Çankırı Karatekin Fetih Şenlikleri

Metin YILMAZ

Şehrimizin Fatihi Emir Karatekin Bey, benim ilk ve ortaokul öğrencisi olduğum yıllarda adına düzenlenen fetih şenlikleriyle büyük bir coşkuyla anılırdı. Karatekin Fetih Şenliklerinin heyecanı, Bursa’nın o yıllarda uluslararası yarışmalarda sürekli birincilik alan Kılıç Kalkan Ekibi ve Mehter Takımı şehre geldiğinde tavan yapardı. Kılıç Kalkan ekibinin gösterisi başlamadan önce Çankırı Kalesi'nde okunan Fetih Suresi tüyleri diken diken ederdi.

Vali Cevat Çapanoğlu, Belediye Başkanı Ali İnandık, Eczacı Necati Asım Uslu, Diş Hekimi Hamdi Uslu, Diş Hekimi Kemal Parıltı, Halk Eğitim Müdürü Şevket Barutçu, Müftü Seyfullah Kotanoğlu, Eczacı Sevinç Alptekin, Visali Sarıkaya… gibi isimlerin öncülüğünde organize edilen şenliklere şehir dışından da büyük katılımlar olur; Çankırı folklor ekiplerinin akınına uğrardı... Halkın ve öğrencilerin katılımıyla Türk Bayraklarıyla donatılan araç konvoyu Çankırı’yı baştan başa dolaşır; yol kenarlarına tespih gibi dizilen her yaştan Çankırılılar alkışlarıyla korteje coşkuyla eşlik ederdi. Gündüz şehir merkezinde Atatürk anıtı etrafında ve Çankırı kalesinde Karatekin Bey'in türbesinde yapılan anma töreni, gece de kapalı spor salonunda gerçekleştirilirdi. Şenlikler gece düzenlenen fener alayıyla, gökyüzüyle kucaklaşarak sona ererdi. Çankırı Yareni, bu şenlikler sayesinde Türkiye çapında bilinir olmuştur.

İlki 1962 yılında düzenlenen Karatekin Fetih Şenlikleri boyunca resmi dairelere, dükkânlara ve evlere Türk Bayrağı asılırdı.

Karatekin Fetih Şenlikleri bir taraftan şehrin tarih şuurunu özellikle bizim kuşağımızdaki çocuklara ve gençlerin hafızasına dantel gibi işlerken; diğer yandan da topraklarına düşman çizmesi değmemiş Çankırılılar'a bu gururu iliklerine kadar yaşatırdı.

Sadece Çankırı’nın fethi değil, Malazgirt kutlamaları da yapılırdı o yıllarda... Çankırı Genç Ülkücüler Teşkilatı’nın düzenlediği bu kutlamalara Arif Nihat Asya, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, Göktürk Mehmet Uytun gibi milliyetçi şairler de katılırdı.

Geçmişte kısıtlı imkânlara rağmen müthiş bir organizasyon olarak Çankırı’yı ülke gündemine taşıyan Karatekin Fetih Şenlikleri'nin günümüzde yapılmaması, hele ki MHP’li Çankırı Belediyesi’nin bu konuda hiç oralı olmaması bir ülkücü olarak benim çok tuhafıma gidiyor.

Belediyece geçen yıl “Uluslararası Tuz festivali” adı altında düzenlenen etkinlikler kapsamında tarihimizle, tuzumuz pekâlâ bir araya getirilebilirdi. Ama nedense Çankırı’ya Türk İslam mührünü vuran Karatekin Atamız, Sayın Belediye Başkanımızın gündeminde olmadı. Üstelik adına 'uluslararası' denilmesine karşın ne yazık ki festivale katılan bir tane devlet bile olmadı...

Betona bulanan çarpık yapılaşmasıyla, imara açılan bağ bahçeleriyle zaten kimlik bunalımı yaşayan Çankırı, tarihsel anlamda da Selçuklu kimliğinden ve fetih ruhundan giderek uzaklaşmaktadır. Mazisine sahip çıkmayanların, "atalarını, tarihini, milli kültürünü bilmeyen kuşakları..." şikâyet etmeye de hakları yoktur.

Tarih şuurundan yoksun yani içtimai hafızasını olmayan, ithal düşünce adet ve akımlarına maruz kalan nesiller kimliksiz robotlara dönüşmeye mahkûmdur.

Sorum şu:

- Türkiye Cumhuriyeti'nin yüzüncü yılını idrak ettiğimiz 2023 yılı, "Karatekin Fetih ve Cumhuriyet 100. Yıl Şenlikleri" olarak kutlanmayacak da ne zaman kutlanacak?

Yorum Yap
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.