ADALET Bakanı Yılmaz Tunç ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı gibi iki önemli bakana sahip Batı Karadeniz Bölgesi, tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. Kastamonu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sudi Topal’ın liderliğinde Kastamonu Derneği'nde (KAS-DER) yapılan toplantıyla Bartın, Kastamonu, Karabük, Zonguldak, Çankırı ve Sinop arasında Batı Karadeniz Birliği Platformu kuruldu. Kastamonu’nun öncülük edeceği birliğin Genel Merkezi KAS-DER olacak.
Liderliğini Kastamonu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sudi Topal’ın yaptığı ve Kastamonulular Dayanışma Derneği (KAS-DER) ile Bartın Dernekler Federasyonu'nun (BARFED) öncülüğünde gerçekleştirilen Batı Karadeniz Dernekler Platformu kuruldu.
Platformun KAS-DER'de gerçekleşen ilk toplantısına da; Sudi Topal’ın yanı sıra BARFED Genel Başkanı Sabri Avcı, KAS-DER Genel Başkanı Rahmi Sezer, Çankırı Konfederasyon Başkanı Mustafa Can, Çankırı Vakfı Başkanı Selçuk Baylar, Karabük Dernekler Federasyonu Başkanı Başkan Vekili Necmi Kandemir, Kastamonulular Dayanışma Derneği Başkan Vekili Şerafettin Ay, Kastamonu Derneklerinin Baş Danışmanı Mesut Eryılmaz ve Kastamonulular Dayanışma Derneği Genel Başkan Vekili Nihat Sezer katıldı. Özel gerekçelerinden dolayı ilk toplantıya katılamayan Zonguldak ve Sinop’un federasyon temsilcileri de Batı Karadeniz Birliği'nin içerisinde yer alıyor.
AVCI: ORTAK KARAR ALDIK
Sabri Avcı toplantı sonrasında yaptığı açıklamada Sudi Topal liderliğinde alınan kararın ‘ortak karar’ olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
"Kastamonulular Dayanışma Derneği (KAS-DER) Genel Başkanlığında toplantı yaptık. Batı Karadeniz ruhunu canlandıralım ve bütün Batı Karadeniz Federasyonları bir arada olalım istedik. Kastamonu, Karabük ve Bartın Federasyon Başkanları ile Çankırı konfederasyon başkanları buradaydı. Almış olduğumuz ortak karar doğrusunda Sudi Topal Beyefendi’nin de destekleriyle KAS-DER Genel Başkanı Rahmi Sezer ve diğer federasyon başkanlarımızla birlikte ortak bir karar aldık.
"BATI KARADENİZ İSTANBUL’DA GÜÇLÜ OLACAK"
Güzel bir gündeyiz. Böyle bir tohum ektik. Bu tohum yeşillenecek ve büyüyecek. Biz İstanbul’daki Batı Karadenizliler olarak sayısal çoğunluğumuz ve liyakatli insanlarımızı bir araya getirerek Batı Karadeniz’i İstanbul’da güçlü bir hale getireceğiz. Kamudan, belediyelerden üzerimize düşen hakkı almak için temsiliyette adaleti sağlamak adına Genel Başkanımız Rahmi Sezer bu konuda çalışmalara başladı.
"LİDERİMİZ SUDİ TOPAL"
Sudi Topal bugüne kadar Valisinden işadamına kadar bütün Kastamonulular'a dokundu. Saygın bir ağabeyimiz. Başımızda O var. Liderimiz O. Ben de Sabri Avcı olarak sonuna kadar bu grubun yanındayım. Desteğim."
SEZER: BATI KARADENİZ DERNEKLER PLATFORMUNU OLUŞTURDUK
Batı Karadeniz Dernekler Platformunun bölge ve ülkemiz için hayırlı olmasını dileyen KAS-DER Genel Başkanı Rahmi Sezer de "Bugün Batı Karadeniz Platformu adı altında güzel bir birliktelik oluşturulduk. Zonguldak ve Sinop illerimiz bugün mazeretliydi ama önümüzdeki toplantıya inşallah katılacaklar. Güzel bir birliktelik oluşturmayı hedefliyoruz. Bunu daha da büyüterek bölgemizde güzel insanları bir araya getireceğiz. Güzel projeler üretmek istiyoruz. Bölgemiz için hayırlı uğurlu olsun." şeklinde konuştu.
KAPTAN MUSTAFA CAN: BU BİRLİĞE BUGÜN ÇOK İHTİYACIMIZ VAR
İstanbul'da oluşturulan 'Batı Karadeniz Dernekler Platformu' hakkında görüşlerini belirten Çankırı Dernekler Konfederasyonu Başkanı Kaptan Mustafa Can; "Ülkemizin her karış toprağında gerek işgücü ve sermayesiyle gerekse kamu içerisinde görev alan seçkin isimlere sahip olan bölge insanımızın yine aynı kaderi taşıyan komşu illerle birlikte bir çatı altında hareket edecek olmasına vesile olacak olan 'Batı Karadeniz Dernekler Platformu'nun varlığını önemsiyorum. Bizim de 'Çankırı' olarak bu platforma önemli ölçüde katkılar sağlayacağımızdan şüphem yok. Paydaşlarımızla birlikte bölgemizin kalkınması ve özellikle gelecek kuşaklara daha 'az çileli' günleri yaşatma adına verimli ve özgün projelerin hayata geçirilebileceğimizi düşünüyorum" dedi.
BİRLİĞİN EN TEMEL PROJESİ FİLYOS
Batı Karadeniz Birliği'nin en çok önemsediği projeler arasında Batı Karadeniz’i ülkemizin sanayi devi yapacak olan "Filyos Projesi" yer alıyor. Çünkü Filyos, hava, deniz, demir ve karayolu açısından ulaşımın merkezinde yer alıyor. Zonguldak, Bartın, Karabük ve Kastamonu açısından ortak noktada olduğu için ayrı bir jeopolitik öneme sahip. Bölgeyi sanayide yatırım ve istihdam cazibesi haline getirecek olan proje doğalgaz yatırımlarıyla da ülkemizin gelecek vaaden en büyük projesi. İllerin tek başına gücünden ziyade birleşerek büyük bir itici güç olmayı hedefleyen Batı Karadeniz Birliği, bu gücüyle hem Filyos Projesine katkı vermeyi hem de Filyos’un gücüyle bölgenin gelişmesini amaçlıyor.
İKİNCİ HEDEF ORMANCILIK VE EKO TURİZM POTANSİYELİ
Birliğin en önemli konu başlıklarından bir diğerini Kastamonu ve Bartın gibi ormancılık ve eko turizm potansiyeli yüksel alanları daha çok güçlendirilip bölge ve ülke ekonomisine bu potansiyeli kazandırmak geliyor. Bu potansiyele bağlı olarak da Sinop ve Bartın Limanlarının da güçlendirilmesini planlanıyor.