Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, İkinci Başkan Çevik Bir, eski YÖK Başkanı Halil Kemal Gürüz, MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıç, emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da arasında bulunduğu 21 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Mahkeme, indirime giderek cezayı müebbet hapis cezasına çevirdi. Adli kontrol şartıyla hepsi serbest bırakıldı. Sanıkların yaşları gerekçe gösterilerek yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol uygulanarak tutuklama yapılmayacağının altı çizildi.
İŞTE MÜEBBET ALAN İSİMLER
İsmail Hakkı Karadayı, Çevik Bir, Çetin Doğan, Kemal Gürüz, İlhan Kılıç, Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Dizdar, Çetin Saner, Erdoğan Öznal, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılıç, Hayri Bülent Alpkaya, Hikmet Köksal, İdris Koralp, Kenan Deniz, Muhittin Erdal Şenel, Vural Avar ve Yıldırım Türkeri müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Ersin Yılmaz, Kamuran Orhan, Şevket Turhan hakkında her ne kadar dava açılmış ise de yapılan yargılama sonucunda zamanaşımı dolduğuna dikkat çekildi.
Doğan Temel, Engin Alan, Metin Yavuz Yalçın, Ümit Şahintürk ve Ertuğrul Gazi Özkürkçü’nün aralarında olduğu toplam 68 hakkında beraat kararı verildi.
Dava sürecinde hayatını kaybeden Fatih Eryiğit, Tevfik Özkılıç’ın ararlında olduğu 4 sanık hakkında dava düşürüldü.
103 sanıkla başlayan, 4'ünün bu süreçte hayatını kaybettiği davada mütalaasını Aralık ayında açıklayan Savcı, dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, 2. Başkan Çevik Bir, Harekat Başkanı Çetin Doğan başta olmak üzere 60 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, 39 sanık hakkında ise “delil yetersizliğinden” beraat istemişti. Geçen haftaki duruşmalarda sanıklar, savcı mütalaasına karşı savunmalarını yapmıştı.
SORUŞTURMAYI KOZMİK ODAYA GİREN SAVCI YÜRÜTTÜ
FETÖ/PDY’den tutuklu eski savcı Mustafa Bilgili tarafından açılan ve 5 yıl süren davanın soruşturması, FETÖ’den soruşturulan Tamer Tatar’ın savcılığa verdiği belgeler üzerine başlamıştı. Kozmik Oda’ya da giren FETÖ tutuklusu savcı Mustafa Bilgili’nin yürüttüğü soruşturmada, dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri olan FETÖ’cü Muharrem Köse üzerinden gönderilen belgelerle iddianamesi hazırlanmıştı. Duruşma aşamasında sanıklar, dosyadaki belgelerde tahrifat yapıldığını öne sürmüş, bilirkişiler de 5 Nolu CD’deki belgelerin delil niteliği olmadığını belirtmişti. 15 Temmuz’daki darbe girişiminden sonra hem savcı Bilgili, hem de Adli Müşavir Köse FETÖ üyeliğinden tutuklandı. Duruşmalar boyunca tüm sanıklar, delillerin sahte olduğunu ve davanın tamamen FETÖ kumpası sonucu açıldığını, FETÖ’cü savcı ile Adli Müşavir arasındaki irtibatın belirlenmesi gerektiğini söylese de mahkeme bu talepleri dikkate almadı. Hapis cezası istenmesi de tartışma konusu oldu.
İSMAİL HAKKI KARADAYI'DAN AÇIKLAMA
Avukatı Erol Aras aracılığıyla Odatv’ye açıklama yapan Dönemin Genelkurmay Başkanı ve davanın 1 numaralı sanığı İsmail Hakkı Karadayı ise dikkat çeken açıklamalar yaptı. Karadayı, şunları söyledi:
“Moralim iyi. Olay tamamen akla mantığa aykırı ve hukuk dışıdır. Mahkeme kendi itibarını düşürmüştür. Doğrudan siyasi bir dava olduğu meydandadır. Temelinin de kumpas davalarına dayandığı bütün Türkiye’nin bilgisindedir. Birkaç gün geçsin gerekçeli karar çıksın gerekli açıklamayı yapacağım.”