Türkiye’den gayrimenkul alan bazı yabancılar maketten satışların kurbanı olurken, Serdar İnan, “Maalesef bazı Türk inşaat firmalarının yurtdışında Esenyurt’taki projeleri Araplara Boğaz’da diye pazarladıklarına şahit olduk” dedi
Kuveyt hükümetinin, Türkiye’nin önümüzdeki hafta düzenleyeceği fuarı, vatandaşlarının mağdur edildiği gerekçesiyle iptal etmesinin ardından ilginç gerçekler ortaya çıkmaya başladı.
İnanlar İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, geçtiğimiz mayıs ayında Kuveyt’te düzenlenen bir fuara katıldıklarını belirterek, “Burada maalesef bazı Türk inşaat firmalarının Esenyurt’taki projeleri Araplara Boğaz’da diye pazarladıklarına şahit olduk” dedi.
Serdar İnan, bu şekilde Kuveytli yatırımcıların yanıltıldığını ve mağdur edildiğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
“Kuveyt’teki fuarda 25 Türk firması vardı. 15 firma ise çok bilinir değildi. Bu fuarda merkezde, denize yakın diye Beylikdüzü’ndeki, Esenyurt’taki konutlar pazarlandı. Bunların olmaması gerek. Bir de çantacıların ortadan kalkması şart” diye konuştu.
Serdar İnan, sorunun sadece Kuveytli yatırımcılarla ilgili olmadığını, Türkiye’den gayrimenkul alan tüm yabancı yatırımcıları ilgilendirdiğini belirterek, yabancı yatırımcıların mağdur edilmesini engellemek ve bunlara yön göstermek için tanıtım ofisinin kurulabileceğini söyledi.
‘Diğerleri de kaçar’
Serdar İnan, Kuveytli yatırımcıların Körfez’de gayrimenkulün ilk ticaretini yapan ülkelerden biri olduğuna işaret ederek, “Kuveytliler gayrimenkul ticareti yapmasını çok iyi bilir, Arapların tüccarı bunlar.
Kuveytlilerin Suudiler ve Dubaililerle de ciddi ortaklıkları var. Bunları kaybedersek diğer yatırımcılar da kaçar” uyarısını yaptı.
Esenyurt hem yerliyi hem yabancıyı vurdu
Kuveytli yatırımcıların mağdur olması ve fuarın iptal edilmesi yerli konutzedeleri de gündeme getirdi. Özellikle Esenyurt’ta yaşananlar, bu sıkıntıların oluşmasına neden oldu. 2009 yılından itibaren bölgedeki firmaların kaçak inşaat yapmaları ve bunları çok düşük fiyatlardan piyasaya sunması krizin boyutunu artırdı.
Hem yerli hem de yabancılar bu konutları satın alırken, yaşanan süreçte bölgedeki imar planlarının iptal edilmesi ve kaçak olan onlarca şantiyeye kilit vurulması süreci tıkadı.
İnşaatlar yarım kalıp, firmalar iflas edince binlerce Türk vatandaşı mağdur olurken, yabancılar da bu mağduriyetten nasibini aldı. Sorun Kuveyt’ten patlak verirken, mütekabiliyet yasasıyla umutlanan inşaat firmalarını endişe sardı.
Tapu sigortası sistemi gelmeli
Mütekabiliyet yasasının değiştiğini ancak sadece yasa değiştirmenin yetmeyeceğini vurgulayan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, yabancının mülkiyet hakkının güvence altına alınması gerektiğini söyledi. Bunun için tapu sigortası sisteminin devreye alınması gerektiğini dile getiren Kiraz, “Tapu sigortası ve escrow ile bu sıkıntı hiç oluşmadan önlenebilir ve daha fazla yabancı Türkiye’den gayrimenkul satın alabilirdi” dedi.
‘Çürük elmalar ayıklanacak’
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, geçmişteki uygulamalardan kaynaklı olarak yurtdışında bazı olumsuzluklar yaşanmış olabileceğini belirterek, “Bundan prestijli Türk firmaları da etkileniyor. Çürük elmayla sağlam elmayı ayıracağız” dedi. Bayraktar, bu kapsamda 4-5 ay önce tüketicilerin korunmasına yönelik bazı çalışmalar başlattıklarını anlatarak, özellikle maketten konut satışına yönelik düzenleme yaptıklarını söyledi. Bakan Bayraktar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak diğer ilgili bakanlıklarla çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
“Çürük elmalar ayıklansın diye bu çalışmaları yapıyoruz. Bu tip sorumsuz davranışlar prestijli firmalara da gölge düşürüyor. Bu prestijin zedelenmesine izin vermeyeceğiz.”
