CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Çankırı'da gündeme gelen ve bazılarınca dile getirilmeyen olayları TBMM gündemine taşıyarak önemli bir görevi başarıyla yerine getiriyor.
Öğüt, son olarak TBBM Başkanlığına 3 önerge vererek muhataplarının konuyla ilgili olarak açıklama yapmasını istedi.
İşte o önergeler:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim Şahin tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.
Kadir Gökmen ÖĞÜT / İstanbul Milletvekili
Çankırı Belediyesi internet sitesinde 04.03.2012 tarihli meclis kararı ile Çankırı İli Merkez İlçesinde yer alan muhtelif parsellerde imar planı değişikliği yapılmıştır. Bu değişikliklerin ada eksenlerinin kaldırılması, mevcut teşekküle uyulmaması, çocuk bahçesinin ticari alana dönüştürülmesi ve tarım alanı olan 50.000 m2’lik alanın 39.500 m2’sine inşaat izni verilmesi gibi sonuçlar doğurduğu iddiaları vardır.
Bu doğrultuda,
1) İmar planı değişiklikleri incelendiğinde, özellikle Abdülhalik Renda Mahallesi, Buğday Pazarı Mahallesi ve Fatih Mahallelerinin bazı ada ve parsellerinde yapılan değişikliklerinin, plan yapımına ait esaslara dair yönetmeliğe aykırı olduğu iddiaları doğru mudur?
2) Ada eksenlerinin kaldırılması sonucunda aynı yola cepheli veya civarındaki parsellerde kat adedi 4, hatta 2 veya 3 iken, bazı katların 5'e çıkartılmasının parsel bazında kişiye özel rant sağlanmasına neden olduğu iddiaları doğru mudur?
3) Kamuoyunda Çankırı Belediyesi'nin bazı özel mülkiyetleri piyasa araştırması yapmadan fahiş fiyatlarla kiralamak suretiyle rant akışı sağladığı iddiaları da yansımıştır. Bu iddialardan yola çıkarak, kiralanan mülkiyetlerinin amacına hizmet etmesi açısından uygun tercih olup olmadığı, hangi kriterlere göre tespit edilmiştir? Kiralama aşamasında piyasa araştırması yapılmış mıdır? Kiralanan söz konusu mülkiyetler kimlere aittir? Mülkiyetlerin her biri için aylık ve yıllık olmak üzere ne kadar kira ödenmektedir?
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim Şahin tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.
Kadir Gökmen ÖĞÜT - İstanbul Milletvekili
Çankırı İl Özel İdaresi tarafından 3 Mayıs 2012 tarihinde gerçekleştirilen ve ŞUA İnşaat Madencilik Nakliye Gıda Turizm ve Sanayi Ltd. Şti. tarafından yıllığı 26 bin TL'ye alınan İnaç Köyü Kum Ocağı ihalesi Vali Vahdettin Özcan tarafından onaylandı. Daha önce aynı iş için yapılan ihaleyi Şimşek İnşaat, Akyazı İnşaat ile girdiği yarış sonrasında yıllık 80 bin TL + KDV olarak almış ve ocağı 5 yıl süreyle çalıştırma hakkını kazanmıştı ancak ihale Vali Vahdettin Özcan tarafından iptal edildi.
Bu doğrultuda,
1) Daha önce yıllık 80 bin TL + KDV fiyat verilen ihale hangi gerekçelerle iptal edilmiştir? Bu gerekçelerin kamuoyuyla paylaşılması düşünülmekte midir?
2) Vali Özcan'ın iptal ettiği ihalenin 5 yıllık bedelini de hesaba kattığımız zaman 270 bin TL'lik kamu zararına sebep olduğu bilgisi doğru mudur; doğru ise bu zararı kim ya da kimler nasıl tazmin edecektir?
3) İptal edilen ihale ile Çankırı Valisi'nin onayladığı 2. ihalede rekabet şartları hangi düzeyde gerçekleşmiştir?
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim Şahin tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.
Kadir Gökmen ÖĞÜT / İstanbul Milletvekili
Çankırı'da yeni yapılacak olan Hükümet Konağı Projesi'nin yeri ile ilgili tartışmalar yaşanmaktadır. Hükümet Konağının yeri konusunda Kırkevler Mevkiinde bulunan İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'ne ait Köye Yönelik Hizmetler Müdürlüğü’nün binası yıkılıp yerine yapılması, eski terminal yıkılarak yerine yapılması, şehir stadyumunun yıkılarak yerine yapılması ve Fatih Stadyumu'nun yerine yapılması yönünde 4 seçenek ön plana çıkmıştır. Konuyla ilgili açıklamasında Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, projenin konuşlanacağı alan konusunda da tercihlerinin Kırkevler Bölgesi olacağını söylemiştir. Kırkevler Mevkiinde bulunan İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği Köye Yönelik Hizmetler Müdürlüğüne ait hizmet binasının yıkılıp, yerine yapılması durumunda, Karaköprü Bahçeleri olarak bilinen alanın imara açılacağı, kentin bahçelerinin yok olacağı endişeleri ön plana çıkmaktadır.
Bu doğrultuda,
1) Yapılması planlanan Hükümet Konağı'nın Kırkevler Mevkii'ne yapılacağı konusunda netleşmiş bir karar var mıdır; varsa hangi sebepler ile söz konusu mevkide karar kılınmıştır?
2) Kırkevler Mevkii şehir merkezine 2,5 km uzaklıktadır. Dolayısıyla vatandaşların buraya ulaşımının oldukça zor olacağı ve trafiği de etkileyeceği endişeleri dile getirilmektedir. Hükümet Konağı'nın bu mevkiiye yapılması halinde şehrin gelişimine ve kentleşmesine herhangi bir fayda sağlayamayacağı ve çevreye vereceği zarar düşünülmüş müdür?
3) Çankırı şehir stadyumunun ve eski terminal binasının bulunduğu alanlar merkezde konuşlandığı için ulaşılabilirlik açısından da elverişli konumdadır. Hükümet Konağı'nın bu alanlardan biri ne yapılması düşünülmüş müdür?