GÖLCÜK depreminin ardından 2000’li yılların başında başta İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi tarafından 762 mahalle ve 173 köye yerleştirilen turuncu renkli yaklaşık 2 bin ‘Deprem Afet Konteyneri’ olarak da bilinen ‘afet istasyonları’ zaman içinde yaşanan hırsızlık olayları nedeniyle sayıları azalmıştı.
Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yerleşik bulunan Çankırı'da bugüne kadar 'deprem afet konteyneri' olarak bilinen 'afet istasyonu' başta şehir merkezi olmak üzere Eldivan, Orta, Kurşunlu, Atkaracalar, Ilgaz ve Çerkeş ilçelerinde oluşturulmadığı görüldü.
Bunun gerekçesi konusunda bugüne kadar herhangi bir açıklama olmazken, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde yaşanan 7.6 ve 7.7'lik deprem sonucu çevre 11 il'de yaşanılan can ve mal kayıplarının büyüklüğü karşısında her bir kurumu 'deprem öncesi' önlem almaya sevkediyor.
ÇANKIRI VALİLİĞİ VE BELEDİYELER BU KONUDA HAREKETE GEÇMELİ
Kahramanmaraş merkezli deprem sonucu resmi rakamlara göre 50 bine yakın can ve yaklaşık 100 milyar dolara yakın maddi kaybın ortaya çıktığı günümüzde, Çankırı'da gelecek günler içerisinde olası bir depreme 'hazırlık' aşamasında 'afet istasyonu' olarak tanımlanan 'deprem afet konteynerleri'nin belirlenecek noktalara konulması gerektiğini düşünüyoruz. Bu vesile ile başta Çankırı Valiliği olmak üzere, Merkez ve ilçe belediyeleri konuyla ilgili ortak bir çalışmaya girmeli, alınacak 'ortak akıl' çerçevesinde 'deprem öncesi' alınması gereken önlemler başlığı altında uygulamaya konulmalı.
'AFET İSTASYONLARI'NDA NELER VAR?
Hastane ve okul bahçeleri gibi toplu yaşam alanlarında bulunan, deprem sonrası profesyonel ekipler gelinceye kadar insanların ve gönüllü kurtarma ekiplerinin kullanacağı deprem konteynerlerinin ne olduğu ve hangi amaçla kullanılacağı konusunda bilgisi sahibi olan da yok. İlk seviye arama kurtarma eğitimi almış mahalle afet gönüllülerinin, ihtiyaç halinde ise herkesin kullanabilmesi için hazırlanan konteynerlerin içinde jeneratör, kırıcı ve delici alet, su tankı, kriko, kazma, çadır, baret, aydınlatma, yangın tüpü, halatlar gibi malzemeler bulunuyor.