bakanlığı ve SGK.
Tasarı kapsamına girecek idareler ve kuruluşlar şunlar: Maliye Bakanlığı, Gümrük Müşavirliği, SGK, İl Özel İdare ve belediyeler, Su ve kanalizasyon idareleri, TRT'nin alacakları, Tedaş, Yurtkur, Kosgeb, TOBB'a bağlı odalar ve Organize Sanayi Bölgeleri."
31 TEMMUZ 2010'A KADAR OLANLARI KAPSIYOR
"Vergi ve vergi cezaları, gümrük vergileri, idari para cezaları, sosyal güvenlik vergileri, harç ve katılım payları, belediyelerin alacakları, büyükşehir belediyelerinin alacakları, TEDAŞ'ın elektrik alacakları, su borçları, YURTKUR'un alacakları, KOSGEB'in desteklerden kaynaklanan alacakları, TOBB'un oda aidat ücretleri yapılandırmanın kapsamına giriyor. Beyana dayalı vergilerden 31 Temmuz 2010'a kadar verilen beyannameleri kapsama alıyoruz. Emlak, çevre, temizlik vergisini kapsama alıyoruz.
Tasarı ile gelecek imkanlar: Kesinleşmiş alacakların yeniden yapılandırılması. İhtilaflı alacakların ihtilafına son verilmesi ve tahsilatının hızlandırılması. Vergi borçlarının kredi kartı ile ödenebilmesi, borçların taksitlendirimesi, Vergi Barışı'nda bildirimde bulunmasına rağmen bundan yararlanamayanlara da son bir şans veriliyor."
PİŞMANLIK ZAMMI YERİNE GÜNCELLEME ORANI
"Kesinleşmiş alacakların yeniden yapılandırılması tasarının temel konusu. İhtilaflı alacakların ihtilafına son vererek tahsilatı hızlandırmayı planlıyoruz.
Pişmanlık durumu da yeni. Pişmanlık zammı yerine güncelleme oranı olacak.
Süresinde verilmemiş emlak vergileri için de yeni kapı aralanmış oldu.
Gelir vergisi kurumlar vergisi stopaj vergisinde 2006-2009 arasına ait yeni matrah bildirimi yapanlar, bu ilave vergilerle beraber o yıllarla ilgili inceleme ve tarhiyata muhattap olmayacak. 2004'te benzeri yapılmıştı."
İşletmede mevcut kayıtta olmayana kayıt imkanı getiriliyor. Gerçek durumlar kayıtları eşitleme imkanı getiriliyor. Varlık barışı ile ilgili daha önce bildirimde bulunan ve yararlanamayanlara bir hak daha vermiş oluyoruz. Yazılı başvuru ile davalardan vazgeçilecek. Cari yükümlülükleri de tam olursa kanundan yararlanabilecek.
PARA CEZALARININ YARISI
GECİKME CEZALARININ TAMAMI SİLİNİYOR
Para cezalarının yarısından, gecikme cezalarının tamamından vazgeçiliyor. SSK primleri açısından başlama tarihi Haziran 2010 ve öncesi olacak. İnceleme aşamasındaki alacaklarda değerlendirme devam edecek.
Kesinleşmiş alacaklarda SGK tarafından uygulanan idari para cezalarının yüzde 50'si, alacak aslına bağlı olmayan cezaların yüzde 50'si, gecikme cezası yerine güncellenen oran enflasyona göre düzenlenecek.
İhtilaflı alacaklarda alacağın yüzde 50'si ya da yüzde 20'si. Gecikme zammı yerine güncelleme oranı hesap alınacak tutar ödenecek. Vergide gecikme zammı gibi alacaklardan vazgeçiyoruz.
