Adana’da 15 Şubat’ta ilginç bir arama olayı yaşandı. Adana Emniyet Müdürlüğü, kendilerine gelen ‘isimsiz’ bir telefon üzerine, savcılığa bir yazı yazarak Türkmenbaşı Bulvarı’nda bulunan bir evde arama ve el koyma için izin istedi. Talebine gerekçe olarak da Adana Valisi Hüseyin Avni Coş aleyhinde millitvekillerine ‘gönderilen mektuplara’ el konulması gösterildi.
EVDE BİR ŞEY BULUNAMADI
Savcılığa yazılan yazıda şu ifadeler kullanıldı: “İsmini vermek istemeyen bir erkek şahsın yapmış olduğu telefon ihbarında ... adresinde ikamet eden Bülent Talaş isimli şahsın, Adana Valisi’ne yapmış oldukları iftira mektuplarını, tüm milletvekillerine gönderdiği bahse konu mektupların ikametinde bulundurduğunu ve bu mektupları şahsın imha edeceğini bildirerek telefonu kapatmıştır.”
Emniyet, savvcılıktan arama, el koyma izni istediği bu talep; mahkeme kararı olmadan, Nöbetçi Savcı Mehmet Çömük’ün talep dilekçesinin üzerine yazdığı not ve paraf ile işleme kondu. Gece saat 03:10’da Bülent Talaş’ın evini polisler bastı. Eşi ve üç çocuğu ile yaşayan Talaş’ın evi didik diki arandı, herhangi bir mektup ya da belgeye ulaşılamadı.
Adana’da gazetecilik yapan Taner Talaş, kendisine baskı yapılmak için abisinin evinin arandığını iddia etti:
“Amaç bana baskı kurmak. Çünkü daha önce İl Özel İdaresi’nde yapılan ihalelerle ilgili haber yaptım. Son olarak da Suriyeli sığınmacılara yapılan yardımlarla ilgili ‘doğrudan alım’ ihaleleriyle ilgili haber yayınlayacaktım. Engellemek için baskın yapıldı. Bu ülkede mektup yazmak ve göndermek yasak mı? Mektuplarla ilgimiz de yok.”
BÜYÜK HUKUK İHLALİ
Avukat Turgut Kazan: “Savcıların böyle bir karar alma hakkı var ancak toplumsal felaketin önüne geçilmesi gibi durumlarda bu hak onlara aittir. Örneğin bir bomba patlayacaktır, o zaman bu karar alınır. Zaten bu kararı alırken de gerekçesini yazar. Yoksa her gelen telefon ihbarında insanların evlerini basmak gerekir. O zaman sorarlar ‘Hani nerede konut dokunulmazlığı’ diye. Kelimelere sığmayacak kadar büyük bir hukuk ihlalilidir.”
Avukat Kayıhan İçel: “Acil durumlar için CMYK’nın 127. maddesi uygulanır. Burada en önemli konu ‘gecikilmesinde sakınca olan hal nedir?’ sorusu. Adana’da yaşanan olayda savcı tarafından kendisine verilen hukuk hak uygulanmış. Ancak burada ‘sakıncalı’ durum oluşmuş mu omluşmamış mı, o tartışılır.”
VALİ COŞ'LA İLGİLİ İDDİALAR
Valiyle ilgili mektuplarda Coş’un Kırıkkale Valisi iken cinsel tacizde bulunduğu bir doktora Adana’da iş bulduğu, yasa dışı dinleme ve ihale yolsuzluğu yaptığı iddiaları yer aldı. (Kaynak: gazetevatan.com)