Adana'da gösteri uçağı düştü - İZLE

Adana Havacılık Festival'inde gösteri uçağı düştü. Türkiye'nin en iyi akrobasi pilotu Murat Öztürk hayatını kaybetti.

Ünlü Pilot Murat Öztürk, bugün Adana'da gösteri uçuşu sırasında düşen uçakta yaşamını yitirdi. Havadan çektiği fotoğraf ve görüntüleri Doğan Haber Ajansı ile paylaşan ve bu alandaki başarısı nedeniyle 'gökyüzü fotoğrafçısı' diye de anılan Murat Öztürk'ün kaybı, büyük üzüntü yarattı.Bu yıl ikincisi yapılan ve dün başlayan Adana Uluslararası Havacılık Festivali'ne katılan Murat Öztürk, bugün 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın kutlandığı meydanın üzerinde nefes kesen akrobasi gösterisi yaptı. Murat Öztürk, bu son gösterisi için, festivalin yapıldığı Yüreğir İlçesi'ne bağlı Suluca Beldesi yakınlarındaki Kelaynak Havacılık Kulübü pistinden havalandı. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın kutlandığı merkez Seyhan İlçesi'ndeki Uğur Mumcu Meydanı semalarında gösterisini başarıyla tamamlayan Murat Öztürk, yeniden Kelaynak Meydanı'na geldi ve burada da gösteri uçuşu yapmaya başladı.

Uçuş sırasında dalışa geçen Öztürk, lövyeyi çekmesine rağmen 'pitts' tipi akrobasi uçağını dalıştan çıkartamadı. Çöküşle birlikte yere vuran uçak, yerden birkaç metre havalandı ve alev aldı. Uçak ardından yere vurdu.
 
Suluca ve Abdioğlu köyleri arasındaki portakal bahçesine düşen uçakta, evli ve bir çocuk babası 60 yaşındaki Murat Öztürk vefat etti. Kaza sonrası olay yerine ulaşanlar ünlü pilot Murat Öztürk'ün cansız bedeniyle karşılaştı.
 
Festivalin organizasyon Komitesi yetkililerinden Fırat Çeliköz, Murat Öztürk'ün gösteri için havalandığını, bunu tamamladıktan sonra uçağının havada alev aldığını, piste 500 metre kala portakal bahçeleri arasındaki patikaya düştüğünü söyledi. Çeliköz, "Olaydan büyük üzüntü duyduk" dedi.
 
video
 
HABERCİLİĞİ HİÇ BIRAKMADI
TRT'nin Ankara ve İstanbul haber merkezlerinde kameramanlık yaptıktan sonra uçuş okulu açıp pilot yetiştiren Murat Öztürk, gazetecilik tutkusuyla haberciliği hiç bırakmadı. Birçok büyük olayda gökyüzünden çektiği fotoğraflarla haberciliğe damgasını vurdu.
 
Murat Öztürk daha önce de kazalar geçirmiş, en son geçen yıl Temmuz ayında Hezarfen Havaalanı'na inişe geçtiği sırada uçağı pistte takla almıştı
 
TRT KAMERAMANLIĞINDAN PİLOTLUĞA
Murat Öztürk, 1953 doğumluydu. Uzun yıllar TRT'de haber kameramanı olarak çalışan Öztürk'ün hayatı 1985'te Samandıra Meydanı'na haber yapmaya gitmesi ile değişti. Burada ultralight adı verilen hafif sınıftaki hava araçlarını haber yapan Murat Öztürk, ardından bu araçlarla uçmaya başladı. Ultralight pilot ve öğretmen pilot lisanslarını aldı.
 
HEZARFEN TÜRKİYE'DE BİR İLK OLDU
Uçuş yapmak üzere bir bölge arayan Murat Öztürk, Ahmet Tezman ile birlikte Büyükçekmece yanındaki tarlayı satın aldı. Buraya yapılan toprak pist ile küçük bir sportif hava meydanı oluşturuldu.
 
Kameramanlığı bir süre sonra bırakan Murat Öztürk, Kar Gıda Şirketler Grubu'nun ortaklarından Faruk Berksan'la birlikte Hezarfen'i asfalt pisti ve hangarları ile genel havacılığa emniyetle hizmet verecek hale getirdi. Ardından Top Air Şirketi'ni kurdu. Türkiye'nin ilk özel pilotaj okullarından biri olan Top Air, bugüne kadar hem profesyonel hem de amatör yüzlerce pilot yetiştirdi.
 
