AKP’li eski bakan Faruk Çelik’in oğlu Enes Çelik’in üzerine kayıtlı Bursa Uludağ eteklerinde kaçak inşa ettirdiği iddia edilen dağ evinin de bulunduğu Alaçam Mahallesi sınırlarını kapsayan bölge, bakanlık oluru ile ‘Doğal Sit Alanı’ndan, ‘Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edilmiş, yeni karar ile Çelik ailesinin yıkım kararı olan kaçak binasına ruhsat yolu açılmıştı.
"BİLGİMİZ DIŞINDA, BİNAYI RUHSATSIZ HALE GETİRME GAYRETLERİ OLMUŞ"
Düzenlediği basın toplantısında, kamuoyunda ‘kaçak’ tartışmaları ile gündeme gelen Alaçam Mahallesi sınırlarındaki dağ evi hakkında açıklama yapan Faruk Çelik, şu ifadeleri kullandı:
"Görseniz utanırsınız. Bir mutfakla, 12 metre kare odadan ibaret 69 metre kare bir evden bahsediyoruz. Ahşap ve üzerinde bir gram beton yok. Ve bu, SÖZCÜ gazetesinde, Halk TV’de, yalı, villa, bilmem ne gibi ifade edildi. Gidin görün kardeşim. Bakın bu bina 2017 yılında yapılmış, belediye emlâk beyannamesi düzenlemiş bina ruhsatlı.
Bu evi siz ‘2017’de yaptınız’ demişsiniz zaten. Yapı ruhsatım var. Bizden habersiz, bilgimiz dışında, binayı ruhsatsız hale getirme gayretleri olmuş. Bina ruhsatsız hale gelmiş."
"BAĞ EVİ RUHSATI ALDIM"
Bölgenin ‘Sürdürülebilir alan’ olduktan sonra Tarım Bakanlığı’nın 5 dönümün üzerindeki yerlere bağ evi ruhsatı verdiğini dile getiren Çelik, "Ben de Tarım Bakanlığı izniyle bağ evi ruhsatı aldım. Şimdi çok teşekkür ediyorum. Orada hiç oturmaya niyeti olmayan adam, 75-75, 150 metrekare bağ evi, 70 metre karede depo sahibi oldu. Sayenizde ev sahibi olduk şimdi. Resmi olarak herkese açık mı bu, bağ evi yapmak, evet 5 dönümün üzerinde yeriniz varsa açık” şeklinde konuştu.
"YIKIM KARARI HALEN GEÇERLİ"
SÖZCÜ'den Halil Ataş'a Kestel Belediye Başkanı AKP’li Önder Tanır ise "Bakan Bey, bildiğim kadarıyla bugün konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Bizden verilmiş bir ruhsat yok. Sitin derecesinin düşürülmesi bu işin kolaylaştırıcı etkenlerinden bitanesi oldu. Sayın bakanımız da inşaat ruhsatını almış. Bize herhangi bir müracaat yok henüz. Encümenin aldığı yıkım kararı halen geçerli. Ama ‘ben ruhsatımı aldım. Hukuksal olarak ortadan kalksın’ dediği zaman da gereğini yapmak durumunda kalırız" açıklamasında bulundu.
‘DOĞAL SİT’TEN SÜRDÜRÜLEBİLİR SİT ALANINA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı oluru ile alınan kararda şöyle denildi:
"Bursa İli, Kestel İlçesi, Alaçam Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Bursa-Yalova Grup 6; 6-47-1, 6-47_2, 6-47_3 ve 6-47_4 alt grupları Doğal Sit Alanı aşağıdaki haritada gösterildiği şekliyle Bakanlık Makamının 09.02.2022 tarihli ve 2915575 sayılı Olur'u ile "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ve "Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescil edilmiştir.
27 Ekim 2017 tarihli ve 30223 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in 2. maddesinin (j) bendinde yer alan “Anıt ağaçlar hariç, tabiat varlıklarının ve doğal sit alanlarının tescil kararları Resmi Gazete'de yayımlanır ve Bakanlığın internet sayfasında bir ay süre ile duyurulur.” hükmü gereği ekteki haritada belirtilen doğal sit alanının tescili tebliğ olunur."
YAPI KAYIT BELGESİ İPTAL EDİLDİ
AKP’li eski bakan Faruk Çelik’in oğlu Enes Çelik’in üzerine kayıtlı Bursa Uludağ eteklerinde bulunan Alaçam Köyü’ndeki dağ evinin 31 Aralık 2017’den sonra inşa edilmiş olmasına rağmen 2018 yılında yapı kayıt belgesi alındığı, CİMER’e yapılan şikayetle ortaya çıkmıştı.
Söz konusu şikayeti değerlendirmeye alan Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, dağ evinin 31 Aralık 2017 tarihinden sonra yapıldığını tespit ederek, yapı kayıt belgesini iptal etmişti.
ENCÜMEN TOPLANTISINDA YIKIM KARARI ÇIKTI
Kestel Belediyesi Fen ve İmar İşleri Müdürlüğü ekiplerinin Uludağ eteklerinde bulunan Alaçam köyündeki dağ evinin kaçak olduğunun tespitinin ardından 2021 yılında yapılan encümen toplantısında yıkım kararı çıkmıştı.