Cumhuriyet davasında 7 tahliye kararı

Cumhuriyet davasında bir buçuk saat aradan sonra Musa Kart dahil 7 kişiye tahliye kararı çıktı. Ahmet Şık'ın da aralarında bulunduğu 4 kişinin tahliye kararı reddedildi. Dava 11 Eylül'e ertelendi ve bilirkişi oluşturulmasına karar verildi.

Cumhuriyet davasında tüm sanıklar ifadesini verdi. Savcı, tutuklu sanıklar; Musa Kart, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Bülent Utku ve Turhan Günay’a tahliye talebinde bulundu. Akın Atalay, Ahmet Şık, Kadri Gürsel, Murat Sabuncu, Hakan Karasinir, Önder Çelik ve Ahmet Kemal Aydoğdu'nun ise tutukluluk halinin devamı talep etti. Bir buçuk saat aradan sonra mahkeme kararını açıkladı!

7 KİŞİYE TAHLİYE KARARI
Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart, yazar Hakan Kara, gazete yöneticisi Önder Çelik, okur temsilcisi Güray Öz, gazete avukatları Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör ve Kitap eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay’ın tahliyesine karar verdi.

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, yayın danışmanı ve yazar Kadri Gürsel, gazeteci Ahmet Şık hakkında ise tutukluluğa devam kararı verildi.

Mahkeme ayrıca tahliye edilen 7 isim hakkında yurt dışına çıkış yasağı kararı verdi. Dava 11 Eylül’e ertelendi ve bilirkişi oluşturulmasına karar verildi.

AHMET ŞIK’IN KARAR SONRASI KONUŞMASI
Ahmet Şık kararın açıklanmasından sonra konuşmasında, “Bugün burada çıkan karar diyor ki size diz çöktüreceğiz. Şunu bilsinler, bütün zorbalar, tetikçileri bütün kurumları ve kişileri ve alçak ve haysiyet yoksunları organize kötülük örgütünün bütün elemanları bilsinler. Bugüne kadar sadece anne babamın elini öpmek için eğildim. Bundan sonra da öyle olacak.” dedi.

“ADALET SARAYLARI BAŞLARINA YIKILACAK”
Cumhuriyet davasında hakkında tahliye kararı çıkmayan Ahmet Şık'ın annesi Fatma Şık duruşmadan çıktıktan sonra mahkemenin kararına tepki gösterdi.

“Adalet sarayı yazan bina çirkefliklerin yeridir. Kesinlikle adalet yok adalet satılmış. Burası hukuk devleti olsaydı oğlum içeride olmazdı” diye konuşan Fatma Şık sözlerine şöyle devam etti: “Bu ilk değil. Ama dimdik ayaktayım. Gerçekler yerini bulacak. Allah kahretsin. Yaşasın adalet, yaşasın özgürlük. Adalet sarayları başlarına yıkılacak.”

SİLİVRİ CEZAEVİ’NDEN ÇIKIŞTA ARKADAŞLARI KARŞILADI
Tahliye kararı verilen Cumhuriyet gazetesi çalışanları gece yarısından sonra Silivri Cezaevi’den tahliye oldular. Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Musa Kart, Güray Tekinöz, Turhan Günay, Önder Çelik ve Hakan Karasinir cezaevi önnüde aileleri, yakınları ve arkadaşları karşıladı.

Cezaevi önünde basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan çizer Musa Kart, hukuksuz şekilde 9 tutuklu kaldıklarını söyleyerek, “Avukat arkadaşlarımız buna keyfi tutuklama diyor. Ama inanın bu süreç içerisinde yüreğimizi kinle ve öfke ile doldurmadık. Bu duygularla yaşayamazdık. Cumhuriyet’i FETÖ terör örgütü ile irtibatlandırmak isteyen iddianame düşmüştür. Savunmam da ifade ettim; bu iddianame düşmüştür. Ama mizahı zerafet ölçülerinde çerçevesinde yapanlar bilirler ki düşene dokunulmaz” dedi.

SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI
Cumhuriyet Gazetesi yazar ve yöneticilerinin yargılandığı davada, savcı mütalaasını açıkladı. Başsavcıvekili Hacı Hasan Bölükbaşı, tutuklu sanıklar Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Güray Öz, Musa Kart ile Turhan Günay’ın tahliyelerini talep etti.

Akın Atalay, Ahmet Şık, Kadri Gürsel, Murat Sabuncu, Hakan Karasinir, Önder Çelik ve Ahmet Kemal Aydoğdu’nun ise tutukluluk halinin devamı talep etti. Savcı, Ahmet Şık’ın ise duruşmada yaptığı savunması nedeniyle suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Cumhuriyet Gazetesi davasında sanık ve avukatlarının savunmalarının tamamlanmasının ardından duruşmanın savcısı Hacı Hasan Bölükbaşı mütalaasını açıkladı. Tutuklu sanıklar; Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Güray Öz ile Musa Kart’ın tutuklulukta geçirdikleri sürenin dikkate alınarak adli kontrol şartıyla tahliyelerini talep etti. Savcı, tutuklu sanık Turhan Günay’ın ise suç vasfının değişme ihtimali nedeniyle adli kontrol şartı olmaksızın tahliyesini istedi.

Diğer tutuklu sanıklar; Akın Atalay, Ahmet Şık, Kadri Gürsel, Murat Sabuncu, Hakan Karasinir, Önder Çelik ve Ahmet Kemal Aydoğdu’nun ise kuvvetli suç şüphesinin varlığı, adli kontrol ile tahliye edilmeleri durumunda delilleri karartma ihtimallerinin bulunması, tutuklama gerekçesinin henüz ortadan kalkmamış olması, mevcut delil durumu, delillerin tamamının henüz toplanmamış olması, kanunda ön görülen cezaların alt ve üst sınırları, tutuklama tarihi ve tutuklulukta geçen süre ve tüm dosya kapsamına göre tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Savcı Ahmet Şık hakkında, “Duruşmada yapmış olduğu savunmanın iddiaları yanıtlamaktan uzak olması, esasa ilişkin savunma yapmaktan ısrarla kaçınması, bu kapsamda suç işleme kastının yoğunluğunun dikkate alınarak tutukluluk halinin devamında karar verilmesini” talep etti.

AHMET ŞIK HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMA TALEBİ
Savcı Bölükbaşı ayrıca, Ahmet Şık’ın, “savunmaya ilişkin olmayan, devleti ve yargı organları ile yargı görevi yapanlara yönelik yapmış olduğu beyanlarla ilgili suç unsuru bulunup bulunmadığı açısından değerlendirme yapılması için savcılığa suç duyurusunda bulunulmasını” talep etti. Savcı tutuksuz sanıklardan Bülent Yener’in ise duruşmalardan vareste tutulmasını talep etti.

Mahkeme heyeti savcının mütalaasının ardından ara kararını vermek üzere duruşmaya 1,5 saat ara verdi. Mahkemenin ara kararı bekleniyor.

AHMET ŞIK’A BİR SUÇ DUYURUSU DAHA
Savcı Ahmet Şık’ın savunmasında suç unsuru bulunulduğuna dair gerekçeler olduğunu ifade ederek suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine Can Dündar sosyal medyadan paylaşımda bulundu.

“Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek” iddiasıyla tutuklanan ve tutuksuz yargılanan Cumhuriyet gazetesinin; yönetici, yazar, muhabir ve avukatları hakkındaki dava, gözaltılardan 9 ay, iddianamenin hazırlanmasından 3 ay sonra başladı. 11'i tutuklu 17 Cumhuriyet yazar, çizer, muhabir ve yöneticisi, 4 gün boyunca iddianameyi çürüten çarpıcı savunmaları yaptı.

Bugünkü duruşmada savcının mütaalasının ardından mahkeme heyetinin ara kararını vermesi bekleniyor. Çağlayan Adliyesi’nden bugün müjdeli haberler bekleniyor.

Öte yandan İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Avrupa ve Asya bölgesinden sorumlu Direktör Yardımcısı Benjamin Ward, dava hakkında, “Kafkaesk çok aşırı kullanılan bir terim fakat bu dava için uygun” ifadesini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.

Türkiye Gündemi Haberleri