Alkolsüz içki son dönemde Tarım Bakanlığı’na mı yoksa Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’na (TAPDK) mı bağlı olarak ele alınacağı konusunda yaşanan tartışmalarla gündeme geldi. İlgili yasa ya da düzenleme henüz çıkmamış olsa da, TAPDK kendi içerisinde hazırladığı bir taslak ile bu konudaki duruşunu ortaya koydu.
Henüz sektörün görüşüne sunulmamış, yani son halini almamış olan taslağın 23’üncü maddesine göre alkolsüz içkiler satılamayacak. Alkollü İçki Üretimi ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik taslağı ile ‘piyasaya arz edilemeyecek ürünler’ belirlendi.
6 maddelik bu ürünler listesinde ‘kurum tarafından faaliyet veya dağıtım uygunluk izni verilmiş olan firmalar tarafından üretilmiş, ithal edilmiş, ambalaj veya etiketinde alkolsüz ifadesi ile alkollü içki kategori veya alt kategori isminin herhangi birini birlikte içeren ürünler’ de yer aldı. Yani, taslakta alkolsüz içkilerin dolaşımına ve satışına yasak geldi. Türkiye’de alkolsüz biranın yanı sıra alkolsüz şarap ve şampanya da satılıyor. Son dönemde hem Türkiye’de satış hem de Ortadoğu’ya ihracat için alkolsüz içki şirketlerinin Türkiye’yi yakın markaja aldığı biliniyor.
Alkolsüz bira pazarı biradan 5 kat hızlı büyüdü
Dünyada bira pazarı son 5 yılda yüzde 16 büyürken, alkolsüz bira pazarının büyüme hızı ise yüzde 81 olarak gerçekleşti. Batı Avrupa’ya bakıldığında ise aynı dönemde bira satışları yüzde 7 düşerken, alkolsüz bira satışları yüzde 37 arttı. Bira şirketlerinin önümüzdeki yıllarda da alkolsüz bira satışlarının artmasını beklediği ve yatırımlarını buna göre yönlendirdiği biliniyor. Türkiye’de de alkolsüz içki kategorisinde en fazla bira tüketiliyor. Efes Pilsen, 1980’lerin sonunda ve 2000’lerin başında iki kez piyasa sunduğu, ancak beklenen ilgiyi görmeyen alkolsüz bira ürününü yaklaşık 1.5 sene önce yeniden piyasaya sunmuştu.