Binali Yıldırım'dan AKP'yi karıştıracak açıklamalar

"3 dönemlik adaylarımızın, toplumun tanıyıp bildiği adayların seçimlere katılmayışının bir olumsuz yanı oldu. 13 yıllık iktidarın sonucu, bize yönelik bir değişim ve ‘daha iyisi olabilirdi’ beklentisi vardı."

AKP’de ismi sık sık Ahmet Davutoğlu’na rakip olarak telaffuz edilen Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım gündeme dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. New York Times’ın “Türkleri Nobel de büyük acı da birleştiremiyor” yorumunu değerlendiren Binali Yıldırım buna “Acı ama gerçek” dedi. Konya’daki ‘olaylı’ milli maç içinde “Sağlıklı bir ruh hali değil” yorumunu yapan Yıldırım, Türkiye’nin “birleştiren ve uzlaştıran” bir söyleme ihtiyacı olduğunu söyledi.

Hürriyet’ten Deniz Zeyrek’e konuşan Yıldırım, 7 Haziran sonuçlarının nedenlerini de yorumladı. AKP’nin oy kaybına birçok faktörün neden olduğunu belirten Yıldımı “MHP ve HDP, sağda kanatta biri, solda kanatta biri. Çözüm süreci ile bize ciddi anlamda yüklendiler. Bu kısmen tuttu ve sonuçlara da yansıdı. Bizden MHP’ye, bizden HDP’ye oy kaçışı oldu. Şimdi bu seçimde MHP’de çözülme, HDP’de de kısmen bir azalma görüyoruz. AK Parti’yi iktidardan düşürme ortak paydasında muhalefet partilerinin sürdürdüğü kampanya vardı. Ciddi bir etkisi oldu ve kısmen sonuç aldıklarını düşünüyorum. 3 dönemlik adaylarımızın, toplumun tanıyıp bildiği adayların seçimlere katılmayışının bir olumsuz yanı oldu. 13 yıllık iktidarın sonucu, bize yönelik bir değişim ve ‘daha iyisi olabilirdi’ beklentisi vardı. Vaadler çok yarıştı. İnsanlar da bir ölçüde buna da baktılar. Adaylarımızla ilgili de bir hoşnutsuzluk oldu. Bu teşkilatlarımıza da yansıdı.” dedi.

“KARDEŞİ KARDEŞE DÜŞMAN ETMEK İSTİYORLAR”
New York Times gazetesinin “Türkleri ne Nobel, ne büyük acı birleştirebildi” haberini “acı ama doğru” diye yorumlayan Yıldırım, “Bu olayda ve daha öncekilerde de maalesef acılarımızı ortak yaşayamadık. Bu ülkenin geleceği için birlikte yaşama azminin gerçekleşmesi adına pek arzu edilen birşey değil. Bakın Aziz Sancar, Mardin Savur’dan çıkmış, ABD’de profesör olmuş, büyük başarılara imza atmış, Nobel kazanmış. Israrla soruyorlar. Kürt müsünüz Arap mısınız? Verdiği cevap hepimize ibret ve gurur vesilesi olmalı. ‘Kardeşim ben Türküm, evimin önünde ofisimde sürekli bayrağımı taşırım’ diyor. Bizim ihtiyacımız bu. Bölge insanı ülkeden kopmak, ayrı devlet olmak istemiyor. PKK terör örgütünün Kürtler diye bir sorunu yok. Olsa olsa Kürtlerin PKK sorunu var. Türkiye’nin PKK, DAEŞ, DHKPC, MLKP gibi sorunları var. Bunlar kardeşi kardeşe düşman etmek, ülkede güven bunalımı oluşturmak istiyor.” dedi.

“KONYA’DAKİ DURUM SAĞLIKLI BİR RUH HALİ DEĞİL”
Konya’da oynanan Türkiye-İzlanda maçı öncesinde yaşanan “saygı duruşu protestosu”na da değinen Yıldırım “Sağlıklı bir ruh hali değil. Hepimizin dikkat çekmesi, üzerinde durması gereken olgu budur. Bu tabii bir süreden beri toplumda bir ayrışma var. Bu ayrışmada, birinden taraf olma, birinin yanında yer alma ihtiyacı duyuyor insanlar. Ülkemizin, geleceğimizin yanında yer alacağız. Bu taraf olma işi artık yukardan aşağıya kadar sirayet ederse ülkemiz için büyük tehlikedir. Terörden de büyük tehlikedir. Bunun önüne geçmemiz lazım. Bunu da siyaset kurumu yapacak. Tepeden tırnağa daha kucaklayıcı olmalıyız. Geren değil, birleştiren, uzlaştıran söylem esastır. Bu daha sonra tabii dalga dalga tabana da yansıyacak.” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.

Türkiye Gündemi Haberleri