Otoyolda meçhul TIR'lar
Adana-Gaziantep Otoyolu’nun Ceyhan Gişeleri yakınında 3 TIR jandarma tarafından durdurularak içinde kaçak silahlar olduğu ihbarı üzerine arandı.
İlerleyen saatlerde durdurulan TIR sayısı 7'ye yükseldi. Ancak sonradan durdurulan dört TIR'da arama yapılmadığı öne sürüldü. Görüntü almak isteyen gazeteciler gözaltına alındı. TIR'ların aranmasına MİT'in izin vermediği iddia edildi.
Jandarma ekipleri silah ve mühimmat taşıdığı ihbar edilen 3 TIR'ı bugün öğle saatlerinde Tarsus- Adana- Gaziantep (TAG) otoyolunun Ceyhan Gişeleri'nde durdurdu. Jandarma ekiplerinin, Adana-Gaziantep otoyolu Sirkeli gişelerinde durdurduğu 3 TIR'da yaptığı arama ve ön inceleme tamamlandı. Çok sayıda jandarmanın katıldığı aramada 3 TIR'ın yüküyle ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.
Eğitimli köpeklerin de kullanıldığı aramanın ardından TIR'lardan ikisi Adana merkeze doğru yola çıkarıldı. Güvenlik önlemi altında ilerleyen 2 TIR'ın bulunduğu konvoy kent merkezine 20 kilometre kala yol kenarında durdu. Etrafında askerlerin olduğu TIR'ların park ettiği bölgede geniş güvenlik önlemleri alındığı gözlendi.
JAMMER KULLANILDI
Tarsus- Adana- Gaziantep otoyolundan Ceyhan İlçesi’ne girerken, Sirkeli Gişeleri önünde durdurulan 3 TIR’da arama yapılmadan önce, bir dizi güvenlik önlemine başvuruldu. Jammerler ile sinyal kesme uygulaması yapıldı, patlama ihtimaline karşı önlem alındı.
ŞOFÖRLERE KELEPÇE
Brandaları açılan TIR’ların ilk incelemesinin ardından 3 şoför, kelepçelenerek gözaltına alındı. TIR’lar detaylı aramadan geçirilmek üzere otoyol gişelerinden daha güvenli bölgeye götürüldü.
DÖRT TIR DAHA DURDURULDU
İlerleyen saatlerde dört TIR daha otoyolda durduruldu.
Ceyhan gişeleri yakınında 3 TIR’a el konulmasından yaklaşık 2 saat sonra bu kez Tarsus- Adana- Gaziantep otoyolunu Adana Havaalanı’na bağlayan Öğretmenler Bulvarı’nda bir TIR daha durduruldu.
Bölgede silah yüklü olarak başka TIR’ların da geçiş yapacağı ihbarı üzerine dört TIR'ın daha durdurulduğu iddia edildi.
GAZETECİLERE GÖZALTI
Bu arada Yakapınar Mevkii’ndeki güvenli bir bölgede bekletilen TIR’ları görüntüleyen basın mensupları engellendi. Polis, TIR’ların bulunduğu bölgenin 5 kilometrelik çevresini kordon altına alırken, bu çember içinde kalan DHA, AA ve Başkent TV muhabirlerini gözaltına alındı. Gazetecilerin çektiği fotoğraf ve görüntü kayıtlarının bulunduğu hafıza kartlarını alan polis, daha sonra muhabirleri serbest bıraktı, ancak hafıza kartlarını iade etmedi.
Gazeteciler, 3 TIR’a el konulmasından yaklaşık 2 saat sonra Öğretmenler Bulvarı’nda durdurularak aranan TIR’ın görüntülerini çekerken güvenlik güçleri bir süre engelledi, daha sonra amirleri ile görüşerek bu engellemeyi kaldırdı.
Adana’nın iki ayrı noktasında gazetecilerin çalışmaları ile ilgili güvenlik güçlerinin farklı uygulamalarda bulunulması dikkat çekti.
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, olup bitenlere anlam vermekte zorlandığını, halkın haber alma hakkının çiğnendiğini, yetkililerden de hiçbir açıklama yapılmadığını söyledi.
Bu arada, el konulan TIR’larda çeşitli mühimmatlar bulunduğu ileri sürülürken, yetkililer konuya ilişkin kesin bilgi vermedi.
TIR'LAR HAREKET ETTİ
Yükünde silah ve mühimmat bulunduğu ihbarıyla Adana kent girişinde Öğretmenler Bulvarı'nda durdurulup aranan TIR, 1 saat kadar sonra bulunduğu noktadan hareket edip, otoyola girdi. Ceyhan'da durdurulup Adana'ya getirilirken Yakapınar Mevkii'ndeki güvenli bölgeye çekilip uzun süre aranan 3 TIR'ın bulunduğu noktadaki polis ve jandarma incelemelerini tamamlayarak çekildi. Bu 3 TIR da alıkonulduktan 4 saat sonra yeniden Ceyhan-Hatay-Gaziantep yönüne hareket etti. Ancak TIR'ları gözaltına alınan şoförler mi, başka görevlilerin mi kullandığı öğrenilemedi.
"O TIR'LARDA ARAMA YAPILMADI"
Silah ve mühimmat taşıdığı ihbar üzerine el konulup aranan bu 4 TIR'dan başka, 3 TIR'ın daha olduğu, ancak bunlarda arama yapılmadığı belirtildi.
MİT İDDİASI
Bu gelişmelerin, Hatay'da savcılık kararı ile durdurulup aranmak istenen ancak izin verilmeyen TIR olayı ile benzerliği olduğu, savcılığın ihbar üzerine arama kararı almasına rağmen, MİT Yasası'na göre buna izin verilmediği öne sürüldü.