Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün MİT TIR’ları haberlerinden dolayı yargılandıkları davanın ilk duruşmasında duruşmaların kapalı yapılmasına karar verilirken mahkeme davaya Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT müdahil olmalarını kabul etti. Duruşma 1 Nisan’a ertelendi.
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün, MİT TIR’ları haberine ilişkin gizli kalması gereken bilgi ve fotoğraflara yer verdikleri gerekçesiyle;
“Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen ya da tamamen engellemeye teşebbüs etmek”,
“Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak”,
“Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek” ve ”Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme” suçlarından yargılanmasına başlandı.
İLK DURUŞMADA DURUŞMALARIN KAPALI GÖRÜLMESİ KARARI VERİLDİ
Duruşma Savcısı Evliya Çalışkan’ın talebi üzerine mahkeme duruşmaların kapalı yapılmasına karar verdi. Gerekçe olarak, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 182/2 hükmü gereğince ”milli güvenliğin zorunlu kılması ve siyasi casusluk davası” olmasını ve ”Selam Tevhid’de Kumpas” davası ile ”MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin” Yargıtay’da görülen davaların kapalı yapılmasını gösterdi.
Mahkeme, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MİT’in de müdahillik taleplerini de kabul etti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Dündar ve Gül’e destek vermek için siyasetçi, diplomat, sanatçının yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Duruşmayı çok sayıda yabancı basın mensubu da takip etti.
DİPLOMATLAR DA KATILDI
İngiltere İstanbul Baskonsolosu Leigh Turner, Fransa İstanbul Baskonsolosu Muriel Domenach’ın yanı sıra geçtiğimiz günlerde patlamanın ardından İstiklal Caddesi’nde çekildiği fotoğrafı twitterdan paylaşan Hollanda Başkonsolosu Robert Schuddeboom da duruşmaya izleyici olarak katıldı. Başkonsolos Schuddeboom, duruşma salonunda çektiği fotoğrafı da twitterda paylaştı.
Duruşmaya İstanbul Barosu’ndan iki temsilci izledi. Adana, Hatay, Osmaniye, Gaziantep ve Mersin Baro Başkanları ve yöneticileri de mahkeme salonundaydı. Salonunun küçük olmasından dolayı çok sayıda kişi dışarıda kaldı.
BÜYÜK DESTEK
Dündar ve Gül’e destek vermek için adliyeye gelen kişiler arasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve Sezgin Tanrıkulu ile CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, İlhan Cihaner, Mehmet Bekaroğlu, Mahmut Tanal, Onursal Adıgüzel, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, HDP’li milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Garo Paylan ve eski milletvekili Hasip Kaplan da izleyici olarak katıldı.
“ONURUMUZSUNUZ”
Can Dündar ve Erdem Gül duruşma salonuna girdiğinde izleyiciler ayakta alkış tutarak “Onurumuzsunuz, bravo” şeklide slogan attı. Duruşmanın başladığını belirten Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, salonda görüntü ve ses kaydı alınmaması konusunda uyarıda bulundu. Mahkeme Başkanı Rüzgar, görüntü ve ses kaydı alan izleyiciler hakkında işlem yapılması talimatı da verdi.
DÜNDAR’IN AVUKATLARI MÜDAHİLLİĞE İTİRAZ ETTİ
Sesli ve görüntülü kaydın yapıldığı duruşma yoklama ve kimlik sorgusu yapıldı. Duruşma Savcısı Evliya Çalışkan, iddianamedeki taleplerini aynen tekrar ettiklerini belirterek, tüm duruşmaların kapalı yapılmasını istedi. Can Dündar ve Erdem Gül’ün avukatları ise tek tek söz alarak duruşmaların kapalı yapılmasına itiraz etti. Öte yandan Dündar ve Gül’ün avukatları MİT ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın suçtan doğrudan zarar görmediğini belirterek müdahillik taleplerinin reddedilmesini istedi.
“CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN BU SÖZLERİ
ADİL YARGILAMAYI ETKİLEMEYE TEŞEBBÜS”
Dündar ve Gül’ün avukatı Tora Pekin, Anayasa Mahkemesi’nin müvekkilleri hakkında verdiği ‘hak ihlali’ kararını ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘ Verdiği karara uymuyorum saygı da duymuyorum’ şeklindeki sözlerini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözlerinin adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs olduğunu, benzer açıklamaları Adalet Bakanı’nın da yaptığını söyleyen Avukat Pekin, “Kapalı oturum karar verilirse Sayın Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanı’nın açıklamalarından korunabilecek miyiz? Onlar adil yargılamayı etkilemeye teşebbüse devam edecekler. Bu koşullar kapalı oturum yapılırsa adil yargılama olmayacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
MÜDAHİLLİK TALEBİ VE DURUŞMANIN KAPALI YAPILMASINA KARAR VERİLDİ
Kısa aranın adından kararını açıklayan mahkeme heyeti, suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanlık MİT Müsteşarlığı’nın müdahillik talebini kabul etti. Mahkeme heyeti, kararında dava konusu olaya ilişkin bilgi ve belgelerin devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibari ile gizli kalması gereken devlet sırrı kapsamında olduğunu vurguladı. Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgilerin davanın tarafı olmayan üçüncü kişiler tarafından içeriğine vakıf olunma riski arzetttiğini belirten mahkeme heyeti, Erdem Gül ve Can Dündar hakkında açılan davanın, Selam Tevhid’de Kumpas Davası ile birleştirme talepli açıldığını, “Selam Tevhid’de kumpas Davası’nın” da kapalı görüldüğünü anımsattı.
MAHKEME HEYETİ PROTESTO EDİLDİ
Mahkeme heyetinin duruşmanın kapalı görülmesi kararından sonra uğultular yükseldi. Salondaki kişiler kararı alkış ve ıslıklarla protesto etti. İzleyiciler daha sonra özel güvenlik görevlileri eşliğinde salondan çıkarıldı. Duruşmalara bundan sonra sanıklar, taraflar ve avukatlar dışında kimse olmayacak.
SANIK EŞLERİ DURUŞMAYI İZLEYEBİLECEK
Kamu güvenliğinin zorunlu kıldığı haller kapsamında duruşmaların tamamının kapalı yapılmasına karar veren heyet, duruşmayı taraf avukatları ve sanıkların yanı sıra sanık eşlerinin de izlemesine izin verdi. Mahkeme heyeti, duruşmayı izleyecek olan sanık eşlerinin davanın içeriğini ifşa etmemeleri konusunda da uyarı da bulundu.
DURUŞMA ÖNCESİ ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA
İstanbul Adliyesi’ne eşi Dilek Dündar ile birlikte gelen Can Dündar’ın elinde dava konusu olan Cumhuriyet gazetesinin nüshası yer aldı. Can Dündar duruşma öncesi yaptığı açıklamasında, “Haberimizin arkasındayız. Gerçek suçlular yargılanmalı, beraatımızı istiyoruz. Buraya gazeteciliği savunmaya geldik” dedi. Erdem Gül de “Gazetecilik suç değildir, beraatımızı istiyoruz” şeklinde konuştu. Avukat Akın Atalay ise “Kapıda adalet yazıyor. Umarım kapıda yazan adalet kavramına uygun bir davranışla karşılaşırız” dedi.
DURUŞMA ERTELENDİ
Davanın duruşması 1 Nisan’a ertelendi.