Türkiye tarihinin en büyük yolsuzluk dosyaları olarak bilinen 17 ve 25 Aralık soruşturmalarının kapatılmasının ardından, her iki dosyanın savcısı ve şüphelilerin mal varlıklarına tedbir konulması kararlarına imza atan hakim Süleyman Karaçöl hakkında flaş bir gelişme yaşandı. HSYK’nın, 17 Aralık Savcısı Celal Kara ve 25 Aralık Savcısı Muammer Akkaş ve hakim Süleyman Karaçöl hakkında yargılama izni vermesinin ardından, 3 isim hakkındaki dosyayı iddianame hazırlanması için Bakırköy Başsavcılığına gönderdi.
Hakim ve Savcılar Kanunu’na göre, 3 isim hakkındaki iddianamelerin 5 gün içerisinde hazırlanarak, son soruştura izni için Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermesi gerekiyor. Dosyanın 1 Nisan tarihinde gönderildiği dikkate alındığında, iddianamelerin hazırlanması için sürenin dolduğu anlaşılıyor. Ağır Ceza Mahkemesi, son soruşturma izni verirse, 3 isim de 1. Sınıf hakim ve savcı olmaları nedeniyle Yargıtay’da yargılanacak.
SEN MİSİN BİLAL'İN ŞİRKETİNE TEDBİR KOYDURAN!
HSYK 2. Dairesi, 17-25 Aralık soruşturmalarını yürüten savcılar Celal Kara ve Muammer Akkaş ile 25 Aralık şüphelilerinin mal varlıklarına tedbir kararı koyan hakim Süleyman Karaçöl hakkında hem açığa alma kararı hem de yargılama izni vermişti. Dairenin kararında, Karaçöl’ün, açığa alınmasına neden olan tedbir kararına gerekçe olarak, Etiler Polis Okulu ihalesini usulsüz biçimde almaya çalıştığı iddia edilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın gizli ortağı olduğu iddia edilen Bosphorus 360 ile Kalyon Gruba ait Zirve Holding A.Ş’nin mal varlıklarına tedbir konulması gösterilmişti.
DOSYA BAŞSAVCILIĞA GÖNDERİLDİ
25 Aralık Savcısı Muammer Akkaş ise “görevi kötüye kullanmak, yasaya aykırı dinleme yapmak, soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek ve izinsiz bildiri dağıtmak”, 17 Aralık savcısı Celal Kara da “şüphelilerin mal varlıklarına tedbir koydurmak ve tanıklıktan çekilebilecek kişiler hakkındaki dinleme kayıtlarını imha etmemekten” sorumlu tutulmuştu. HSYK’nın bu kararına, 2 üyenin muhalefet şerhlerini yazmasının ardından, dosyanın 1 Nisan tarihinde, suç işlendiği iddia edilen yere en yakın ağır ceza mahkemesinin bulunduğu Bakırköy Başsavcılığına gönderildiği öğrenildi.
YARGITAY'DA YARGILANACAKLAR
Hakim ve Savcılar Kanununa göre, haklarında yargılama izni verilen hakim ve savcılarla ilgili iddianamenin 5 gün içerisinde hazırlanması gerekiyor. Dosyanın Başsavcılığı gönderildiği tarih dikkate alındığında süre de dolmuş görünüyor. İddianame hazırlama görevi ise Başsavcıya ait. Buna göre, Bakırköy Başsavcısı Selami Hatipoğlu, savcılar Kara ve Akkaş ile hakim Karaçöl hakkında ayrı ayrı iddianame hazırlayarak, Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine gönderip, son soruşturma izni isteyecek. İddianamelere bakacak olan mahkeme de son soruşturma izni verirse, 3 ismin yargılaması 1. Sınıf hakim ve savcı olmaları nedeniyle Yargıtay’da yapılacak. Yargıtay’a gidecek olan iddianamelerin, birbirleriyle bağlantılı görülmesi durumunda birleştirilmesi de gündeme gelebilecek.