Avrupa'nın göbeğinde minare oylaması

İsviçreliler yarın, "Minareler yasaklansın mı?" sorusunu

yanıtlamak için sandık başına gidecek.

İsviçre’nin 8 milyona yaklaşan nüfusunun yüzde 4’ü Müslüman. Ülkede yaşayan 300 bin civarında Müslümanın ibadet edebileceği 160’a yakın cami ve mescit var. Ancak bunların çoğu, Avrupa genelindeki birçok cami ve mescit gibi, apartmanların bir bölümünde kurulmuş mütevazı yapılar. Minaresi olan cami sayısı ise sadece 4. Zürih, Cenevre, Winterthur ve Wangen şehirlerindeki bu dört caminin minareleri, yarın tüm İsviçre’nin referanduma gitmesine yol açacak bir tartışmanın fitilini ateşledi.

İsviçre Halk Partisi (SVP) ve Federal Demokratik Birliği (EDU), bu minarelerin İslamın güç gösterisi olduğunu öne sürdüler ve “İslam'ın sinsice ülkeye yayılmasını önlemek” için bu konuda bir referanduma gidilmesini önerdiler. Referandum öncesinde ntvmsnbc’ye konuşan İsviçre Türk Tolumu Başkanı Dr. Kahraman Tunaboylu’ya göre, İsviçre’de Müslüman nüfusunun artış göstermesi ve minare inşaatı için başvuruların artması da bu partileri tetikledi. İsviçre direkt demokrasiyi hala uyguluyor olması ile tanınıyor.

Yani aklınıza bir soru geldiğinde ve 100 bin imza topladığınızda, tüm ülkenin bir konuda referanduma gitmesini sağlayabiliyorsunuz. SVP ve EDU da 300 bin imza toplayarak, “Minare inşaatları yasaklansın mı, yasaklanmasın mı?” sorusunu referanduma götürdü. Eğer referandumdan “minareler yasaklansın” sonucu çıkarsa, bu ifade kanunlaşarak anayasaya girecek.

Pazar günü İsviçreliler saat 10.30’a kadar oy kullanabilecek. Referandum sadece minarelerin geleceğini değil, ülkedeki Müslümanların kendilerini ne kadar güvende hissedebileceklerini de belirleyecek. Kritik referandum öncesinde İsviçre Türk Toplumu Başkanı Dr. Kahraman Tunaboylu ve Zürih İslami Dernekler Birliği Başkanı Dr. Hasan Hatipoğlu ntvmsnbc’ye konuştu.

YASAK ÇIKSA, MÜSLÜMANLARIN HANGİ SORUNU ÇÖZÜLECEK?
Dr. Hasan Hatipoğlu ntvmsnbc’ye yaptığı açıklamada, "Bu referandumu önerenler, sanki bunu Müslümanların sorunlarını çözmek için yapıyorumuş gibi sunuyorlar. Peki yasak çıksa Müslümanların hangi sorunu çözülecek? Bu soruya verecek hiçbir cevapları yok!" diyor. Hatipoğlu konuşmasını şöyle sürdürüyor:
“Bu referandum, Müslümanlar açısından oldukça kritik bir atmosfer meydana getirdi İsviçre’de. Referandumun gayesinden ziyade, yürütülen müzakerelerin şekli ve üretilen argümanlar eas problem. “Minarelerin inşasını anayasada yasakladığınız takdirde, Müslümanlar açısından görmüş olduğunuz hangi problemi çözeceksiniz?” Bu referandumu lanse edenlerin bu soruya hiç bir cevabı yok.

SIRADA YENİ REFERANDUMLAR VAR
Böyle bir referandum olması Müslümanlar arasında tabii ki kaygı yaratıyor. Bunun iki sebebi var. Birincisi, referandumu lanse edenlerin arkasında İsviçre’nin en büyük partisi SVP'nin bulunması. SVP halkı çok iyi bir şekilde mobilize ediyor. İkincisi diğer partiler de bu argümanlarla halkı mobilize edebileceğini ve bunun da oy getireceğini gördü. Bundan sonra diğer partiler de 'Müslümanları sıkıştıracak adımlar atalım ve referandumlar önerelim' diyecektir. Ve bunun ilk sinyali de geldi zaten. Dindar bir parti olan EVP (Evanjelik Halk Partisi) bir referandum lanse etmeyi düşündüğünü söyledi. İçeriği de, “İsviçre’deki öncükültür (Leitkultur) Hıristiyanlık kültürüdür. Diğer kültürlerin bu çerçevede hareket etmesi gereklidir” şeklinde. Böyle oy alma kaygısıyla Müslüman halkın haklarının ve imkanlarının kısıtlanmasının gündeme getirileceği kaygısındayım.

YÜZDE 51 REDDETSE, DURUM YİNE KAYGI VERİCİ
Referandum sonuçlarını nasıl değerlendireceğimiz de önemli. Yüzde 51 oran ile bu yasağın kabul edilmemesi demek, Müslümanlar açısından kaygı verici bir sonuçtur. Bu demek olur ki, yüzde 49 minare yasağına sıcak bakıyor. Eğer yüzde 65-75 bu yasağa "hayır" derse, diyebiliriz ki bizim için gelecekte kaygı verici bir durum yok. Ama bu red oranı yüzde 50-55 civarında gezecek olursa, bizim için problem. (NTV)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.

Dünya Haberleri