Çankırı'daki Japon lastik devi Sumitomo'da işçiye 14 gün ücretli izin

Çankırı Yakınkent Organize Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren Japon sermayeli Sumitomo Rubber Ako Lastik Fabrikası'nda çalışan 2 bin dolayındaki işçiye 2 Nisan 2020 tarihi itibariyle 14 gün ücretli izin veriliyor.

Edinilen son dakika bilgisine göre; Çankırı/Yakınkent organize sanayiinde faaliyette bulunan Japon sermayeli Sumitomo Rubber Ako Lastik Fabrikası'nda çalışan yaklaşık 2 bin işçiye 2 Nisan 2020 Perşembe günü itibariyle 14 gün ücretli izin verilecek.

Sumitomo'nun aldığı bu kararın arka planında; Koronavirüs salgını nedeniyle satışların durduğu, fabrika depolarının üretilmiş lastiklerle dolduğu, bununla birlikte hammadde temini ile birlikte başta uluslararası deniz nakliyatında yaşanan sıkıntıların giderek tırmanmış olması öğrenildi. 

SENDİKA VE İŞÇİLERİN MEVCUT DURUMLA İLGİLİ DEĞERLENDİRMESİ

Petrol-İş Sendikası'nın örgütlü fabrikada günlerdir gerçek anlamda bir önlem alınmadı. Sumitomo işçileri gerekli önlemlerin alınmadığını şu sözlerle ifade etti: “Sadece giriş çıkışlarda ateş ölçerle ateşe baktılar. Çalışanlara maske verilmedi, sadece hasta olanlara verildi. Yemekhanelerde çatal kaşıklar kılıfsız geldi.”

Petrol-İş Sendikası baştemsilcisinin yönetim ile yaptıkları toplantının ardından işçilere yapılan duyuruda;

"Siparişlerin azalmasından kaynaklı üretimin daralması sonucunda 2 ila 15 Nisan tarihleri arasında faaliyet duracak.

- Salgının yaratacağı şartlara ve sipariş durumuna göre duruş uzayabilir.

- Duruş süresinin 5 günü yıllık izinden kesilecek, geri kalan günler idari izin olacak.

- Kronik rahatsızlıkları olduğu için 17 ve 26 Mart arasında izinli olanların düzenlemesi de ilk 5 gün yıllık izinden geri kalanları idari izin şeklinde düzenlenecek.

-Yıllık izni olmayanlar bir sonraki yılın izninden avans kullanacak.

-Hammadde, lastik testi vb işler için dönüşümlü olarak işçi çağrılacağı gelinen gün kadar yıllık izin kesintisi azalacak.

İZİN DÖNÜŞÜ İŞTEN ÇIKARTMA YAŞANABİLİR
Ayrıca üretime verilen ara boyunca salgına karşı önlem kapsamında evlerde durulması ve fabrikaya geri dönüşte virüs getirilmemesi açısından özenli olunması gerektiği belirtilen açıklamada, izin dönüşü bir ünitenin kapanacağı ve bunun sonucunda da işçi çıkartılmasının yaşanabileceği öğrenildi.

Yorum Yap
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Yorumlar (47)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Çankırı Gündemi Haberleri