Şirvan'a bağlı Maden köyünde bulunan bakır madeni sahasında dün akşam meydana gelen heyelanda ilk belirlemelere göre göçük altında kalan 3 işçi hayatını kaybetti. Sabah saatlerinde bir acı haber daha geldi. Bir işçinin daha cansız bedeninin göçük altından çıkarılmasıyla hayatını kaybedenlerin sayısı 4'e yükseldi. 11 işçi ise halen kayıp. 11 işçiye ulaşmak için iş makineleriyle kapanan yollar açılarak arama tarama faaliyetleri devam ediyor.
Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Maden köyünde bulunan bakır madeni sahasında meydana gelen heyelanda ilk belirlemelere göre, göçük altında kalan 3 işçi hayatını kaybetti. Mahsur kalan çok sayıda işçinin kurtarılması için madene Siirt merkez ve Şirvan'dan ambulanslar ile arama kurtarma ekipleri sevk edilirken, bir acı haber de sabah saatlerinde geldi. İHA'nın haberine göre 4 işçi hayatını kaybetti. Kayıp 11 işçi aranıyor. Olay sırasında çok sayıda kamyon ve iş makinesinin de göçük altında kaldığı belirtiliyor. Sabah saatlerinde tahribatı görmek için drone havalandırıldı. Toprak altındaki işçilere ulaşabilmek için sabahın ilk ışıklarıyla birlikte çalışmalara hız verildi.
BAKIR MADENİNDE FACİA
Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Maden Köyü'nde bulunan ve Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından işletilen bakır madeni sahasında dün saat 20.30 sıralarında heyelan meydana geldi. 3 vardiya halinde 15’er kişilik ekipler halinde çalışmaların sürdürüldüğü ocakta yamaçtan kopan binlerce ton toprak ve kaya parçası maden sahasına aktı. Olay sırasında 8 kamyon ve 3 iş makinesiyle çok sayıda işçi göçük altında kaldı.
Göçük haberinin yetkililere bildirilmesi üzerine Siirt merkez ve Şirvan ilçesinden çok sayıda ambulans ve arama kurtarma ekipi bölgeye gönderildi. Siirt Vali Yardımcısı Bünyamin Kuş, kısa sürede olay yerine gelerek kurtarma çalışmalarını yönlendirdi. Bölgeden gelen ilk bilgilere göre kurtarma çalışmaları sırasında 3 işçinin cesedine ulaşıldı. 12 işçinin kayıp olduğu belirtilen maden bölgesinde heyelanın zaman zaman devam etmesi nedeniyle kurtarma çalışmalarının güçlükle yapıldığı belirtildi. Sabah saatlerinde ölen işçi sayısının 4 olduğu bildirildi. 11 işçi kayıp olarak aranıyor.
MADEN ŞİRKETİNDEN AÇIKLAMA
Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından, Siirt'in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana geldiği, bölgede toprak kayması riskinin devam etmesi nedeniyle de üretime ara verildiği bildirildi. Park Elektrik'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan duyurusunda, "Şirketimizin Siirt'in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana gelmiştir. Kurulan kriz masasının çalışmaları devam etmektedir. Bölgede toprak kayması riskinin devam ettiği de dikkate alınarak Madenköy bakır madeni sahasında üretime ara verilmiştir. Gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır." ifadeleri kullanıldı.
DİYARBAKIR’DAN KURTARMA EKİPLERİ SEVK EDİLDİ
Göçük altında kalan işçileri arama çalışmaları oluşturulan kriz masası tarafından yönlendiriliyor. Bu amaçla bölgeye Diyarbakır’dan da arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Ekiplerin çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla bölgeye aydınlatma sistemi kurulduğu, yeni heyelanların meydana gelmemesi için önlemlerin de alındığı belirtildi.
VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI
Siirt Valiliği’nden bu sabah yapılan yazılı açıklamada, Şirvan ilçesinde bakır madeninde dün akşam meydana gelen heyelanın ardından arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Dün facianın ardından 1 işçinin cesedi çıkarılırken, kayıp işçilerden yeri belirlenen 2’sinin cesedi de bu sabah çıkarıldı. Açıklamada şöyle denildi:
"17.11.2016 tarihinde ilimize bağlı Şirvan İlçesi Maden Köyünde bulunan özel bir bakır işletmesinde çalışma yapıldığı sırada meydana gelen heyelan sonucu, 13 işçinin kurtarılması için başlatılan arama-kurtarma çalışmaları gün doğumu ile birlikte hızlandırılmıştır. Yapılan arama-kurtarma çalışmaları sonucu, tespit edilen (2) işçinin cenazesi çıkartılmıştır. Arama-kurtarma çalışmaları Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Van, Erzurum AFAD arama-kurtarma ekipleri, Sağlık Bakanlığı UMKE ekibi, Kızılay, maden şirketine ait arama-kurtarma ekibi, jandarma arama-kurtarma ekibi ve köpekli arama timlerinin katılımı ile sürdürülmektedir. Çalışmalar, Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, AFAD Başkanı Halis Bilen ve Enerji Bakanlığı yetkililerinin olay yerindeki koordinesinde yürütülmektedir. Olay ile ilgili gelişmelerden ayrıca bilgi verilecektir."
HEYELAN NEDENİ AŞIRI YAĞIŞLAR
Heyelanın aşırı yağışlar nedeniyle meydana geldiğinin değerlendirildiği açıklamada ayrıca, çevre illerden bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekiplerinin yönlendirildiği bildirildi. Açıklamada şöyle denildi:
"Bölge illerden takviye arama-kurtarma ekipleri de olay yerine intikal etmektedir. Bölgede arama-kurtarma çalışmaları heyelan riskinin devam etmesi nedeniyle AFAD, Kızılay, Sağlık Bakanlığı, şirket yetkilileri ve Jandarma desteği ile kontrollü bir şekilde yürütülmektedir. Heyelanın aşırı yağışlar nedeniyle meydana geldiği değerlendirilmekle birlikte, sebepleri hususunda araştırma ve inceleme devam etmektedir.
Arama-kurtarma çalışmaları, Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Van AFAD kurtarma ekipleri, Sağlık Bakanlığı Umke ekibi, Kızılay, maden şirketine ait arama-kurtarma ekibi ve jandarma arama-kurtarma ekibinin katılımı ile sürdürülmektedir. AFAD Erzurum arama-kurtarma ekibi, olay mahalline ulaşmak üzeredir."
DAHA ÖNCE DE HEYELAN MEYDANA GELMİŞTİ
Bu arada, aynı bölgede, geçen 25 Temmuz tarihinde de heyelan meydana gelmiş ve can kaybının yaşanmadığı bu heyelanda 6 kamyon ile 2 iş makinesi göçük altında kalmıştı.
BAŞBAKAN BİLGİ ALDI
Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Yıldırım, heyelan sonrası meydana gelen göçüğün ardından ilgili bakanlarla telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yıldırım, göçük ve arama kurtarma faaliyetleriyle ilgili bakanlardan bilgi aldı.
DRONE HELİKOPTER HAVALANDIRILDI
Göçüğün neden olduğu facia, günün ağarmasıyla ortaya çıktı.
Göçüğün oluşturduğu tahribatı tespit etmek için drone helikopter havalandırıldı. Çevre illerden çağrılan ekipler de çalışmalara katılıyor.
KİMLİKLERİ BELLİ OLDU
Faciada göçük altında kalan 16 kişinin adları ve memleketleri şöyle:
1- Savaş Kızılkan: Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)
2- Kerem Arat : Ekskavatör operatörü (Şirvan ilçesi Derinçay köyü)
3- Murat Ant : Ekskavatör operatörü, (Şirvan ilçesi Madenköy)
4- İbrahim Kılınç: Ekskavatör operatörü, (Siirt)
5- Kasim Tari : Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)
6- Şefik Tuncer : Ekskavatör operatörü (Batman)
7- Sedat Bulut : Rok operatörü (Şirvan ilçesi Otluk köyü)
8- Abdurrahman Sönmezsoy : Rok operatörü (Batman)
9- Reşit Can : Kamyon şoförü, (Siirt Yağmurtepe köyü)
10- Halil Başer : Kamyon şoförü (Siirt Kurtalan ilçesi)
11- Mahmut Batumak : Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Taşkaya köyü)
12- Bedrettin Caylı: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Yatağan köyü)
13- Nusret Beyazalma: Kamyon şoförü (Van Edremit)
14- Yavuz Yıldız: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi)
15- İsmail Tekin: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)
16- Abdulbaki Aydın: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)