AKROBASİYE MERAK SARDI
Geçtiğimiz yıllarda Top Air'i devralan Murat Öztürk, son 3 yıldır akrobasi ile ilgileniyordu. Geçen yıl sahip olduğu Pitts uçağı ile Hezarfen'de kaza geçirmiş ancak iyileştikten sonra yeniden uçmaya başlamıştı.
 
Öztürk yaklaşık 3 aydır yeni aldığı TC-AYT tipi S-2B Pitts tipi iki kişilik uçakla gösterilerini yapıyordu. Bu yıl bir enerji içeceği şirketi ile sponsorluk anlaşması yapan Öztürk, ilk gösterisini Kız Kulesi'nde geçtiğimiz ay yapmış ardından da 12 Mayıs'ta Hezarfen'de Türk Yıldızları ve Solo Türk ile uçmuştu...
 
KIZI DA ÖĞRETMEN PİLOT
İçinde öğretme duygusunun bu kadar yüksek olduğu Murat Öztürk kadar öğretmen pilot çok azdı. Bu güne kadar yüzlerce çeşit uçakla 10 bin saatte yakın uçan Murat Öztürk, gazeteciliği hiç bırakmadı. Türkiye'nin ilk gökyüzü muhabiri oldu. Havadan çektiği fotoğraflarla ödül aldı. Türk basınında ilk kez çift sayfada 16 sütün hava fotoğrafı basılan gazeteciydi.
 
Murat Öztürk'ün kızı Pelin Öztürk de iki yıl önce pilot olmuştu. Pelin, Top Air'de babası ile öğretmen pilot olarak görev yapıyordu.
 
SON UÇUŞUNA İSTANBUL'DAN BAŞLAMIŞTI
Murat Öztürk, geçtiğimiz çarşamba günü TC-AYT tescilli uçakla İstanbul Hezarfen Havaalanı'ndan kalkmıştı. Eskişehir İnönü'de yakıt ikmali yaptı. Ankara Esenboğa'ya indi. Burada Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne uğradı. Ardından Kapadokya/Nevşehir'e uğrayarak geçtiğimiz perşembe günü Adana'ya ulaştı.
 
GÖSTERİLERE KATILDI
Antrenman uçuşu yaptıktan sonra dün ve bugün Adana'da gösteri uçuşu yaptı. Sondan bir önceki uçuşu 19 Mayıs'taydı. Özel izin verilen Murat Öztürk, İstasyon Meydanı üzerinde uçarak Adanalıların 19 Mayıs Bayramını kutladı. Ardından Kelaynak Meydanı'ndaki gösteriye katıldı.
 
Ancak gösteri uçuşu sırasında dalıştan çıkamayarak uçağı ile yere vurdu. Yerden yukarı fırlayan uçak ardından alev alarak yandı ve tekrar toprağa çarptı. Murat Öztürk, olay yerinde hayatını kaybetti.
 
CENAZE ADLİ TIP KURUMU'NA KALDIRILDI
Murat Öztürk'ün saat 13.49'da uçağının düşmesinin hemen ardından itfaiye ile kurtarma ve sağlık ekipleri enkaz bölgesine sevk edildi. Ekipler ulaştığında uçağın ve pilotunun yandığını görünce görevliler tam bir şoka girdi. Acı haber kısa sürede havacılık çevrelerini yasa boğdu.
 
Havacılık Federasyonu yetkilileri, ön incelemeden sonra cenazenin Adli Tıp'a kaldırıldığını ve daha sonra İstanbul'a gönderileceğini söyledi.
 
VALİ COŞ: DAHA BÜYÜK FACİA OLABİLİRDİ
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, akrobasi uçağının gösteri yaptığı sırada, son yaptığı manevranın ardından düştüğünü ve efsane pilot Murat Öztürk'ün yanarak yaşamını yitirdiğini söyledi. Olaya üzüldüklerini, ancak çok büyük bir tehlike atlatıldığını belirten Vali Coş, "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı çerçevesinde Uğur Mumcu Meydanı'ndaki kutlama sırasında, programa dahil olmamasına rağmen, akrobasi uçağı gösteri yaptı. Güvenlik kuralları gereği, bu tür gösterilerin insanların üzerinde ve yaşam alanlarının bulunduğu yerlerde yapılmaması gerekiyor. Olayı çok yönlü olarak araştırıyoruz. Resmi programımızda da böyle bir etkinlik yer almıyor. Valiliğimiz programını hazırlayanlara, 'Bu gösterinin yapılmasına kim izin verdi' diye sorduğumda, kimsenin haberi olmadığını öğrendim. Uçak kutlamalar sırasında düşse daha büyük bir faciaya neden olabilirdi" dedi.
 
