Ali Ercoşkun 4+4+4'ü açıkladı

Ak Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, TBMM'de kabul edilen yeni yasayı ayrıntılarıyla gündeme taşıdı.

 

Ak Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun 4+4+4 eğitim sisteminin TBMM'de yasalaşması ile ilgili bir açıklama yaptı. Ercoşkun açıklamasında yasanın ayrıntılarını da kamuoyu ile paylaştı.
 
"Uzun bir çalışma maratonu sonucunda kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, yasalaştı.
 
Köşk'ün onayı ve Resmî Gazete'de yayımından sonra yürürlüğe girecek kanuna göre ilköğretim, 4 yıl süreli ve zorunlu ilkokul ile 4 yıl süreli ve zorunlu ortaokuldan oluşacak. 4 yıllık lise de zorunlu olacak.
Zorunlu lise uygulaması 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak, ancak hükümet bunu bir yıl erteleyebilecek. İlkokul ve ortaokulların bağımsız okullar hâlinde kurulması esas olacak. Ancak imkân ve şartlara göre ortaokullar, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilecek.
Mecburî ilköğretim çağı 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsayacak. Bu çağ çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayıp 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek. Böylece okula başlama yaşı bir yıl erkene alınmış olacak. Halen ilköğretim kurumlarının 5, 6, 7 ve 8'inci sınıflarında eğitim görenler eğitimlerini bu kurumlarda tamamlayacak.
 
Düzenlemeyle, Kur'an-ı Kerim ve Peygamberimiz'in hayatı ortaokul ve liselerde seçmeli ders olarak okutulacak. İmam-hatip liselerinin ortaokul kısımları yeniden açılacak. Ortaokullarda lise eğitimini destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçmeli dersler oluşturulacak. Bu okullarda okutulacak diğer seçmeli dersler ile imam-hatip ortaokulları ve diğer ortaokullar için oluşturulacak program seçenekleri Milli Eğitim Bakanlığı'nca belirlenecek.
 
YÖK'ün idari bir kararla kaldırdığı katsayı uygulaması yasadan da çıkarılırken, üniversiteye yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarıları da dikkate alınacak. Ortaöğretim bitirme başarı notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecek. Ortaöğretim başarı puanının yüzde 12'si, yerleştirme puanı hesaplanırken, bu, merkezi sınavdan alınan puana eklenecek.
Yasadan son anda, alanında bir yüksekokul ve fakülteye gidecek meslek ve öğretmen liselerine verilen ek puan uygulaması kaldırıldı. Ancak halen meslek lisesinde okuyan öğrencilerin ek puan uygulaması devam edecek, meslek ve öğretmen lisesine yeni başlayacak öğrencilere ise alanında üniversiteye gitse de artık ek puan verilmeyecek.
 
Sonuç olarak;
 
Bu  yasa sadece Milli Eğitim'i ilgilendiren bir yasa değildir, bu yasa Türkiye'de Milli Egemenliğin sahibinin kimin olduğunu bir kez daha teyit etmiş bir yasadır. Çıkardığımız yasa, Türkiye'de demokrasinin ne kadar ileriye ulaştığının ispatı olan bir yasadır. Çıkan bu yasayla egemenliğin millet ait olduğu bir kez daha kayıt altına alınmıştır. AK Parti'yi kurarken sıkça tekrarladığımız 'yeter, sözde, kararda milletindir' söylemimiz bu yasayla bir kez daha anlam kazanmıştır. Bizler sadece bir yasa çıkartmadık, baskıyla, dayatmayla getirilen bir yasayı kendi vicdanımıza ve en önemlisi milletimizin sesine kulak vererek düzelttik. Bu yasada zorlama yoktur, yasaklama yoktur, dayatma hiç yoktur. Bilakis bu yasa özgürlüklerin önünü bir daha kapanmamak üzere açan bir yasadır.
 
Faşist bir baskıyla gelen düzenleme işte bugün demokratik bir yolla düzeltilmiştir. Bizler tarihimize kara bir leke olarak kazanmış 28 Şubat'ın son izini, 28 Şubat'tan 15 yıl sonra geri dönmemek üzere tarihin tozlu raflarına Allah'ın izniyle kaldırmış oluyoruz.
 
Böylesine tarihi bir göreve katkı sağlama gücü verdiği için Cenabı Hakka şükrediyorum."
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.

Türkiye Gündemi Haberleri