‘Türkiye’nin imajı bozuluyor’
Ağaoğlu Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, en büyük sıkıntının işini bilmeyen firmaların merdiven altı üretim yapmasından kaynaklandığını söyledi. Ali Ağaoğlu, bu tür gelişmelerin imaj kaybına neden olduğunu belirterek, “Daha önce de bu uyarıyı yapmıştık. Birkaç çürük elma tüm pazarı etkiliyor. Bu tür olumsuzluklar Körfez’deki diğer pazarları da etkileyebilir” dedi.
Ağaoğlu, bu firmaların yarattığı mağduriyetten kurumsal firmaların da etkilendiğini vurgulayarak, “Biz milyonlarca dolar harcıyoruz ve yurtdışında ofisler açıyoruz. Orada İstanbul ve Türkiye’yi tanıtıyoruz. Ama herkes aynı hassasiyeti göstermiyor” diye konuştu. Sadece yabancılarda değil, iç pazarda da vatandaşların mağdur edildiğini dile getiren Ağaoğlu, “Biz Ağaoğlu olarak yabancılara kurumsal ve bireysel bazda satışlarımızı sürdürüyoruz. My World Europe projemizden Kuveytlilere 150 konut sattık ve erkenden teslim ettik. Herkes bunu yapmalı” dedi.
Yabancılara rehber hazırladı
GYODER Başkanı Aziz Torun, yabancıya satışta istenmeyen münferit olayların yaşanmış olabileceğini ve bunları önlemek gerektiğini söyledi. Torun, bu kapsamda yabancılar için İngilizce rehber hazırladıklarını söyledi. Rehberi 7 Ekim’de Dubai’de düzenlenecek fuarda dağıtacaklarını dile getiren Torun, “Soru ve cevaplarıyla gayrimenkul alımını ve karşılaşılacak sorunların çözümlerini hazırladık. Yabancılar için önemli bir kaynak olacak” dedi. Aziz Torun, özellikle maketten konut satışının suiistimal edilmemesi için de bazı önlemler alındığını anlatarak, şunları söyledi:
“İnşaat bitirme sigortası devreye girecek. Bitmeyen inşaat olursa sigorta devreye girecek. Sigorta yaptırmak zorunlu olmayacak ama sigortası olan projeler tercih edilecek. Sigorta firmaları gerekli koşulları olanlara sigorta yapacak. Bu da maketten satışı disipline edecek.”
KONUT KREDİLERİ 344 MİLYON TL ARTTI
30 Ağustos-6 Eylül tarihleri arasında mevduat, katılım, kalkınma ve yatırım bankalarının 233 milyar 856 milyon TL olan tüketici kredilerinin, 104 milyar 660 milyon TL’sini konut kredileri oluşturdu. Konut kredileri bir önceki haftaya göre 344 milyon TL artış gösterdi.
Çevreye 60 milyon dolarlık yatırım
Erkanlı Şirketler Grubu’nun bünyesinde yer alan Erksan Çevre Teknolojileri Atık Yönetimi AŞ ve iştirakleri 60 milyon dolarlık çevre yatırımına başladı. İlki Kocaeli Başiskele’de hayata geçen tesislerle birlikte şirket sırasıyla Tekirdağ, Ege ve Akdeniz/İç Anadolu bölgelerinde yatırım yapacak. Erkanlı Grubu, aynı zamanda atık yönetimi konusunda borsaya açılan ilk şirket olmayı hedefliyor.
Erkanlı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, yeni çevre yatırımlarını anlatmak üzere basınla sohbet toplantısı düzenledi. Erksan Çevre Teknolojileri firmasının 2001 yılında sektörde yer alan ilk firmalardan biri olarak çalışmalarına başladığını anlatan Erkanlı, hayata geçirecekleri yatırımlarla birlikte yeni bir dönemin başladığını vurguladı. Erkanlı atık yönetimi konusunda büyük sanayi kuruluşlarından biri olma yolunda ilerlediklerini açıkladı.
