Çankırı İl Temsilcisi Nurcan Yanık, kentteki öğretmen açığı rakamında bu yıl büyük bir artış olduğunu kaydetti.
Eğitim-Sen temsilcisi Yanık "Okullar açılıyor ancak sorunlar kaldığı yerden artarak devam ediyor" dedi. Yanık'ın ifadesine göre Çankırı'da bu yıl öğretmen açığında önemli derecede artışın olduğu ve bugün itibariyle il genelindeki ihtiyacın 672 rakamına ulaştığı öğrenildi.
Eğitim-Sen Çankırı İl Temsilcisi Nurcan Yanık'ın, eğitim öğretim yılı öncesi yaptığı yazılı basın açıklaması şöyle:
ZENGİN İLE YOKSUL ARASINDAKİ GÜNLÜK HARCAMA FARKI 150 KAT!
"Yeni bir eğitim-öğretim yılı bugün başlıyor. Ne yazık ki sorunlar yine sürüyor. Okulların teknik altyapı yetersizlikleri, öğretmen açıkları boş geçen dersler ve açılamayan köy okulları gibi sorunlar, birleştirilmiş sınıflar, taşımalı eğitim, YİBO’lar ve yurtlar geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da eğitim sistemimizin izlerini taşıyan sorunlar olarak devam ediyor. Yüksek ücretli özel dersler, dershaneler, SBS, YGS, LYS gibi sınavların yarattığı travmalar, bu yetmezmiş gibi bu sınavların sorularının sınavdan önce birilerinin eline geçmesi, toplu kopyalar, gençlerin sınav sistemine duyduğu güven duygusunun alt üst edilmesi, atama bekleyen öğretmenlerin ve ailelerinin yaşadığı şok 2010 / 2011 eğitim öğretim yılının başlangıcında içimizi karartan olaylar olarak tarihe geçmiştir.
Bir yandan da eğitim sistemimiz giderek toplumdaki eşitsizliklerin tüm açıklığıyla görünür hale geldiği bir yapıya dönüştürülüyor. DİE gerçekleştirmiş olduğu Tüketim Harcamaları araştırmalarına göre Türkiye’de en zengin kesimle en yoksul kesim arasındaki tüketim harcamaları farkının zirveye çıktığı yer, eğitim harcamaları alanı. En yoksul kesimle en zengin kesimin günlük eğitim harcamaları arasındaki fark neredeyse 150 kat. Eğitimdeki eşitsizliklerin giderek arttığı bir ortamdayız.
Hükümet, 2011 yılında eğitim emekçilerine vermeyi düşündüğü artışla eğitim emekçilerinin kronikleşmiş ekonomik sorunlarının üstüne bir bant çekiyor, öğretmenlerimizi ve eğitim sistemimizi uçurumun eşiğine sürüklüyor. Ne yazık ki, eğitimde neo-liberal yapılanmayı hedefleyen ve gerici kadrolaşmada rekorlara doymayan bu hükümet, yarattığı tüm eşitsizliklerin faturasını eğitime çıkartıyor.
RESMİ RAKAMLAR ÖĞRETMEN AÇIĞINDA 672'Yİ GÖSTERİYOR!
İl Milli Eğitim Müdürlüğünün açıklamalarına göre şu anda Çankırı 2010 / 2011 eğitim öğretim yılına 672 öğretmen açığıyla giriyor. Öğretmen açığı yanında bir diğer sorun da hizmetli memur sayısındaki eksikliktir.
Yetersizlikler bir yana, taşımalı eğitim, birleştirilmiş sınıflar, yeşil alan ile oyun alanlarından, spor – konferans salonlarından, kütüphanelerden yoksun olan okullarımızın bazılarında tahta sıralardan, kara tahtadan ve öğretmen masasından başka bir şey olmadığı görülmektedir. Yeni eğitim öğretim yılının bu sorunlarla başlayacak olması, hepimizi çocuklarımıza ve geleceğimize yönelik olarak daha çok düşünmeye sevk etmektedir.
UYUŞTURUCU KULLANIM YAŞI 12!
Eğitim-Sen olarak çocuklarımızın evlerinden okullarına, okullarından evlerine güvenli biçimde ulaşmalarının garanti altına alınmasını; uyuşturucu kullanma yaşının 12’ye düştüğü okullarda buna karşı önlemlerin artırılarak çocuklarımızın karanlığa mahkum edilmeyecekleri, ruhsal gelişimlerinin her aşamasında psikolojik destek görebilecekleri, beslenme, barınma problemleri yaşamadıkları, sağlık hizmetinden yararlanabildikleri bir eğitim-öğretim yılı talep ediyoruz.
Eğitim Sen, bu konuda verdiği mücadeleyi, Türkiye’nin ve Çankırı’nın eğitim sistemindeki çarpık tabloyu halkımızla paylaşmayı sürdürecek ve her zaman olduğu gibi parasız, bilimsel anadilde demokratik ve kamusal eğitim hakkının sonuna dek savunucusu olacaktır."