'Konum vergisi'ni kimler ödeyecek? İlgili bakanlık açıklık getirdi

'Konum vergisi'ni kimler ödeyecek? İlgili bakanlık açıklık getirdi

Esnaftan konum vergisi alınacağı iddiaları gündemdeyken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yalanlama geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz "Tamamıyla gerçek dışı, esnafla ilgisi yok" dedi. Peki konum vergisini hangi kapsama girenler ödeyecek?

KÖY Kanunu teklifinin yasalaşması ile birlikte konum gönderenden vergi alınacağı iddiası gündeme geldi. Müşterilerin adres kolay bulabilmesi amacıyla internet siteleri üzerinden konum bilgisi paylaşan esnafların artık vergi ödeyeceği iddiası gündemde yankılanırken, bakanlık durumu yalanladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamasında "Bugün bazı medya organlarında 'Esnafa Konum Vergisi' başlığıyla yer alan haberlere ilişkin açıklama zorunluluğu doğmuştur. Söz konusu kanun Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisinde yer alan coğrafi verileri üreterek gelir elde eden gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerini kapsamaktadır, sosyal medya hesapları üzerinden konum paylaşımı yapan esnafı ilgilendirmemektedir. Dolayısıyla konum paylaşımı yapan esnaftan vergi alınacağı bilgisi kesinlikle doğru değildir" ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ: ESNAFI İLGİLENDİRMİYOR

NTV yayınına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, haberlere ilişkin konuştu.

Yılmaz, "Düzenleme coğrafi bilgi matrisinden veri alarak bunları gelir amaçlı, ticari amaçlı gelir elde edenlerle ilgili. Esnafı ilgilendirmiyor" dedi.

KİMLER KONUM VERGİSİ ÖDEYECEK?

Yeni düzenlemeyle beraber; Ulaşım ağları ve adres verilerini toplayarak araç takip sistemleri geliştiren navigasyon firmaları, coğrafi yer adları, adres, uydu görüntüleri ve ulaşım ağları verilerini toplayarak turizm tesislerine yönelik satış ve pazarlama faaliyetlerini yürüten seyahat acenteleri ve tur operatörleri, harita ve adres verileri toplayarak dijital platformlarda satış ve pazarlama yapan e-ticaret firmalarına izin bedeli uygulanacak.

Bu ticari faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için gerekli belgelere sahip olunduğu takdirde, izin alınması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurulacak.

İZİN BAŞVURUSUNDA BULUNMAYANLARA CEZA

İzin bedeli, yabancı gerçek ve tüzel kişiler için bin 750 lira olan izin katsayısının bin 250 katı ile süre katsayısının çarpımı ile hesaplanacak. İzin belgesinin geçerlilik süresi bir yıldan az, 5 yıldan fazla olmayacak. İzin bedelini ödemeyen kişilere idari para cezası uygulanacak ve ceza uygulamasında işletmelerin mali durumu göz önünde bulundurulacak.

İzin başvurusunda bulunmayan gerçek kişi ve özel hukuk tüzel kişilerine, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde başvuru yapılmadığı takdirde bir yıllık izin bedelinin en yüksek tutarında ceza kesilecek. Yabancı gerçek ve tüzel kişilere ise, bir yıllık izin bedelinin iki katı kadar idari para cezası uygulanacak. Bu düzenleme ile coğrafi verilerin kayıt altına alınarak afet, savaş ve olağanüstü hal gibi durumlarda coğrafi veri ihtiyacının hızlı bir şekilde karşılanması amaçlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler