ÇANKIRI Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen’in talimatı ile kurulan 18 Konut Yapı Kooperatifi, vatandaşların konut sıkıntısını çözmek için konut hamlesi başlattı. Çankırı tarihinin en büyük sosyal konut projesi için başvurular başladı. Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar, 31 Mart’a kadar Belediye Hizmet Binası birinci katta bulunan kooperatif bürosuna bizzat müracaat edebilecek.
"BU KONUTLAR ÇANKIRI'NIN VİZYONU OLACAK"
Çankırı Belediyesi öncülüğünde 18 Konut Yapı Kooperatifi'nin başlattığı büyük konut hamlesi ile Çankırı’da vatandaşlar maliyetine daire sahibi olabilecek. Çankırı’nın vizyonunu değiştirecek 1018 konutluk projenin ilk etabı Mimar Sinan Mahallesi’nde yükselecek kooperatif kapsamında toplamda 142 daire yer alacak. 100 daire için üyelik alınacak projenin ön başvuruları ise 31 Mart Cuma günü mesai bitiminde sona erecek.
9 bin 740 m² arsa alanına sahip ve zemin+7 katlı iki ayrı bloktan oluşan konutlar, 90 ve 110 m²’lik 2+1 daireler ile 143 m²’lik 3+1 dairelerden oluşacak. Deprem yönetmeliğine uygun ve güvenli olarak yapılacak yapının kapalı otoparkında her bir daire için otopark alanı da ayrılacak. İlgilenen vatandaşlar, detaylı bilgiye 18 Konut Yapı Kooperatif Bürosu’ndan ulaşabilecek.
Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, kooperatifin Çankırı’da konut sıkıntısının çözümüne alternatif olacağını söyleyerek konut hamlelerinin genişleyerek devam edeceğini ifade etti.
İYİ GÜZEL DE, 3 GÜNLÜK MÜRACAAT SÜRESİ Mİ OLUR?
Çankırı Belediyesi'nin yeni konut hamlesi çerçevesinde hazırlanan 1018 adet konutluk projenin ilk etabı için 'son başvuru tarihi'nin 31 Mart 2023 Cuma günü olarak açıklanması bir hayli tuhaf! İnsanın aklına şu soru geliyor:
- Sayın Kooperatif yetkilileri, 100 kişiyi yazdınız da vatandaşın haberi mi yok?!
Mesele ilk 100 kişinin kaydını yapıp diğerlerine "sayı tamam" demekse kayıt süresi 3 gün olsun! Ancak 'gerçek ihtiyaç sahibi' insanlara ulaşmanın yolu kayıt süresini geniş tutmaktan geçer. Sayın Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen'in bu 'haklı eleştiriyi' yerinde bularak 'son başvuru tarihi'ni değiştireceğini düşünüyoruz.
143 m²'LİK KONUT 'DAR GELİRLİ'YE UYGUN MUDUR?
Projede 3+1 olan 143 m²'lik dairelerden söz ediliyor. Toplu konut projelerinde 'dar gelirli'ye göre hazırlanan hangi projede 143 m²'lik daire olur? 143 m² dairede 'dar gelirli' mi oturur? Ülkede yaşanan enflasyon ve maliyet artışlarını gözönüne aldığımızda 2+1 75 m²'lik dairenin bedelini karşılayacak 'kaç dar gelirli' insan vardır ki, sizler 143 m²'lik 3+1 daireler yapıyor ve bu daireleri de 'dar gelirli vatandaşlara' satmayı düşünüyorsunuz?
NEREDE "ARANAN" (!) ŞARTLAR?
Proje ile ilgili Belediye Basın Bürosu tarafından hazırlanan 'basın bülteni' yazılı ve internet medyasına dağıtıldı... Bülten içerisinde "başvurucuda aranan şartlar" şeklinde bir bölüm yok! Şimdi bu haberi okuyan Çankırılı hangi bilgi ve hangi ölçüler içerisinde Belediye binasına gidecek?
Yazarsın şuraya şartları; Dersin ki; "Evi olmayan Çankırılı", "Aylık geliri şu dilimler arasında olan Çankırılı"... Bunları belirtirsin, haberi okuyan Çankırılı da "aranılan şartlar" ile kendi durumunun röntgenini çeker, belirtilen şartlara haiz ise 'üyelik başvurusu'nda bulunur, 'haiz' değilse "Vuslat başka bir bahara kaldı" der köşesine çekilir...
Bizler 'müneccim' (!) değiliz lakin bu duyurudan anladığımız şu:
- Sizler gerekli olan üyeyi çoktan garantilemişsiniz! Sokağın gazını alma yolunda bizleri de kullanıyorsunuz...
Olmuyor beyler olmuyor... Her işi 'Belediye Başkanı' yapacaksa sahi sizler neden o makamları 'işgal' ediyorsunuz ki?
VE ÜYELİK ÖDEME TABLOSU
HAK SAHİPLERİNE DAİRE TESLİMİ SÜRESİ HAKKINDA
"18 Konut Yapı Kooperatifi tüzel kişiliğe sahip yapı kooperatifi olarak kurulmuştur. Müteahhitlik firmaları gibi sabit fiyat ve ödeme planına göre taksitli daire satışı yapan bir tüzel kişilik olmayıp kooperatife üye olanların ödeyeceği peşinat ve aylık aidatlar ile konutlar yapılacaktır. Peyderpey tamamlanacak olan daireler kura çekilişi ile belirlenecek üyelere teslim edilecek ve dairesine oturan üyeler de diğer üyeler gibi aidat ödemeye devam edecektir. Sadece belediye öncülüğünde kurulan kooperatiflerde değil tüm yapı kooperatif sistemlerinde işleyiş bu şekildedir. Kooperatif sistemlerinde aidat artışlarını genel kurullarda üyeler kendileri belirlemektedir. Bu genel kurullarda belirlenecek aidat artışları ve inşaat maliyetlerine göre dairelerin imalat ve teslimatları süreleri değişkenlik gösterecektir. Buna bağlı olarak da kooperatifin bitiş tarihi hakkında kesin bir süre vermek, tüm kooperatiflerde olduğu gibi 18 Konut Yapı Kooperatifi'nde de mümkün değildir.
18 Konut Yapı Kooperatifi'nin kurulumuna öncülük eden Çankırı Belediyesi'nin inşaatların yapımı konusunda kooperatife herhangi bir finansal kaynak aktarımı söz konusu değildir. Kooperatif kendi üyelerinden toplayacağı aidatlar ile inşaatları tamamlayacaktır."