Nejat Gamzeli'den gübrede yaşanan fahiş fiyatlara tepki

Nejat Gamzeli'den gübrede yaşanan fahiş fiyatlara tepki

Nejat Gamzeli "Gübre fiyatlarında geçen yılın ocak ayına göre yüzde 70 ila 90 arasında bir artış yaşandı. Geçen yıl ocak ayında tonu 1765 lira olan üre gübresi, bugün 3 bin liradan satılıyor. Artan gübre fiyatlarına acilen müdahale edilmeli" dedi.

Çankırı Ziraat Odası Başkanlığı’nda Başkan Nejat Gamzeli'nin gerçekleştirdiği basın toplantısına Yapraklı Ziraat Odası Başkanı Bekir Hürşit, Kızılırmak Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakmak, Şabanözü Ziraat Odası Başkanı Mustafa Özcan, Eldivan Ziraat Odası Başkanı Özcan Özkan, Kurşunlu Ziraat Odası Başkanı Faik Derelli, Çerkeş Ziraat Odası Başkanı Sabri Doğdu, Korgun Ziraat Odası Başkanı Osman Karatekin ve Ilgaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Çakır katıldı.

Oda Başkanı Gamzeli, son aylarda yağışların yeterli düzeyde gerçekleşmemesi nedeniyle çiftçinin zor bir dönem geçireceğini belirtti. Gamzeli, kuraklık tehlikesine karşı çiftçilerin tarım ve kuraklık sigortası yaptırmalarını istedi.

Gübre fiyatlarında yaşanan fiyat artışına da dikkat çeken Gamzeli, "Gübrede yüzde 70 ila 90 arasında fahiş artış yaşıyoruz. Üre gübresi fiyatında aralık ayından bu yana yüzde 30,4’lük, geçen yılın ocak ayına göre ise yüzde 70’lik bir artış yaşandı. Geçen yıl ocak ayında tonu 1765 lira, aralık ayında tonu 2 bin 300 lira olan üre gübresi, bugün 3 bin liradan satılıyor. Yoğun gübre kullanımının başlayacağı önümüzdeki günleri düşünerek, üretimin aksamaması için artan gübre fiyatlarına acilen müdahale edilmelidir" dedi.

'TARIMSAL ÜRETİM SEKTEYE UĞRATILMAMALI'
Gamzeli, tarım sektörü açısından yüksek girdi maliyetlerine yönelik sorunların 2021 yılında da çiftçinin en büyük sıkıntısı olacağını belirterek, "Önceden gübre fiyatlarındaki artışta kur bahane edilmekteydi. Kur yükselirken aynı hızda artan girdi fiyatları, kur gerilerken bırakın aynı oranda düşmeyi, yakın bir oranda dahi gerilemiyor. Fiyatların halen artış göstereceği söylentileri bizleri tedirgin ediyor. Konu ile ilgili yetkili mercilerin gübre artışlarına dair bir tedbir alması gerekmektedir. Yerli üretimin daha çok önem kazandığı pandemi döneminde tarımsal üretim sekteye uğratılmamalıdır. Acilen bu artışın önüne geçilmelidir.  Maliyetlerdeki artış çiftçiye verilen desteklere yansıtılarak aynı oranında destekler de artırılmalıdır. Çiftçi yapılan destek başkalarının cebine giriyor. Ülkemizde üretimin devam etmesini istiyorsak, çiftçimizi bu zor durumdan kurtarmak zorundayız" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
5 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler