Kılıçdaroğlu'ndan otizmli ailelere: Milli Eğitim Bakanlığı'na dava açın
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü programında konuşma yapan CHP lideri Kılıçdaroğlu, 40 saat ders görmesi gereken otizmli öğrencilerin 2 saat ders görmesi nedeniyle ailelerin yaşadığı mağduriyete dikkat çekti ve Milli Eğitim Bakanlığı'nı eleştirdi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü programı gerçekleştirdi. Etkinliğe CHP Genel Başkanı Kemal Kılılçdaroğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da katılarak konuşma yaptı.
KILIÇDAROĞLU: KAÇ OTİZMLİ ÇOCUĞUMUZ VAR BİLMİYORUZ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu törende yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
"Sorunu yaşayanı dinlemek kadar değerli bir şey yok. Sorunu yaşayanı dinlerseniz sağlıklı ve tutarlı çözümler üretirsiniz. Bu sorunları çözmemiz lazım. Sorunları çözecek kurumun adı sosyal devlet. Üzülerek ifade edeyim, kaç otizmli çocuğumuz var bilmiyoruz. Görünmüyor bu aileler. Normalde bunların saptanması lazım."
KILIÇDAROĞLU'NDAN 2 BAKANLIĞA ÇAĞRI
Kılıçdaroğlu, “Burada Sağlık Bakanlığı'na ve Milli Eğitim Bakanlığı'na görev düşüyor. Veriler alınmalı. TÜİK bu verileri düzenli almalı ve kamuoyuna yansıtılmalı” dedi.
‘Görgü öğretmeni' ifadesini ilk kez duyduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Milli Eğitim Bakanlığı içerisinde böyle bir kadro yok. Bu kadronun oluşturulması için siyaset kurumunun bunu bilmesi lazım. Baskı kurması lazım. Bu konunun gündeme getirilmesi lazım. Bu kadroların sağlanması lazım" diye konuştu.
"MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BUNUN FARKINDA DEĞİL"
“Bu, Yüksek Öğretim Kurulu ile Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki kopukluktan kaynaklanıyor” diye devam eden Kılıçdaroğlu, "Aslında akademik dünya bunun farkına varmış ama Milli Eğitim Bakanlığı bunun farkında değil" eleştirisinde bulundu. Kılıçdaroğlu, "Biz bunu aile destekleri sigortası içinde çözmeyi düşünüyoruz. Eğer ailede gelir yetersizliği dışında engelli varsa, onlara da ek olanakların sağlanması lazım." dedi.
"GERÇEKTEN MİLLİ BİR BAKANLIK MI TARTIŞILIR"
Ailelerin,”40 saat ders görmesi gereken çocuklarımız 2 saat ders görüyor. Bir lütufmuş gibi sunuluyor” isyanına ilişkin konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Eğitim hakkı çok dramatik bir olay. Öğrencinin 40 saat ders görmesi lazım ama 2 saat görüyor. Milli Eğitim Bakanlığı gerçekten milli bir bakanlık mı değil mi tartışılır” dedi.
AİLELERE SESLENDİ: TAZMİNAT DAVASI AÇIN
Velilere seslenen Kılıçdaroğlu, “Lütfen, hukukçu desteği isterseniz hukukçu desteği veririz. Bu tür aileler, evlatlarına 40 saatlik ders vermiyorsa tazminat davası açın. Hak arayın. Biz de destek verelim” ifadelerini kullandı.
"TORUNUM İNGİLTERE'DE, 2 YAŞINDA BELEDİYEDEN GELDİLER…"
Mansur Yavaş ise konuşmasında bir müjde duyurusunda bulundu. Yaşadığı bir olayı anlatarak konuşmasına başlayan Yavaş, "Benim torunum İngiltere'de. 2 yaşındayken belediyeden geldiler. Anlamadım niye geldiklerini. 3,5 yaşında tekrar gelip anket formu verdiler. Meğer orada verilen anketleri doldurduğunuz zaman verilen cevaplara göre çocuğun gelişiminde bir şey olup olmadığını tespit ediyorlarmış" ifadelerini kullandı.
"BU UYGULAMAYI BİZ DE YAPACAĞIZ"
Bu uygulamanın Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde yapılacağını da duyuran Yavaş, "Bunu mutlaka bir şekilde yapacağız. İnternet üzerinden formları göndererek oradan aldığımız sonuçları en azından tedaviye ve eğitime başlamasını sağlayacağız. Bu konuda çalışmalarımız devam diyor" dedi.
SAĞLIK BAKANLIĞI'NA İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI
"Toplum olarak bir iş başımıza geldiği zaman tedbir alıyoruz” eleştirisinde bulunan Yavaş, belediyenin evlilik öncesi SMA testi uygulaması başlattığını hatırlatarak, “SMA'lar ile ilgili bizden hep yardım talebinde bulunuyorlardı. Bir kampanya başlattık. SMA'lı hasta ihtimali olan çifti yakaladık. Demek ki her şeyden önce Sağlık Bakanlığının yerel yönetimlerle iş birliği yapması gerekiyor" diye konuştu.