Çankırı 'Büyük Kıbrıs Mitingi' / 1958

Metin YILMAZ

Sivil toplum örgütlerimizin, adının hakkını verdiği yıllarda Çankırı’da birbirinden güzel organizasyonlara imza attığını, bunu yaparken de siyasetin dışında kaldığını görüyoruz…

Karatekin Fetih Şenlikleri, Çankırı Belediyesi’nin öncülüğünde tamamen Çankırılı STK’lar tarafından gerçekleştirilmiş, marka bir kutlama olarak tarihteki yerini almıştır. Keza Çankırı Büyük Kıbrıs Mitingi yine belediyenin öncülüğünde Bakkallar, Şoförler, Terziler Odası ve diğer Çankırı STK’larının iş birliğiyle düzenlenen, Çankırı’dan dünyaya yankılanan müthiş bir organizasyon örneğidir. Malazgirt’in 900 Yılı kutlamaları ve Cumhuriyetin 50. Yıl Kutlamaları yine Çankırı Belediyesi ve Çankırılı STK’larının birlikteliğiyle gerçekleştirilen muhteşem kutlamalardır.

Milli bayramlar Çankırılı STK’larının coşkulu katılımıyla daima en üst seviyede kutlanmış, STK’larının zıpkın gibi olduğu bu zamanlarda Çankırı Milli duruşun, Milli tepkinin de kalbi olmuştur.

Günümüzdeki Çankırılı STK’larının içler acısını halini ayrı bir yazıda kaleme almak sözüyle, 1958’de Çankırı’dan dünyaya seslenen on binleri bir araya getiren Büyük Kıbrıs Mitingine dönelim...

"Ya Taksim, Ya Ölüm!", 1950'li yılların sonunda Türkiye'de ve Kıbrıs'ta, Kıbrıs adasının tamamının Türkiye'ye bağlanması ve Yunanistan ile Rumlara karşı yapılan mitinglerdir. Bu mitingler, gösterilerde söylenen "Ya Taksim, Ya Ölüm" sloganı ile telaffuz edilmiş ve Türkiye'nin Taksim politikasına yönelik bir isimlendirme olarak anılmıştır. İlki Kıbrıs’ta düzenlenen bu mitingler; İstanbul ve Ankara’dan sonra Türkiye’ye yayılmıştır. İşte bu mitinglerden biri de 2 Temmuz 1958 tarihinde “Büyük Kıbrıs Mitingi” adı altında Çankırı’da düzenlenmiştir. Şehirde yaşanan sel felaketinin yaraları sarılırken, Çankırı Belediyesi ve Çankırı Esnaf derneklerinin öncülüğünde Çankırılıların büyük ilgi ve katılımıyla yapılan mitingde milli coşku zirve yapmıştır.

“Şehrimizde yapılan miting çok heyecanlı oldu…” manşetinin altında “Ya taksim, Ya ölüm!” parolamız tekrarlandı (1) cümlesiyle devam eden haber şöyle:

Yeşil Kıbrıs üzerindeki haklı davamızı belirtmek, bu tahakkukun da milletçe azimli ve kararlı olduğumuzu Çankırı’dan bütün dünyaya duyurmak için tertiplenen Kıbrıs Mitingi şehrimizde on binlerce kişinin iştirakiyle yapılmıştır. Sabahın erken saatlerinde köy, kasaba ve komşu vilayetlerden gelen binlerce kişiyle şehrimizde tam bir bayram havası yaşanmıştır. Tertip komitesi ve esnaf teşekküllerince hazırlanan pankart ve dövizler Cumhuriyet Meydanı etrafındaki bütün resmi binalara asılmıştır.

Saat 13’de İstasyon köprüsünde Kastamonu Caddesi ve Büyük Cami güzergâhını takiben Belediye önüne kadar yapılan gösteri yürüyüşünü müteakip, Belediye Başkanı Nurettin Ok’un konuşmasıyla mitinge başlanmıştır. Diğer hatiplerden sonra söz alan Kıbrıslı 9 yaşındaki Ayşe Nur Oğuz’un konuşması büyük tezahürata vesile olmuştur.

Alkışlar arasında kürsüye gelen Kıbrıs Türk Kültür Partisi lideri Dr. Fazıl Küçük İngiliz siyasetini şiddetle kınayanve Kıbrıs’taki Türk Mahallelerinin İngiliz askerleri tarafından çevrilmesini protesto eden sert bir konuşma yapmıştır.

Mitingde büyük alaka toplayan Türk Ortodoksları ruhani reisi Papa Eftim Erenerol’un Çankırı mitingine gelmesi için çekilen davet telgrafına verdiği cevabi telgraf metni okunmuştur. Papa’nın telgrafından bir bölüm:

"Kıbrıs için yapacağınız beni de davet etmeyi hatırlamanızdan gurur duydum. Bana verdiğiniz bu büyük şerefi takdirden acizim. Samimi alakanız beni çok bahtiyar kıldı, çok çok teşekkür ederim. Meşguliyetimin kesretinden bizzat mitingde bulunamadığımdan büyük üzüntü duymaktayım. Kutsi yurdumuzun her tarafında yapılan mitinglerle aziz ve şanlı Türk Milletinin gösterdiği heyecan ve hassasiyetten büyük sevinç duymaktayım..."

Miting sükûnet ve Türk’e yakışır bir olgunlukla sona ermiştir.

Mitingde Makarios’un kuklasının yakıldığını da yazıya ekleyelim.

(1) Doğruyol Gazetesi, 3 Temmuz 1958

Yorum Yap
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.