Çadırları yakanlar 'zabıta' çıktı

Gezi Parkı eylemleri ile ilgili araştırma yapan müfettişlerin ilk raporları basına sızdı.

Gezi Parkı eylemleri sırasında göstericilere uygulanan “orantısız güç” ve “biber gazı kullanımı” konusunda 4 Haziran’dan itibaren 15 gündür İstanbul Emniyeti’nde araştırmalar yapan müfettişler, ilk iş olarak Foto Film Şube Müdürlüğü ve MOBESE’den olaylarla ilgili tüm görüntü ve fotoğrafları incelemeye aldı.
 
Radikal'den İsmail Sağıroğlu'nun haberine göre, basında ve sosyal medyada yer alan görüntüler de Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından istenilerek inceleme başlatıldı. Olayla ilgili emniyet amirleri, polis müdürleri ve memurların ifadelerini alan müfettişler, ilk iş olarak eylemlerin büyümesine neden olan 30 Mayıs’ta saat 5’e yapılan şafak vakti baskında eylemcilerin çadırları yakılması olayını inceledi. Olayların fitilini ateşleyen yakma eylemini detaylı inceleyerek belediye zabıta görevlileri ve çevik kuvvet polislerin ifadesini alan müfettişler, olayın sorumlusu olarak 7 zabıta görevlisinin açığa alınmasını istedi. Çadırların yakılması emrinin kimin verildiği ile ilgili araştırmanın ise devam ettiği belirtiliyor.
 
AÇIĞA ALINDILAR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, müfettişlerin hazırladığı rapor doğrultusunda 4 zabıta ve teknisyen yardımcısını açığa aldı.
 
POLİS MEMURU DA AÇIĞA ALINDI
Müfettişlerin açığa aldığı bir diğer isim ise bir polis memuru oldu. Taksim’de 1 Haziran gecesi, Gezi Parkı protestolarında bir göstericiye tekme ve yumrukla dayak atan beyaz gömlekli sivil polis memuru ifadesi alındıktan sonra açığa alındı. Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Büro’da görevli olduğu belirtilen polis memuru, Gezi Parkı olaylarında İstanbul’da ilk kez bir polis memuru orantısız güç suçlamasıyla açığa alındı. 
 
İFADE ALMA İŞLEMLERİ DEVAM EDİYOR
4 Müfettişin görüntü ve fotoğrafları incelemeyi sürdürdüğü, olayla ilgili başta çevik kuvvet polisleri olmak üzere çok sayıda görevlinin ifadesinin alınmasının devam edildiği öğrenildi. Başta olayların sembolü olan kırmızılı kadına biber gazı sıkan polis olmak üzere incelemelerin devam edeceği, açığa alınan polis memuru sayısının artabileceği öğrenildi.
 
İŞKENCE RAPORU TEMİZ ÇIKTI!
Bu arada Gezi Parkı eylemleri sonrası polisin işkence yapıp yapılmadığını araştırmak için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gelerek incelemeler yapan Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin (AİÖK) çalışmalarının tamamlayarak ayrıldığı öğrenildi. Başkanlığını İsviçreli Jean Pierra Restellini’nin yaptığı 9 Avrupa ülkesinden temsilcilerin yer aldığı heyetin, nezarethanelere baktığı, gözaltında tutulan 5 kişiyi rastgele seçerek müdafi odasında 10 dakikalık özel görüşmeler yaptığı belirtiliyor. Çalışmalarını bitiren heyetin emniyetten ayrıldığı ve kanunlara aykırı bir durumla karşılaşmadığını yetkililerine ilettiği öğrenildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.

Türkiye Gündemi Haberleri