Dönüşümün atıklarını toplayacak
Rıza Hüseyin Erkanlı, Türkiye’nin şu anda kentsel dönüşüm seferberliğinde olduğunu da hatırlattı. Sadece İstanbul’da 2 milyon binanın yıkılacağını anlatan Erkanlı, buradan çıkacak hurda, metal, plastik ve tehlikeli atık miktarının önemli oranda olacağına dikkat çekti. Erkanlı “Buradan çıkan atıklar değerlendirilmek suretiyle de ekonomiye önemli bir katma değer sağlanacaktır” dedi.
‘Narlı Tarifler’ kitabı tanıttı
Tepe İnşaat Narlife projesi, kendi alanında markalaşmış bir isim olan Refika Birgül ile bir işbirliğine imza attı. Refika Birgül’ün alanındaki uzmanlığı ile Narlife projesine özel hazırlanan ‘Narlı Tarifler’ kitabı, toplam yirmi dört adet narlı tariften oluşuyor. Refika Birgül tarafından Narlife projesine özel hazırlanan tarifler başlangıçlar, ana yemekler, tatlılar ve içecek başlıkları altında sunuluyor.
Tepe İnşaat Genel Müdürü Atila Kemal Oğuz, yüzde 60’ının satışı tamamlanan projede gelen talep üzerine, C bloğunda yer alan daireleri planlanandan 1 yıl erken teslim ettiklerini söyledi.
Uluslararası fuar alanını Seha Yapı inşa edecek
Konya’nın en fazla konut üreten inşaat şirketi olan Seha Yapı, Konya Ticaret Odası'nın ihalesini yaptığı uluslararası fuar alanının yapım ihalesini kazandı. İşletmesi TÜYAP tarafından yürütülen Konya fuar alanına ilave olarak yapılacak 45 bin metrekarelik yeni proje kapsamında fuar alanı için 4 adet hol yapımı gerçekleştirilecek. Konya’da inşa edilecek proje 33 milyon 146 bin 430 TL + KDV’lik tahmini sözleşme bedeline sahip.
Uluslararası fuar alanı inşaatını 180 gün gibi kısa bir süre içerisinde tamamlayarak hazır hale getirecek olan Seha Yapı ayrıca proje kapsamında çatı ve duvar kaplamaları hariç 3650 ton çelik imalatı gerçekleştirilecek.
185 metrelik gökdelen için rüzgar testi yaptı
Başkent Ankara’nın en yüksek bölgelerinden Oran’da yükselen 185 metrelik OneTower kule konut ve AVM projesinde ev sahibi olanlar, İngiltere’de yapılan rüzgar tüneli testinden geçmiş evlerde oturacak.
Yüksek konutlarda yaşayanların bu ortak sıkıntısı OneTower kule konut ve AVM projesinde sorun olmaktan çıkıyor. 1150 rakımla başkent Ankara’nın en yüksek yerlerinden olan Oran’da yükselen OneTower kule konut projesi, 48 katlı olarak inşa ediliyor. Leeds goldsertifikası adayı OneTower’da test sonucunda ortaya çıkan tabloya karşı alınan önlemler sonucunda insanlar için daha yaşanabilir bir ortam hazırlanması hedeflendi.
Bir buzdolabı kadar enerji tüketiyor
Dünyanın önde gelen asansör firmaları arasında yer alan Kleemann Asansör, her yapıya uygulanabilen hidrolik asansörleri ve enerji tasarrufu sağlayan modelleri ile bu süreçte öne çıkıyor.
Atlas modeli asansörleri, kentsel dönüşüm projelerinde öncelikli olarak tercih ediliyor. Bu asansörler, bazı ufak düzenlemeler ile daha düşük enerji tüketecek hale de getirilebiliyor.
Kentsel dönüşüm dahilinde inşa edilen 5-6 katlı binalarda, özellikle hidrolik asansörlerin avantajları ortaya çıkıyor. Aynı zamanda bu asansörler kuyu dibine ihtiyaç duymadıklarından ve 2,45 m son kat ihtiyacı ile daire sahiplerine metrekare konusunda avantajlar sağlıyor. (Kaynak: Milliyet)