Ali İbrahim Savaş’ı ziyaret etti. Ziyarette, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yartaşı, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Beşirli, Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Yıldız ve Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rahman Ademi de bulundular.
Bosna Hersek Vakıflar Müdürü Senaid Zaimoviç, Türkiye ve Bosna Hersek arasında her zaman iyi olan ilişkilerin son yıllarda daha mükemmel bir hale geldiğini ifade etti. Bölgelerinde bulunan diğer devletlerin arkasında başka güçlü devletlerin olduğunu belirten Zaimoviç, Bosna Hersek’in arkasında ise Türkiye’nin olduğunu ve Türkiye’den güç aldıklarını söyledi. Türkiye ile Bosna Hersek arasında güçlü ekonomik bağlar olduğunu belirtti. Tarihi, kültürel açıdan birbirlerine bağlı iki ülkenin ortak değerleri bulunduğunu kaydetti. Osmanlı döneminde Bosna’nın imarı için pek çok vakıf kurulduğuna dikkat çekti. Bosna’da Osmanlıdan kalma vakıf arazilerinin ve mallarının %95’nin gasp edilmiş veya ihmal edilmiş durumda olduğunu bildirdi. Zaimoviç, bu vakıf mallarının korunması için Bosna Hersek’te kanun çıkartılma hazırlığı içinde olunduğunu belirtti. Ancak bu kanun çıkmadan önce, Bosna’da bulunan tüm vakıf mallarının envanterinin çıkartılması gerektiğini ifade eden Zaimoviç, Bosna- Hersek Vakıflar Müdürlüğü ile Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında envanterin çıkarılması için protokol hazırlandığını söyledi. Zaimoviç ayrıca bu envanter çalışmasının Osmanlıdan kalma eserlerin korunması açısından çok önemli olduğunu kaydetti.
Bosna Hersek Vakıflar Müdürü Senaid Zaimoviç, Bosna’da bulunan Osmanlı vakıflarını envanteri çalışması için Karatekin Üniversitesi Rektörü Savaş’tan destek istedi. Karatekin Üniversitesi bünyesinde çok değerli bilim adamlarının olduğunu belirten Zaimoviç, bu envanter çalışmasında Karatekin Üniversitesi öğretim üyelerinin yer almasını istediklerini söyledi.
Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş ise Bosna Hersek Vakıflar Müdürü Senaid Zaimoviç’in ziyaretinden duyduğu memnuniyetini ifade ederek konuşmasına başladı. Türkiye ve Bosna Hersek’i farklı coğrafyalarda atan tek yürek olarak tanımlayan Savaş, Boşnakların Osmanlı devletinde özel bir öneme sahip olduklarını belirtti. Uzun yıllardır iki ülke arasında duvarlar olduğunu belirten Rektör Savaş, bu uzun ayrılığın ardından yan yana gelip çalışma zamanı dedi. Çankırı Karatekin Üniversitesi bünyesinde çok değerli bilim adamları olduğunu, Bosna’da bulunan Osmanlı vakıflarını envanteri çalışması projesine Karatekin Üniversitesi öğretim üyelerinin katılacağını belirtti.
Yunus Emre Vakfı ile Karatekin Üniversitesi arasında hazırlanan protokol çerçevesinde üniversite öğretim üyelerinin Bosna’nın da yer aldığı pek çok merkezde görev yapacaklarını bildirdi.
Rektör Savaş, başarılı öğrencilerin yaz tatilinde Yunus Emre Vakfı aracılığı ile yakın coğrafyayı tanımaları için Bosna’nın da yer aldığı ülkelere göndermeyi planladıklarını bildirdi. Ayrıca Bosnalı öğrencileri, Çankırı’da misafir etmekten memnuniyet duyacaklarını ifade etti. Ziyaretin sonunda, Vakıflar Müdürü Senaid Zaimoviç, Rektör Savaş’a bakır işleme bir tablo, Savaş da Zaimoviç’e üzerinde isminin yazılmış olduğu tuz lambası hediye etti.