Çankırılı durmuyor! İş insanı Mustafa Özdemir de İTO'da aday

İTO'nun 9 Nisan 2018 Pazartesi günü Meslek Komitesi Başkan ve üyelikleri için yapılacak seçimde boy gösteren Çankırılı sayısı giderek artıyor. Son aday Komite 68 başkan adaylığını ilan eden iş insanı sanayici Mustafa Özdemir oldu.

9 Nisan 2018 Pazartesi günü İstanbul Ticaret Odası (İTO) 68 Plastik ve Kaucuk Meslek komitesi Başkan adayı olan Sanayici Mustafa Özdemir; 420 binden fazla üyesi bulunan İTO’nun organ seçimlerinde 21’nci yüzyılda büyük değişimler geçiren ülkemize katkıda bulunmak için aday oldum dedi.

Sanayici Mustafa Özdemir; plastik sektörünün gündemindeki sorunların çözümünde ve sektörü layık olduğu daha ileri düzeylere taşıyacak tüm projelerde, İSO ve İTO Plastik Meslek Komiteleri ve ilgili tüm sivil toplum kuruluşları ile koordineli çalışmak ve kendilerine her türlü desteği vermeyi dilemekte ve bunu görev olarak sürdüreceğini dile getirdi. Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü:

İLGİLİ HABER
İş İnsanı Çankırılı Ender Mıcık da İTO'da aday - TIKLA

"İstanbul Sanayi Odası ve İTO İstanbul Ticaret Odası Plastik Meslek Komitelerinde uzun süredir devam eden hizmet yarışında ben de 68 Plastik ve Kauçuk Meslek Komitesi Başkan adayıyım. Sektörümüzün kamuoyundaki olumsuz imajı ve plastik ürünlerin maruz kaldığı eleştiriler dikkate alındığında, bu konuda biz plastik sanayicilerinin herkesten daha fazla duyarlı olması gerekiyor. Çünkü, maliyeti düşürmek ve kar marjını arttırmak adına piyasaya sürülen düşük kaliteli, standart dışı veya taklit ürünler yalnız haksız rekabet yaratmıyor, tüketici gözünde bütün sektöre değer kaybettiriyor ve sektörümüzün geleceğini ipotek altına alıyor.

Küresel dinamiklerde yaşanan yenilikler, kalkınma politikasının hedeflerinde, mekanizmalarında ve uygulamalarında değişimlere yol açmaktadır. Ekonomik kalkınma geçmişte olduğu gibi yukarıdan aşağıya bir yaklaşım yerine artık aktörlerin katılımıyla gerçekleşebilecek bir olgu olarak tanımlanmaktadır. Yeni yönetişim mekanizmaları ve kalkınmanın yeni dinamikleri yerel ve bölgesel kalkınmanın tanımını, stratejilerini, müdahale biçimlerini, aktörlerini, örgütlerini ve kurumsal yapılarını değiştirmektedir. Yerel ve bölgesel kalkınmayı gerçekleştirebilmek için bu ölçeklerde çeşitli kurumsal yapılanmalara ve katılıma dayalı aşağı- dan yukarı bir yaklaşıma ihtiyaç duyulmaktadır."

EN ÇOK LASTİK ÜRETİCİLERİ TÜKETİYOR
Başkan adayı Mustafa Özdemir sözlerinin devamında; "Lastik üreticilerinin dünyanın doğal kauçuk üretiminin yüzde 70’ine yakın bir kısmını tükettiği Türkiye'de plastik ve kauçuk sektöründe toplamda 6.000 firmanın faaliyet gösterdiğini; yapılan istatistiklere göre bu firmaların yüzde 50’sinin İstanbul ve civarında, kalan kısmının İzmir, Ankara, Bursa, Gaziantep, Konya, Kocaeli, Adana ve Kayseri bulunmakta

Firmaların yüzde 90’dan fazlasının küçük, babadan kalma aile işletmeleri ya da orta büyüklükte işletmeler olduğunu ve “Türkiye’de kauçuk sektörünün sorunlarının başında hammaddede dışa bağımlılık gelmektedir.

Hammadde fiyatlarının değişikliği, dengesiz hammadde arzı ve hurda pazarının kontrolsüz olması bunu takip ediyor. Kauçuk, kimya biliminde polimerlerin altında izlenen bir sektördür. Polimerler plastik-kauçuk-fiberler olarak 3 ana kısma ayrılır. Türkiye'de Meslek Yüksek Okulları'nın 2 yıllık lastik ve plastik bölümleri varken polimer mühendisliğinin tek bir üniversitede olması polimer mühendisliği eksikliği sorununu açıkça ifade eder. Bunun yanısıra işleme teknolojilerini bilen teknisyen eksikliği de söz konusudur.” dedi.

“KURUMSALLAŞMA SÜRECİ UZUN SÜRÜYOR”
Kauçuk sektöründe faaliyet gösteren firmaların genellikle aile şirketi olduğuna dikkat çeken Başkan adayı Özdemir; "Bu firmalar kurumsallaşma sürecini daha uzun sürede yaşayabilmektedir. Kurulan dernek-girişim-ortaklık ve kümelenme kavramları göstermiştir ki; ortak girişim ve faaliyetlerde güven eksikliği, ortak faaliyet kültürünün oluşmaması sektörün sesini ve sorunlarını duyurma konusunda önem arz etmektedir. Buna lobi faaliyetlerinin eksikliği de diyebiliriz.

Hibe proje başvuruları da arzu edilen düzeyde değildir. Ar-Ge konusundaki sorunlara gelince; kauçuk sektöründe teknolojik gelişmeleri makine teknolojisinde yurt dışına bağımlılık yüzde 100 seviyesinde etkilemektedir. Ürün geliştirme konusunda bilgi eksikliği ve akredite laboratuvar eksikliği, gümrük vergileri ve tarife dışı engeller de sektörün Türkiye’de kayda değer sorunları arasındadır. Bu sorunların giderilmesi milli makinelerin üretilmesi için yeni bir yol izlenmesi gerekir." dedi.

Özdemir sözlerini; "9 Nisan günü yapılacak İTO Meslek Komitesi üyeliğikleri için İstanbul'da yaşayan Çankırılı hemşehrilerim, bu kulvarda aday olmuş diğer hemşehrilerimi de destekler ve bu yolda güç  birliği içerisinde olurlarsa İstanbul'da yaşanan kültürel birliktelikle birlikte ticari birlikteliklerin de yolunu açmış olurlar" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.

Çankırı Gündemi Haberleri