Büyük bir tehlike atlatıldığı düşüncesi içinde olduğunu vurgulayan Vali Coş, şöyle devam etti:
 
"Akrobatik gösteriler insanların üzerinde yapılmaması gerekiyor. Meskun mahalle düşse nasıl olacaktı? İnsanların hayatını bu şekilde kim tehlikeye attı? Bu uçuşa, kim, nasıl izin verdi? Bu riskli duruma izin verenin kim yada kimler olduğu araştırılıyor. Ancak, kutlama programında kendini doktor olarak tanıtan bir kişi, akrobasi gösterilerinin, korsan olarak faaliyet gösteren pistin bulunduğu, Kelaynak Havacılık Kulübü'nde devam edeceğini, gitmek isteyenler için Büyükşehir Belediyesi'nin 4 otobüs tahsis ettiğini anons etti."
 
Gösteri uçağının düştüğü Kelaynak Havacılık Kulübü'ne ait pistin Ulaştırma Bakanlığı'ndan ruhsat alamadığı ve kaçak olduğu görüşünü savunan Vali Coş, "Bildiğim kadarıyla, Büyükşehir Belediyesi'nin bu pistin yapımı sırasında katkıları olmuş ve bununla ilgili soruşturma başlatılmıştı. Bu işler çocuk oyuncağı değil. Belirli güvenlik önlemleri ve izinler alınmadan bu tür gösteriler yapılamaz. Akrobasi gösterisi, bir şekilde kutlamaların içine monte edilmiş. Kimse 'Ben izin verdim' demiyor. Çok büyük bir tehlike atlattığımızı düşünüyorum. Bu tür olaylarda en kötüsünü düşünmek lazım. Yaşamını yitiren pilotumuza Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağılığı diliyorum" diye konuştu.
 
ALDIRMAZ: RESMİ PROGRAMDAYDI
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, festivalin valilikçe düzenlenen 19 Mayıs Bayramı resmi programı çerçevesinde yapıldığını, kazadan büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Başkan vekili Aldırmaz, uçuşlardan Valiliğin bilgisi olmadığı konusunda ise şöyle dedi:
 
"Valiliğin resmi programının 19. maddesinde bu festival yer alıyor. Tamamen Havacılık Federasyonu tarafından organize ediliyor. Milli Bayramların kutlama programı tamamen Valilik yetkisinde hazırlanıp uygulanıyor. Bizim burada bir yetkimiz yok."
 
AKKAYA: ACIMIZ BÜYÜK
Adana Havacılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Güner Akkaya, Havacılık Federasyonu'nun organizasyonundaki gösteride saat 13.49'da olayın meydana geldiğini belirterek, "Talihsiz bir kaza yaşadık. Acımız büyük" dedi. Kazanın detayları ile ilgili net bilgilere henüz sahip olmadıklarını da ifade eden Akkaya, incelemelerin ardından kazanın nedenlerinin ortaya çıkacağını ifade etti.
 
Festival kapsamında Adana'da bulunan bazı pilotlar da bu uçuşların 'Rotalı' olduğunu, Adana Havalimanı (Şakirpaşa) kulesinden izin alınarak gerçekleştiğini belirtti.
 
NEDEN ADANA SEÇİLDİ?
 
Türkiye Hava Sporları Federasyonu'nun internet sitesinde 2'inci Uluslararası Hava Oyunları Festivali için Adana'nın neden tercih edildiği şöyle belirtildi:
 
"Adana, Uluslararasi Hava Oyunları Festivaline ikinci kez ev sahipliği yapıyor. Adana, Akdeniz ikliminin meteorolojik avantajları ve coğrafi konumu itibari ile yılın 12 ayı havacılık faaliyetleri, uçuş organizasyonları ve uçuş eğitimleri için ideal bir yapıya sahiptir. Uzun yıllar havadan zirai ilaçlamanın merkezi durumunda olan Adana, sportif havacılığa verdiği önem ve destek ile de Türkiye'nin sivil havacılık alanında en gelişmiş bölgesidir.
 
Türkiye'de 1'ncisi organize edilen Uluslararası Hava Oyunları Festivali için gerekli tüm altyapı ve tesislere sahip olan Adana, bu konuda yerel yönetimlerden de oldukça destek görmektedir."
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.

Yaşam Haberleri