İhtilaflı alacakların ihtilafına son vererek tahsilatını gerçekleştiriyoruz. Matrah ve vergi artırımı, stok beyanı kayıtların düzeltilmesi, vergi borçlarının kredi kartıyla ödenmesi, varlık barışında beyanda bulunanlara ilave haklar tanındı. Stoklar, demirbaşlar, nakit... Defterde görünenden farklı ise kayıtları işleme imkanı getiriyoruz. Belli bir vergi ödemeleri halinde herhangi bir ceza uygulanmayacak. "
ENFLASYONA GÖRE DÜZENLEME,
TEK GÜN AKSATAN HAKKINI KAYBEDECEK
"Borçlar bugüne getirilirken ana paranın faizi değil güncelleme oranı geçerli olacak. Enflasyona göre düzenlenecek.
Ödemelerin zamanında yapılması önemli. Yeniden borçlanayım demek yok, ödemeler günü gününe yapılacak ki bu kanun yararlı olsun. Bu önemli bir ayrıntı. Taksit sürecinde de bu geçerli olacak. Buna vatandaşlarımızın özellikle dikkat etmesini istiyoruz. Taksit ödemelerinin süresinde yapılması önemli. Küçük töleranslar var ama bu ödemelerin düzgün yapılması da önemli.
Başvuruların kanunun yürürlüğe girdiği ayı izleyen ,kinci ay yapılması gerekiyor. Örneğin Aralık'ta tamamlanırsa, Şubat ayının sonuna kadar başvurmak gerekiyor. Ocak'ta yasalaşırsa Mart'ın sonuna kadar başvurmak gerekecek. Ödemeler peşin de taksitle de yapılabiliyor. İki ayda bir taksiti uygun gördük ki çakışmasın diye.
Taksitler 12, 24, 36 olarak belirlendi. Taksitleri bir gün aksatan mükellef hakkını kaybedecek.
Vergi borçlarının kredi kartına taksitle ödenme imkânını da getiriyoruz. Bankalar bu imkândan yararlanacak. POS makinesi açısından protokol yapan bankalardan vatandaşların işlem yapması mümkün olacak."
6 TAKSİT DURUMUNDA FAİZ YÜZDE 1.06
"Alacağın aslını bugüne enflasyon getirdik. Peşin ödemek daha avantajlı olacak. 6 taksitle yapılacak ödemede faiz yüzde 1.06 olacak. Olur da yapılandırmasını yapar, 36 ay, 36 ayın birinde ödeme sıkıntısı çekerse vatandaşımız iki ödemesi için aksaklık töleransı gösteriyoruz. Ödenmeyen taksit Maliye Bakanlığı'nın gecikme zammıyla tahsil ediliyor. Cari yükümlülükler açısından bir takvim yılında en fazla gecikme hakkı veriliyor.
Başbakan bu açıklamayı ilk kez Temmuz'da yaptı. Biz hemen "Temmuz'da açıklanmış olması, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım'daki ödemeler için önemli değil. Ödemelerinizi zamanında yapın" dedik. Eğer gecikme olmuşsa bu dönemde yeniden yapılandırma kapsamına girmiyor. Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım'da ödeme yapmayanlarla ödeme yapanlar arasındaki adaleti de sağlamak zorundayız. 31 Temmuz ve öncesiyle ilgilidir bu dönem. Eğer ödemedilerse eski yöntem devam ediyor onlar için."
BAŞBAKANI DİNLEMEYEN YANDI
"Emlak vergisi süresinde verilmemiş olana da yeni kapı aralanmış oldu.
Gelir vergisi kurumlar vergisi stopaj vergisinde 2006-2009 arasına ait yeni matrah bildirimi yaptıklarında bu ilave vergilerle beraber o yıllarla ilgili inceleme ve tarhiyata muhattap olmayacak. 2004'te benzeri yapılmıştı
İşletmede mevcut kayıtta olmayana kayıt imkanı getiriliyor. Gerçek durumlar kayıtları eşitleme imkanı getiriliyor. Varlık barışı ile ilgili daha önce bildirimde bulunan ve yararlanamayanlara bir hak daha vermiş oluyoruz. Yazılı başvuru ile davalardan vazgeçilecek
Ödemeler SGK kanunun yürürlüğe girildiği aydan 4. aydan, diğerleri için 3 aydan başlayacak."
