önemli özelliği, gelen kış aylarına hazırlık döneminin yoğun olarak yaşanması.
Özellikle kırsal bölgelerde ev kadınlarının "kışa hazırlık" çalışmaları oldukça hareketli ve koşuşturmaca ile geçer. Sözcü18.com haber merkezinin objektiflerinin Kırkevler mahallesi sosyal konutlarında yakaladığı görüntüler, ev kadınlarının bu uğraşılarını somut olarak ortaya koymakta.
Bölgede ev ekonomisine büyük katkılar sağlayan ev kadınlarının bu uğraşıları arasında hamur kesme öncelikli olarak kendisini göstermekte. Kesilen hamura başta "tutmaç" olmak üzere, iri hamur, erişte ve makarna isimleri verilmekte. Ev kadınlarının hamur kesme işinden sonra turşu ve salça yapımına yönelerek mutfak ihtiyaçlarını tamamlamaya yönelik gayret göstermeleri de bilinen çalışmalar arasında.
ELLERİN ÜRÜNLERİ...
Bunun yanı sıra yine hamur açılarak sac üzerinde pişirilmesi ve kurutularak kış aylarında yenilen "ince ekmek" adıyla bilinen hamur işinin de Kızılırmak başta olmak üzere bazı ilçelerde ev kadınlarının çalışmaları arasında yer alıyor. Bu yöntem Çankırı'nın bazı bölgelerinde "imece" usulüyle tüm ev kadınları tarafından yapılmaktadır. Bunun yanı sıra özellikle Kızılırmak yöresinde ince ekmek çok daha fazla yapılır. Bu yapılan ince ekmekler bir - bir buçuk ay gibi bir sürede tüketilir. Özel tandır odası, ekmek odası, kiler gibi adlandırılan yerlerde muhafaza edilir. (Bu ince ekmekler biraz daha fazlaca gevretilir pişirilirken, özel bez arasında kuruyan ince ekmekler hafifçe nemlendirilerek ilk günkü tazeliğine yumuşaklığına ulaştırılır bu şekilde)
İster "erişte" olsun, ister salça, ister "ince ekmek" isterse "pazlamaç". Tabi ki turşu ve kurutulmuş sebze çeşitleri... Bunların hepsi, Anadolu kadınının nasırlı ve öpülesi elleriyle aile bütçesine, gurbetteki kızına, gelinine ve hatta hatta torunlarına el emeği göz nuru ile birlikte sevgisini, hasletini katarak kış sofralarına taşıdığı doyumsuz damak tadları...
İyi ki varsınız... Ve varlığınızla da yurdum insanına mutluluk katıyorsunuz...