Terk eden eşin eve davet edilmesi ya da mirasçılık belgesi alınması için artık dava açmaya gerek kalmayacak. Kişilerin avukata da ihtiyacı olmayacak. Bu işlemler notere başvurarak da yapılabilecek.Mirasçılık Belgesi Verilmesi ve Terk Eden Eşin Ortak Konuda Davet Edilmesi İşlemlerinin Noterler tarafından yapılmasına ilişkin yönetmelik bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Eşi tarafından terk edilen bir kadın ya da erkeğin, ‘terk edilme’ gerekçesiyle boşanabilmesi için kendisin terk edene ‘eve dön, ortak yaşamımıza devam edelim’ daveti göndermesi gerekiyordu. Bunu da ancak mahkemeler aracılığıyla yapıyor ve bir de avukat tutmak zorunda kalıyordu. Eş bu davete rağmen eve dönmüyorsa, terk edilen eş boşanma davası açabiliyordu.
Yeni yönetmelikle artık mahkemeye başvurmaksızın, notere gitmek yeterli olacak. Noter, terk eden eşe ‘terk ihtarı’ gönderecek. Burada davet edilen konutun adresi ile anahtarının bulunduğu yer de ihtarda belirtilecek. Ayrıca ihtarda iki ay içinde ortak konuta dönmemesi halinde Türk Medeni Kanunu 164. Madde hükmüne göre boşanma davası açılabileceği uyarısı da yer alacak.
MİRASÇILIK BELGESİ DE VERECEK
Yeni yönetmelikle noterler, yine mahkemeye gitmeksizin ‘mirasçılık belgesi’ de verebilecek. Nüfus kayıtlarının yeterli olduğu, yargılamanın gerekmediği veya talep edenin yabancı olmadığı hallerde mirasçılık belgesi verilmesi işlemleri noterlerce de yapılabilecek.
İstanbul Üsküdar 15. Noteri Fettullah Erbaş, her iki düzenlemenin de mahkemelerin iş yükünü azaltacağına dikkat çekti. Erbaş, halen devam etmekte olan davaların yüzde 15-20’sinin mirasçılık belgesiyle ilgili olduğuna dikkat çekerek, yeni düzenlemenin vatandaşa da büyük kolaylık sağlayacağını belirtti.
Noterlerin artık Nüfus Kayıtlarını görebildiklerini, online ortamda, bu belgeleri saniyeler içinde vatandaşa verebileceklerini anlattı. Erbaş, terk eden eşe davet gönderme işleminin 60 ila 65 liraya; tek nüsha mirasçılık belgesi almanın ise 30-35 lira civarında olacağını belirtti.
KİMLERE BELGE VERİLMEYECEK?
Nüfus kayıtlarının mirasçılık belgesi verilmesi konusunda yeterli olmaması, yabancıların talep etmesi ile mirasçılık belgesinin bilirkişi incelemesi yapılmasını, tanık dinlenmesini gerektirmesi ya da talebin yabancılık unsuru taşıması gibi yargılamayı gerektiren durumlarda noterler, belge veremeyecek.
İTİRAZ HAKKI
Bu belge nedeniyle menfaatininin ihlal edildiğini iddia edenler, sulh hukuk mahkemesine itirazda bulunabilecekler. (hürriyet)