TAKSİTLER
"İlk ay ödemelerde borç kapanıyor.
6 taksit 12 ay için 1,05 katsayısı
9 taksit 18 ay için oran 1,07 katsayısı
12 taksit 24 ay için oran 1,1 katsayısı
18 taksit 36 ay için oran 1,15 katsayısı
Yurtkur'un öğrencilerden alacağı alacaklar da eski kanun ve eski şartlardan yayınlanacak. Aynı durum SGK için de geçerli olacak.
Küçük alacakların bazılarından vazgeçilecek."
ARTIK DENETİMLER DAHA DA SIKILAŞACAK
"Bundan sonraki dönemde ödemelerin hassasiyetine daha da önem verilecek. Artık işler daha sıkılaşacak. Devlet mükelleflere daha kolay ulaşıyor. Özellikle matrah artırımı ile beraber işletmelerdeki nakit ve demirbaş düzenlemeleriyle birlikte baskılar azalacak ama günlük denetimlere daha fazla ağırlık verilecek.
Vergi oranları Türkiye'de Avrupa'yla mukayese edilince düşük durumda. "Vergi oranı yüksek, ödemeyiz" diyebiliyorlar vatandaşlar. Ama artık öyle değil. Ülkelerin vergi artışlarına doğru gideceklerini görüyoruz ülkelerin. Biz bu seviyeleri düşürmek durumda olduğumuz zamanlarda başka ülkeler vergileri artıracak. Pek çok Avrupa ülkesi katma değer vergilerini artırdı. Hiçbirini yapamayanlar memur maaşlarını azalttı. Biz vergi oranlarını düşüreceğiz. Kayıtdışılığı da düşüncelerimizden çıkarmalıyız. Devletin baskısı artacak, denetçilerimizin elleri boşalacak. 1500 tane yeni denetim elemanı alıyoruz. Bu büyük bir sayıdır. Kayıtdışı çalışanlar için hayat zorlaşacak. Şirket sahiplerine, vatandaşlarımıza tavsiye şu: Düşüncelerinizi, beyninizi işinizi daha iyi yapmak için kullanın. "Nereden vergi kaçırırım" diye düşüneceğinize işinize odaklanın. Sizden sonrakilere düzgün, oturmuş bir şirket bırakın. Gelecek nesillere daha sağlam işletmeler bırakmak tam kayıt altında çalışan bir şekilde olur. "
VERGİMİZ ÇOK DÜŞÜK
"Kamunun payı ekonomide gittikçe düşüyor. Özel sektörün daha ağırlıklı olduğu bir yapıya gidiyoruz. Bu kurumların vergisini düzgün ödeyen kurumlar olması lazım. Katma değer vergimiz yüzde 8. Dünyanın en düşük oranlarından biri bizimkisi. Düşürdüğümüz gelir vergisi oranlarına da baktığımızda vergi oranlarının iyice düşme sınırlarına geldiğini gösteriyor. Artık yeni bir dönemin başlangıcı olması gerekir. Herkes vergiyle ilgili geçmişteki sorunlarını düzeltsin. Her şeyi kayıt altına almak için çalışıyoruz. Vergiyse vergi, stoksa stok. Gelin her şeyi kayıt altına alalım."
SİGARA VE TRAFİK CEZALARI NE OLACAK?
Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan, sigara ve trafik cezalarıyla ilgili gelen sorulara, "Sigara ve trafik cezalarıyla ilgili herhangi bir düzenleme yapılmayacak" dedi. Buna karşılık Babacan, Meclis'te yasa tasarısı üzerinde bazı değişiklikler yapabileceklerini de ekledi.