CHP'nin sendikacı kökenli Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer beraberinde Çankırı İl Başkanı İlhan Tekin ile birlikte Sumitomo Rubber Ako fabrikası önünde 96 saattir 'sendikal tercihleri' konusundaki haklılıklarını savunan eylemci işçileri ziyaret etti.
Ziyaret sonrası izlenimlerini Sözcü18 Genel Yayın Yönetmeni Vedat Beki'ye aktaran milletvekili Gürer "Çankırı'ya olumlu katkıları olan böylesi bir işyerinde yaşanılanlar düşündürücü. Fabrikada işten atılan arkadaşlarımız işe alınsın, işveren işçinin sendika seçme tercihine karışmasın ve sonuçta ortada bir iş barışı sağlansın diye buraya geldim. Bu düşüncelerle işveren temsilcileriyle görüşmek istedim ancak toplantıda oldukları söylendi." dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sözlerini şöyle sürdürdü:
"Japonya'dan gelen bir sermaye grubunun Türkiye'de çalışma alanında ILO sözleşmelerine uygun olarak çalışılması gerektiği konusunda duyarlılık göstermemesi tuhaf. Böylesi bir işletmenin Avrupa'da çalışanına bu şekilde davranması mümkün değildi. Fabrikada çalışan işçilerin üretimden gelen güçlerini 'sendikal tercih'lerinin yerine getirilmemesi karşısında kullanmaları gayet doğal. Çankırı gibi iş imkanlarının dar ve kısıtlı olduğu bölgelerde bu tip sorunların yaşanmaması için her iki tarafın da azami gayret göstermesi gerekir. TBMM'de bölgenin milletvekilleri ile de görüşerek yaşanan sorunun kalıcı bir şekilde çözümü yönünde gayret göstereceğim. Ziyaretimle ilgili mensubu olduğum partimin yetkililerine de bilgileri paylaştım. Umarım yaşanan sorun bir an önce çözüme kavuşur."
SUMITOMO RUBBER AKO'NUN
BASIN AÇIKLAMASINA ÇALIŞANLAR TEPKİLİ
Sumitomo Rubber AKO'nun bugün gazetelere ve de internet haber sitelerine gönderdiği yazılı açıklama, halen fabrika önünde ve de yemekhanede direnişlerini sürdüren işçiler tarafından tepkiyle karşılandı.
Sözcü18 Haber Merkezi'nin elde ettiği ilk bilgilere göre fabrika yönetimi eylemci işçilere "pişmanlık yasası" adı altında bir belge imzalatıyor.
BELGE İNSAN HAKLARINA VE DE ÇALIŞMA YASASINA AYKIRI
Sumitomo Rubber AKO Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. yöneticilerinin eylemci işçilere imzalattığı "pişmanlık yasası" adlı belgede şu ibareler mevcut:
"Pişman oldum işime geri döndüm. Bundan sonra işverenimin her konudaki talimatlarına harfiyen uyacağım. Mesailerde zorluk çıkarmayacağım. Tazminatımdan da feragat ediyorum."
Edinilen bilgilere göre bu belgeyi imzalayan 4 işçinin eylemi sonlandırarak işbaşı yaptığı ve 16 saat mesai sonrasında 'iş akti tek taraflı feshedilerek" işten atıldığı öğrenildi.
BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM 17 ARALIK'TA ÇANKIRI'DA
Sumitomo Rubber AKO'da yaklaşık dört gündür devam eden 'iş bırakma eylemi'nde belirsizlik sürerken gözler 17 Aralık Pazar günü AK Parti İl Kongresine katılmak üzere Çankırı'ya gelecek olan Başbakan Binali Yıldırım'a çevrildi.
Çankırı Organize Sanayii'nde faaliyet gösteren Sumitomo Rubber AKO'daki eylem, pazar gününe kadar sürecek olursa, Başbakan Yıldırım'ın tesise gelerek yaşanan soruna el atması işten değil. Bakalım önümüzdeki sıcak saatler hangi gelişmeleri beraberinde getirecek.
Sözcü18 Haber Merkezi olarak yaşanları sizlere aktarmanın gayretinde olacağız. Bizi izlemeye devam edin.