Kavak köyündeki O tahta köprü...
Çankırı'nın kuzey-batı uç noktasında Kastamonu ve Karabük sınırında yüzyıllardır var olan o tahta köprüyü tanımak ister misiniz...
Çankırı, 8 bin 351 km2 yüzölçümüyle önemli bir büyüklüğe sahip olan ve Şabanözü’nden girip Eldivan, Kızılırmak, Yapraklı, Merkez, Korgun, Ilgaz, Kurşunlu, Atkaracalar, Çerkeş ve Bayramören’e kadar girdiğiniz her ilçede, her beldede ilginizi çeken bir yapı ile karşılaşmamanız olası değildir.
KUZEY-BATI SINIRINDAKİ EN UÇ KÖY
Çankırı’nın çevresini saran başta Ankara olmak üzere Çorum, Kastamonu ve Karabük illeri ile olan komşuluğu göz önüne getirildiğinde göze çarpan bazı ilginçlikler de haber olarak karşımıza çıkıyor. İşte bu ilginçliklerden bir tanesi de Bayramören’e bağlı Kavak Köyü.
TARİHE TANIKLIK EDEN O TAHTA KÖPRÜ - TIKLA
Haritaya baktığımızda Çankırı’nın kuzey-batı bölgesinde ve Merkez’e en uzak köy olma özelliği ile birlikte Çankırı-Kastamonu ve Karabük illerinin kesiştiği en uç nokta olarak karşımıza çıkıyor.
İKİ KÖYÜN ORTAKLAŞA YAPTIĞI TARİHİ TAHTA KÖPRÜ
Kavak köyü böylesi bir özelliği ile birlikte, köyün mahallelerinden biri olan Karabük mahallesi ile Kastamonu’ya bağlı Araç ilçesinin Alakaya (eski adıyla Dıvrana) köyü arasındaki tahta köprü, son haliyle bile geçmiş 60 yılın gizemiyle dolu. Ancak “köprü” olarak bugünkü halinden başka şekillerde işlev gördüğü süreç belki de yüz yıllardır sürmekte…
Kavak köyü – Karabük mahallesi sakinleri bugün de“Dırvana” ile yüz yıllardır komşuluk ilişkilerini “akrabalık” derecesine kadar ulaşmış bir biçimde sürdürmekteler.
Kavak köyü ile Dıvrana (Alakaya) arasından geçen Soğanlı Çayı bu ilişkinin kopmasına neden olmadı.
Dıvrana ile Kavak köyü arasında oluşturulan tahta köprü, her iki köyde yaşayanların aralarındaki alışverişin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için bugüne kadar ayakta kalmasını bildi.
DIVRANA’DAN GELEN EKİN, UN OLUP GERİ DÖNDÜ
Kavak köyünde suyun bolluğu ve bunun getirisi olarak bu köyde varolan değirmenler, başta Dıvrana (Alakaya) olmak üzere, Soğanlı çayının karşı tarafında yaşayanlar için önemli bir cazibe merkeziydi.
Araç ilçesinin yani Kastamonu’nun köylerinde ekilen buğdaylar, Kavak köyünün değirmenlerinde un olarak geriye dönüş yapıyordu. Ve bugünkü tahta köprü o gün de Dıvrana ile Kavak köyü arasında önemli bir bağlantı noktasıydı.
Sadece ekinler ya da un çuvalları taşınmadı o köprü üzerinden…
GENÇ KIZLAR GELİN OLDU ATA BİNDİ,
TAHTA KÖPRÜ SEVEN GÖNÜLLERİ BİRLEŞTİRDİ…
Dıvrana’nın yakışıklı erkekleri gönüllerini kaptırdıkları Kavak köyünün kızlarını, Kavak köyünün yakışıklı erkekleri de gönüllerini kaptırdıkları Dıvrana’nın genç kızlarını at sırtında geçirdiler bugünkü köprünün üzerinden… Anlayacağınız ne düğün alayları geçti, ne anneler – babalar yaşadıkları hasletleri sonlandırmak için hızlı hızlı geçip gittiler bugünkü tahta köprünün üzerinden…
Ve bugün de Soğanlı Çayının kıvrıla kıvrıla Filyos'a doğru coşkuyla akıp gittiği o tahta köprünün üzerinden Dıvrana ile Kavak Köyü arasında kurulan bağların devamı için hala dimdik ayakta o tahta köprü...
EDİTÖRÜN NOT'U: Fotoğraflar ve verdiği bilgiler için sn. Orhan Kirpi'ye teşekkür ederiz.